K památníku u spojnice Zenklovy ulice s ulicí V Holešovičkách ve středu dopoledne dorazilo několik desítek lidí. V úvodu piety zazněla skotská patriotická píseň Scotland the Brave jako připomínka toho, že Gabčík a Kubiš před výsadkem v protektorátu absolvovali výcvik ve Skotsku. Následovaly česká a slovenská hymna.

Zástupci městské části Praha 8 pak k památníku položili věnec. Starosta Ondřej Gros (ODS) vyzdvihl hrdinství parašutistů i lidí, kteří jim v protektorátu pomáhali. Řekl také, že podle jeho názoru by se hrdinům měly pomníky spíše stavět než bourat.

Piety se zúčastnila také příbuzná Jana Kubiše Dagmar Raupachová. K památníku přinesla růži. Novinářům řekla, že byla vychována v tom, že atentát na Heydricha byl správný čin.

Výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš zaútočili na Heydrichův vůz 27. května 1942 krátce po půl jedenácté dopoledne. Gabčíkovi selhal samopal, Kubišovi se však podařilo odpálit granát, který Heydricha zranil. Zastupující říšský protektor pak 4. června zemřel v pražské Nemocnici na Bulovce, zřejmě na sepsi.

Po útoku následovala krutá odplata nacistů, během níž bylo zavražděno několik tisíc lidí a vypáleny obce Lidice a Ležáky.

Gabčík, Kubiš a dalších pět výsadkářů zahynulo 18. června po urputném boji, poté co byl prozrazen jejich úkryt v kryptě chrámu Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici.

Video
Video se připravuje ...

Místa, kde mrazí: Tady se schovávali po atentátu na Heydricha! A v Praze vás vozí neslyšící Matěj Smlsal, David Vaníček

Fotogalerie
58 fotografií