Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

7 varovných signálů, že vašemu tělu chybí vápník. Některé byste nečekali!

  • 31. května 2020 | 06:00

    Vápník patří k základním prvkům v těle a hraje významnou roli ve zdraví kostí. Náš organismus ho však potřebuje také pro stabilizaci krevního tlaku, regulaci sekrece hormonů a ke správnému přenosu nervových signálů. Co se tedy stane, když máte vápníku nedostatek? Mnohé příznaky, jako jsou lámavé nehty nebo suchá pleť, na sobě poměrně snadno zpozorujete. Pak jsou ale tady takové, které si s nedostatkem vápníku jen těžko spojíte.

    Jak se projevuje nedostatek vápníku: bledá pleť se sklonem k ekzémům, únava, špatná nálada nebo dokonce deprese, podrážděnost, brnění, svalové chvění, ale i poruchy paměti a halucinace. Odhalte příčinu svých zdravotních problémů. Možná jen konzumujete málo potravin bohatých na vápník. 

  • Suchá pokožka

    Autor: Shutterstock.com

    Nedostatek kalcia se většinou projeví na vaší pleti. Pokud vám tak někdo řekl "vypadáš jako mrtvola", a vy jste se zrovna neprobudili s kocovinou, pak vás možná jen upozornil na vznikající zdravotní problém. Bledá a suchá pleť je totiž jedním z hlavních příznaků, podle nichž lze poznat, že vaše tělo postrádá vápník. Dokonce bylo zjištěno, že nedostatek vápníku má úzkou souvislost s vývojem kožních problémů, jako jsou ekzém a psoriáza.

  • Únava

    Autor: istock.com

    V kostech je zastoupeno devětadevadesát procent veškerého vápníku přítomného v těle. Najdeme ho ale také v zubech a nervech. Jeho nedostatek proto zpravidla ovlivňuje celkové fyzické zdraví. Pokud denně bojujete s extrémní únavou, letargií, nedostatkem energie nebo máte neustálý pocit slabosti, zapomeňte na kávu a energetické nápoje a zkuste se místo toho soustředit na vyváženou stravu bohatou na vápník.

    Nezáleží jen na obsahu vápníku v dané potravině, ale především na jeho biologické dostupnosti, neboli vstřebatelnosti z dané potraviny. Váš jídelníček by tak neměl být ochuzen o tvrdé sýry, ořechy, mák a hlavně o zeleninu. Důležitý je také současný dostatek hořčíku a vitaminu D, které podporují jeho vstřebávání. 

  • Deprese

    Autor: iStock.com

    Ukázalo se, že vápník je také nezbytný pro regulaci naší nálady. Tento prvek je přírodní sedativum, které vytváří uklidňující a relaxační účinky. Obecným pravidlem je tedy to, že čím méně vápníku konzumujete, tím depresivnější a podrážděnější se můžete cítit.

    Co vše může mít nepříznivý vliv na vápníkovou bilanci v organismu?

    • nadměrná konzumace alkoholu
    • vysoký příjem soli (zvyšuje vylučování vápníku močí)
    • vstřebávání vápníku může narušit i kofein
    • kyselinotvorné (nezdravé) potraviny, jako jsou cukr, bílá mouka, ale i coca- -cola
    • šumivé nealkoholické nápoje obsahující kyselinu fosforečnou, která vyplavuje vápník z kostního aparátu

  • Insomnie

    Autor: iStock.com

    Během doby, kdy spíte, hladina vápníku různě klesá a stoupá. Vyšší hladinu máte v hlubokém spánku, takže pokud vaše tělo nemá dostatek tohoto prvku, může se to podepsat na kvalitě spánku. Tento problém úzce souvisí s úlohou vápníku při tvorbě melatoninu, hormonu, který pomáhá usnout. "Ideálně bychom měli být šedesát až devadesát minut v hlubokém spánku. Běžně se ale člověk do něj dostává na třicet až pětačtyřicet minut," tvrdí terapeutka přírodní medicíny Eva Hájská.

  • Parestézie

    Autor: istock.com

    Parestézie označuje poruchu čití. Zahrnuje spoustu neurologických příznaků souvisejících s výrazným nedostatkem vápníku. Můžete pociťovat brnění a znecitlivění kolem úst nebo prstů a nohou, svalové chvění, zhoršení vnímání doteku, ale i poruchy paměti a halucinace. Dodržujte proto doporučenou denní dávku vápníku, která činí pro průměrného člověka jeden gram na den. "Vápník je lepší podávat večer, jelikož se tak sníží noční zvýšená hladina parathormonu, a tím se příznivě ovlivní odbourávání vápníku z kostí," tvrdí Lenka Grečmalová, zdravotní sestra Fakultní nemocnice v Ostravě.

  • Lámavé nehty

    Autor: Shutterstock.com

    Stejně jako kosti i nehty potřebují určité množství vápníku, aby byly pevné a zdravé. Nedostatek kalcia tak můžete zpozorovat nejen na kvalitě kůže, ale právě i nehtů, které jsou pak slabé, lámavé a mají tendenci se štěpit. K tomu může docházet samovolně nebo u běžných každodenních činností. Každý náraz do nehtu je pak na pohled znát.

  • Svalové křeče

    Autor: Shutterstock.com

    Přestože svalové křeče ve stehnech, lýtkách, ale i pažích, které se většinou projevují v noci, jsou nejčastěji spojovány s hypomagnézií (tj. nedostatek hořčíku), mohou být také jedním z prvních příznaků nedostatku vápníku. Křeče mohou také při pohybu a chůzi doprovázet svalové bolesti. Časem pak může docházet k pravidelným křečím ve svalech po celém těle.

    Nejčastějšími příčinami křečí jsou nepřiměřená fyzická zátěž a dlouhodobé přetěžování organismu. Pokud tedy pravidelně sportujete, pak se u vás mohou křeče čas od času projevit. Zabraňte tomu vhodnou stravou a preventivně zařazujte také doplněk stravy, který bude obsahovat hořčík, vápník, popř. draslík.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...