Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Netopýří žena“ varuje před smrtícími infekcemi: Koronavirus je jen špička ledovce

Autor: Darina Jíchová - 
29. května 2020
11:23

Náměstkyně ředitelky wu-chanského institutu virologie Š’ Čeng-li promluvila v interview pro čínskou státní televizi CCTN o koronaviru a vyzvala k mezinárodní spolupráci v boji se smrtícími viry. Nemluvila pouze o současné pandemii koronaviru, který se do světa rozšířil právě z čínského Wu-chanu, ale i o dalších zatím „neznámých a smrtelně nebezpečných virech“. Zároveň vystoupila proti teorii, že koronavirus způsobující nemoc covid-19 unikl z jejich laboratoře, uvedl list Daily Mail.

Š’ se od roku 2004 zabývá výzkumem koronavirů z netopýrů, studiu těchto virů se začala věnovat po pandemii SARS. „Pokud se nebudeme věnovat zkoumání takovýchto virů, hrozí nám další pandemie,“ varovala viroložka v rozhovoru. Zároveň pohrozila, že současný koronavirus je jen „špičkou ledovce“.

Spolupráce je klíčová

Mezinárodní spolupráci v boji s pandemií označila za klíčovou, podle ní by se měla prohloubit a zefektivnit. Š’ se v čínském tisku přezdívá „netopýří žena“, svými studiemi o koronaviru z netopýrů je proslulá nejen mezi kolegy, ale i mezi laickou veřejností. Zdůraznila, že vztah vědců a vlády ohledně prováděných výzkumů musí být transparentní na domácím i mezinárodním poli.

„Jestli chceme zabránit další takové pandemii, musíme se poučit o neznámých virech, které přenášejí divoká zvířata. Pokud je studovat nebudeme, budeme čelit další nákaze,“ prohlásila. Dodala také, že nemá ráda, když je věda zpolitizovaná.

Unikl koronavirus z wu-chanské laboratoře?

Narážela tím na napjaté vztahy mezi Spojenými státy a Čínou. USA a jejich hlavní představitelé včetně prezidenta Donalda Trumpase domnívají, že koronavirus unikl z wu-chanské laboratoře. Peking tato obvinění vehementně popírá, přestože stále více odborných studií teorii potvrzuje.

Na svých sociálních sítích Š’ ujistila své fanoušky, že viry z netopýrů, které zkoumá, a koronavirus, jemuž nyní čelí svět, „nemají nic společného“. „Přísahám na svůj život, že rysy virů, se kterými pracuji, se neshodují s genetikou toho, který nyní napadá lidi po celém světě,“ uvedla viroložka.

„Holý nesmysl“

Také ředitelka wu-chanského institutu Wang Jen-i hypotézy, že koronaviru unikl z jejich laboratoří, považuje za „holý nesmysl“. Byla to právě Š’, kdo v roce 2015 potvrdil, že koronaviry připomínající SARS jsou schopné přenosu z netopýra na člověka.

Koronavirem se po celém světě nakazilo více než 5,5 milionů lidí, na 346 tisíc osob nemoci podlehlo. Nejhůře postiženou oblastí jsou v této chvíli USA, které hlásí 1,66 milionu potvrzených případů, počet obětí už překročil hranici 100 tisíc.

hejpockej ( 29. května 2020 15:26 )

takže já se varuju lidí jako je netopýří žena v všech těch co toto sponsorujou

hejpockej ( 29. května 2020 15:22 )

Každý ví, že smrtící infekce nám nehrozí proto, že je maji divoká zvirata, ty je měli odpradávna a žádná pandemie z toho nebyla... hrozí proto, že za prvé, Cinane tyto divoke zviřata žerou, což v naší zemi nikdo nedělal a nedělá, u nás jíme zvířata veterinarne schválená a netýraná, takže nebýt nezodovědného chovani Cinanu tak by se u nás žádný covid ( ani prasečí a ptačí chřipka) nekonal. A za druhé nám hrozí proto,že tyto "dobré" a miliardáři financované duše co myslí jen na naše "blaho" jako tato paní, lezou po jeskynich a tahaji z netopýrů viry, a dále je upravujou v laboratorich do podoby která by nikdy přírodně nebyla možná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa