Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Michal si nechal vytetovat psa na památku: Tetovací salony v Česku otevřely, mají plno

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
27. května 2020
05:30

Marta (27) vyrazila na piercing do ucha a Michal (26) si nechal vytetovat svého psa, který mu v březnu zemřel. I taková přání měli první zákazníci jednoho z největších tetovacích salonů v Praze, i tyto provozovny mohly od pondělí otevřít. Podle člena Asociace tatérů a piercerů Miloslava Míky musely salony přijmout řadu přísných opatření, změnit systém směn i předělat design studií. Míka připouští, že ztráty salonů půjdou do statisíců a řada z nich zanikne. Ačkoliv má salon plno na několik týdnů dopředu, Míka doporučuje některá tetování i piercing odložit na podzim.

„Nechceme jednoduché podmínky, v našem oboru s nimi nikdo nepočítá. Zasahujeme do zdraví a to vyžaduje vyšší úroveň opatření než třeba v kadeřnictví,“ říká Miloslav Míka, majitel tetovacího studia, piercer a modifikátor, který je zároveň členem představenstva Asociace profesionálních tatérů a piercerů. 

V salonu Hell v Praze kromě hygienických opatření, která panovala dosud, přidali germicidní lampy, které dezinfikují o pauze celý prostor, byla prodloužena pracovní doba, aby se zákazníci rozložili do delších časových intervalů a tým byl rozložen na dvě směny, které se nesmí potkat. „Na recepci jsou označené bezpečnostní zóny, aby klienti dodržovali rozestupy a vyměnili jsme pohodlné polstrované gauče za omyvatelné židle,“ řekl Míka Blesk Zprávám.

Studia zanikají, ztráty půjdou do statisíců

I když má salon plno na pár týdnů dopředu, Míka odhaduje, že ztráty půjdou do statisíců. Některé menší salony podle něj zaniknou.

„Psalo nám hodně tatérů, že hledají práci, protože jejich studio chce ukončit činnost. Domácích tatérů se to moc nedotklo. Z doslechu mám, že se tetovalo v domácím prostředí v době karantény,“ řekl Míka.

Zájem o tetování v salonu po karanténě stoupnul. „Lidé, kteří dosud neřešili, kdo a kde je bude tetovat a nedbali na bezpečí a hygienu, budou nyní vyhledávat větší bezpečí,“ přiblížil Míka výhodu pokaranténího otevření.

Pozor na piercing v obličeji

Své o tom ví Marta (27), která si přišla aplikovat piercing do ucha. „Není to můj první piercing, mám už v uchu jeden, ale ten mi dělali doma „na koleni“, takže jsem se sem těšila a nebála jsem se,“ řekla dívka Blesk Zprávám a vyfasovala zavazovací roušku.

Ještě stále totiž platí, že lidé musí nosit roušky a piercing v obličeji může být problém. Záleží na umístění.

„Nedoporučujeme roušky, co mají poutka za uši, ale zavazovací a tam, kde se to tře, tam nedoporučujem piercing nedělat vůbec. Roušku byste si měli také často měnit,“ doporučuje profesionální piercer a tatér.

Piercing v obličeji a rouška? Piercing v obličeji a rouška? | HELL

Tetování na psí památku

Jistá omezení platí i pro tetování. Někteří klienti si musí počkat na podzim, případně jim profesionálové radí tetování odložit, pokud jde o části těla, která jsou vystavená přímému slunci. 

Michala (26) se to ale netýkalo. Ten si přišel do studia nechat vytetovat svého pejska - jorkšíra, který mu před vyhlášením pandemie zemřel. „Je to na jeho památku. Čekal jsem dva a půl měsíce na termín tetování, takže jsem se nemohl dočkat,“ přiznal mladý muž, který nebyl na tetování poprvé.

Jak vypadal první den v tetovacím salonu? Bolí tetování a piercing? Zjistíte ve videu:

Video se připravuje ...
Další videa