Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pendler Radek J. se sám stará o neslyšící dceru: Kvůli krizi jsme bez peněz a bez pomoci!

Autor: Jonáš Kříž, one - 
28. května 2020
09:02

Byly uzavřeny hranice a Radek J. (38) z Vimperku přišel z hodiny na hodinu o příjem. Je pendler, nemohl za prací. Jako samoživitel nemůže odjet ani po jejich otevření. Není, kdo by mu pomohl.

Bezpečnostní opatření přijatá kvůli šíření koronaviru udělala v březnu starostlivému tátovi pořádnou čáru přes rozpočet. A to doslova, nejde o frázi, kterou používáme v běžném hovoru.

Stopka na hranicích

Nejprve v půlce března zavřely hranice a elektrikář ztratil možnost dojíždět za prací do německého Pasova. I když se pak situace uvolnila a on by za výdělkem už konečně vyrazit mohl, v jeho případě to stejně nešlo a stále ani nejde.

Stará se sám

Funguje totiž nejen jako táta, ale už dlouhých 10 let i jako máma. Jeho dcera trpí trvalou těžkou ztrátou sluchu a on nemá nikoho, kdo by se o ni postaral. Internát pro sluchově postižené v Českých Budějovicích, kam slečna dochází, dosud neotevřel. „Školy se otevírají, ale o internátech se zatím nikdo nezmínil,“ rozčiluje se. A není se čemu divit.

Bez příspěvků

Nemohl čerpat ošetřovné, které je určeno pro rodiče dětí do 13 let, jeho dceři je totiž již 16. Nárok nemá ani na dávky. „Úřady v Česku mi sebraly příspěvky s tím, že dcera je pojištěná se mnou v Německu a dávky mají vyplácet tam. Němci zase tvrdí, že nemáme nárok, jelikož tam nemáme trvalé bydliště,“ popsal svoji situaci.

Naštěstí pamatoval na »strýčka Příhodu« a snažil se šetřit. Do teď žili s dcerou z úspor, co bude dál, ale neví. V Německu z účtu vybral poslední peníze.

Máma ji opustila jako šestiletou

Snažil se zabezpečit rodinu a zatím... „Když jsem začínal dělat venku, manželka měla dlouhou chvíli. Snažil jsem se jako blbec a ona se sebrala a odešla,“ popsal, co se v jeho rodině seběhlo před 15 lety. Jeho žena si tehdy dceru vzala s sebou. Před deseti lety se jí ale vzdala a neposílá na ni ani výživné.

Nedávno jsem byl na kriminálce. Jeden z tatínků podal oznámení, že mu neplatí výživné. Je to pravda. Mě ho nezaplatila řadu let!“ řekl Radek J. a doplnil, že si jeho bývalá partnerka pořídila další tři potomky.

Jak požádat o příspěvek?

Jak narovnat napnutý rodinný rozpočet, kde ušetřit a co odložit se dozvíte už v pondělí v příloze Česko po koronaviru. Třetí díl je zaměřen především na rodiny s dětmi. Jak z toho ven? Pomocnou ruku rodinám v nouzi nabízí deník Blesk. Už v pondělním vydání vychází zdarma další díl série Česko po koronaviru. Odborníci v něm srozumitelně vysvětlí, jak vyváznout z potíží a nespadnout do dluhové pasti.

Již třetí díl Nových pravidel pro život od Blesku se zaměřuje na rodinu. Již třetí díl Nových pravidel pro život od Blesku se zaměřuje na rodinu. | Blesk

Co najdete ve 3. díle  

  • Ošetřovné – Vše, co potřebujete vědět o ošetřovném, se dozvíte ve dvaceti nejdůležitějších otázkách a odpovědích. Poradíme i osobám samostatně výdělečně činným, kde, jak a dokdy mohou žádat o příspěvek.
  • Nájem – Nouzový zákon chrání nájemníky před vyhazovem. A znalost zákonů a práv zas chrání vás před triky majitelů nemovitostí. Zjistíte, co si nesmí dovolit a jak můžete snížit nebo oddálit nájem.
  • Hypotéky – Trápí vás splátky? Nevíte, jak zaplatíte hypotéku? Nevěšte hlavu! Připravit se musíte na nějaké to papírování, ale odměnou vám může být trochu klidnější spánek bez obav, že přijdete o střechu nad hlavou.
  • Mimořádná okamžitá pomoc – Finanční injekci od státu nyní dostane mnohem víc rodin. Stačí jen vědět, jak o ni požádat. Dávky mimořádné okamžité pomoci zmírní tvrdý finanční dopad.
  • Smlouvy zdarma – Jak sepsat žádost o snížení nájmu? Jak vypadá žádost o odložení nájmu? S Bleskem nemusíte platit právníkovi. Vzory smluv získáte v příručce Nová pravidla pro život ZDARMA!

soukroma ( 9. července 2020 16:58 )

Dobrý den,reaguji až dnes ,bohužel,neměla jsem ani ponětí o tom to článku.Je celý založený na lži.Tento Radek J.je z velmi dobře situovaný,tedy žádný chudák má vlastní bydlení v činžovním domě,který vlastní jeho otec.To co popisuje my spíše příjde v lepší verzi pro zpověď pro pana faráře.On o svojí manželku přišel po necelých dvou měsících po svatbě,byla těhotná s touto uváděnou dcerkou a on jí fyzicky napadl.Její rodina se o ní okamžitě postarala a jeho manželka se od něho odstěhovala zpátky k rodičům,ještě těhotná se s ním i rozvedla.Dítěte se zřekl už při rozvodu.(tedy ještě nebylo narozené) Otec pana Radka měl největší zájem o testy ,,DNA,,.Ale testy prokázali otcovství, že pan Radek je otcem dítěte.Ale zájem a zvědavost projevil o dceru až skoro ve dvou letech.To jenom na úvod...na adresu jeho bývalé manželky napíšu jenom toto prošla 4x vážným onemoc­něním­.(ra­kovi­nou),on o tom věděl.Jeho dcerka je neslyšící a nosí naslouchátka,tak se s matkou domluvili na její výchově a dcerka je celý týden ve škole pro neslyšící a o víkendu u otce,který celý pracovní týden je v Německu.Není vůbec pravda ,že bývalá žena neplatí výživné,já sama jsem jí vícekrát pomohla a z mého účtu jsem výživné odeslala.Navíc Jeho dcerka pobírá příspěvěk.Takže se domnívám,že pan Radek J.chce pouze vytěžit co nejvíce za koronavirovou krizi.Ale bohužel nejvíce ubližuje právě svoji dceři,kterou k tomuto využívá.Nechci Vás dále obtěžovat tímto článkem,ale je toho moc co k tomu mohu vypovědět ,ale to už není pro tuto chvíly vhodné.Určitě to budu dále řešit,ale na jiných pšíslušných místech.Adéla

Panvejvodak ( 1. června 2020 14:16 )

Nejprve přeji všem hezky den. Po opakovaném přečtení článku, postrádám a nemohu přijít na jeho účel nebo pravy význam. Kdyby byl článek napsaný jako varování pro tzv Pendlery, kteří jsou vystaveny stejně situaci, tak postrádám jakoukoliv radu a nebo opatření jak z této situace ven a kde hledat případnou pomoc. Tento článek je jen ušitý na míru pro pana Radka J. Poukazuje pouze na svoji osobu, že se mu nedostalo pomocí z Čech ani z Německa(proste takový uplakanek). Zajímalo by mě co sám pro vyřešení této situace udělal, zda pracoval do poslední možné chvíle v zahraničí, dojizdel zamestnani i po zavedení různých opatřeni na hranicich(dojíždění na knihu jízd, udelani si testu pro samoplatce a tak dále), nebo jen na vše rezignoval a leží doma a nadává na celý svět. Jestli je to tak, to tedy narazil na zlatého zaměstnavatele, který si ho nechal i přesto,ze za práci nedo­jizdi,­mozna­.ybi­ra prescasove hodiny, nebo dovolenou, možná je i na tzv kurzarbeitu, ale ani při jedné z možností by nezůstal doma bez finančních prostředků,jak několikrát sám řekl. V článku nebyla žádná zmínka o tom, že dostal z práce výpověď, proto uvažuji jen tad možnostmi, že je nadále zaměstnán. Zajímalo by mě zda autor tohoto článku si zjišťoval informace z více zdrojů nebo mu stačila jen výpověď pana Radka J. Podle mého je pan Radek J. Tipicky stěžovatel, myslí si že jen jemu se děje veškeré bezpráví na celém světě a co je na tom nejsmutnější očividně tomu sám věří.Mozna i proto zůstal na péči o dceru sám, a nemá žádnou přítelkyni. Zarážející je i ze pan Nechá svoji tak těžce postiženou dceru vychovávat asistenty a vychovateli na internáte a sám si jezdí vydělávat za práci do Německa. PRÁVĚ TOTO NEMOHU JAKO OTEC POCHOPIT. Možná můj názor a reakce na tento blud může lidi pohorsit,ale sám jsem tzv Pendler, který do práce dojíždí a snaží se o svoji rodinu opravdu starat a finančně zabezpečit. A za tohoto pana se stydim
Takže za me
Vejvodak

lunatic ( 28. května 2020 14:10 )

Když pánovi neplatí exmanželka výživné,no tak ať uvalí exekuci na její příjmy .Pokud jsem však správně pochopil,tak ta paní porodila celkem již 4 vlastní potomky a tak to s ní asi nijak valné nebude - z hlediska příjmů.Pokud se týká práce toho pána v Německu,tak je to obdobné,jako s podnikáním;v době,kdy firma prosperuje a má nadstandartní výnosy by bylo nemorální,aby se tyto přerozdělovaly i mimo ní - rozdělují se pouze mezi zúčastněné = zaměstnance a tedy ty,kteří na tom nesou zásluhu a při opačném vývoji,tzn.malých příjmech,anebo dokonce prodělcích se tyto také nerozepisují mezi ostatní,ne? No,a stejně je to u tohoto pána - může si v situaci,kterou si sám vytvořil - svými úvahami,poradit sám,to je vůbec to nejlepší řešení Heslo den zní:"Nedělit se s nikým - ani o výdělky,ani o prodělky."

valachia ( 28. května 2020 13:39 )

Daně odvádí v Německu, tak ať se němec o ně postará.Pracovat by chtěli v zahraničí ale léčit se doma zadar­mo.Vy­chcán­ci.Ješ­tě machrují kolik vydělají eur. Ani korunu bych jim nedala.

gabreta ( 28. května 2020 13:15 )

Klidně si mohl ve Vimperku a okolí jako elektrikář přivydělávat celou dobu, protože elektrikář tam práci sežene na stavbách vždycky!! Ovšem, jestli mu výdělek v korunách není dost dobrý, jeho problém. Rodinný problémy za něj stát řešit nebude!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa