Firma THMP má centrálu v Holešovicích a dvě výjezdová střediska. Jedno je v Sokolovské ulici v Praze 8, nově k němu přibylo další v Ohradní ulici na Praze 4. „Střediska jsou strategicky rozmístěna tak, aby došlo k efektivnímu využití techniky určené pro zásahy i k úsporám a eliminaci zbytečných přejezdových kilometrů,“ řekl pražský radní Jan Chabr (TOP 09).

Nové centrum v Michli funguje hlavně jako zázemí pro terénní pracovníky nebo elektromontéry. Jsou zde skladovací prostory a parkoviště pro techniku, kterou zaměstnanci firmy využívají. Podle ředitele společnosti Tomáše Jílka má pomoci efektivněji plnit úkoly, které jim svěřila rada hlavního města. „Naší prioritou je především neustále zlepšovat stav pražských technologií a rychle zachytit případné havarijní stavy," uvedl. THMP nedávno také převzala správu technologií v tunelech a od poloviny roku převezme údržbu úsekového měření rychlosti. 

Firma se kromě 135 tisíc stožárů veřejného osvětlení stará také o nasvícení památek, údržbu plynových luceren nebo také správu 57 věžních a 458 veřejných hodin.

Stožáry jako nabíječky

Do budoucna plánuje několik inovací, které by mohly lidem život ve městě zpříjemnit. Vybrané stožáry veřejného osvětlení by v budoucnu měly sloužit i jako nabíjecí stanice pro elektromobily, počítá se až se třemi tisíci nabíjecích míst.

Plánuje se také využití chytrých technologií i telefonů. Pomocí smartphonu by mělo jít například nahlásit poruchu nebo nelegální výlep plakátů na městském osvětlení. Díky tomu se informace hned dostane k pracovníkům THMP, kteří mohou problém ihned začít řešit. Podobně by mohly sloužit i QR kódy na stožárech.

Připravuje se i nová koncepce veřejného osvětlení, v budoucnu by se například mohla v noci dynamicky snižovat intenzita světel. Chytré technologie se již testují v několika parcích, kde běžné lampy vystřídaly LED svítidla, která umožňují pracovníkům firmy na dálku nastavovat různé technické parametry.

Společnost vznikla v roce 2018 a je stoprocentně vlastněná městem. Nyní má přes dvě stě zaměstnanců. Ředitel firmy Jílek prozradil, že by mohla v budoucnu také převzít správu světelných křižovatek, což by si vyžádalo ještě další centrum.

Fotogalerie
6 fotografií