Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Invaze komárů tygrovaných v dovolenkovém ráji: Přemnožení kvůli koroně, přenášejí vážné nemoci

Aktualizováno -
27. května 2020
06:52
Autor: shp - 
27. května 2020
05:02

Místo nekonečných tanečních radovánek. Ostrov, na kterém je snadné sehnat drogy stejně jako jídlo. A v neposlední řadě také turisticky vyhledávaná lokalita. Řeč není o žádném jiném místě než španělské Ibize. Jenže ráj elektronické hudby se nyní proměnil v peklo kvůli invazi komárů tygrovaných.

Experti říkají, že za přemnožením komárů tygrovaných stojí pandemie koronaviru. Kvůli ní byly ve Španělsku uzavřeny hotely s bazény i plovárny zaměřené na koupání. A právě komáři se líhnou ve vodě.

Vylíhnutí trvá jen 12 dní

Komárům tygrovaným to trvá 10 až 12 dní a jsou přitom čtyřikrát větší než normální komáři. Vědci se domnívají, že se kvanta pichlavých bestií vylíhla právě v nečištěných a neošetřovaných bazénech. Jejich bodnutí je přitom bolestivé.

Komáři tygrovaní navíc mohou přenášet celou řadu nemocí včetně horečky dengue nebo žluté zimnice. „Je to skutečný zdravotní problém pro veřejnost,“ zaznělo od ekologické rady na Ibize. Odborníci proto radí používat zejména repelenty.

Repelenty pomáhají

Ty jsou nejlepší ochranou před hmyzem včetně klíšťat a komárů. Každý, kdo má teplotu vyšší než 38 stupňů Celsia, by měl také vyhledat lékařskou pomoc. I ve Španělsku začalo postupné rozvolňování. Snad komárů brzy v zemi ubude.

Komár tygrovaný v Česku?

Nebezpečný hmyz dorazil už před mnoha lety i do kontinentální Evropy. Od prvního výskytu komára tygrovaného před patnácti lety zaznamenaly úřady 22 případů nakažení virem dengue a 31 případů nakažení virem chikungunya přímo ve Francii, kde jsou poměrně častí. Komár tygrovaný se od roku 2012 ojediněle objevuje i na Břeclavsku na jižní Moravě.

krapotkin ( 27. května 2020 16:30 )

Zlatý DDT, to s tím zatočilo.

panda82 ( 27. května 2020 09:29 )

Tady kritizují jak se nedodržuje hygiena a tam je jim to šumafuk, ale byli v zahraničí na dovolené, hygiena na štíru

naidka ( 27. května 2020 07:43 )

Že ty jsi na Ibize něco chytil?

Zobrazit celou diskusi