Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdravotně postiženým chybí péče. Kvůli koronaviru jsou někteří v pasti a bez peněz

Autor: Pavlína Horáková - 
29. května 2020
05:30

Koronavirová krize zafungovala pro zdravotně postižené i jejich pečující jako obří lupa, která všechny jejich problémy zvětšila. Výpadky zdravotních i sociálních služeb, znemožněný přístup k základním lékům i rodiny bez finančních prostředků. I takovou daň si vybrala opatření spojená s bojem proti koronaviru. Nejen o těchto tématech promluvila  ve čtvrtečním Epicentru Blesk Zpráv výkonná ředitelka Aliance pro individualizovanou podporu Agáta Jankovská.

V posledních týdnech se zdravotně postižení i jejich pečující museli vyrovnat s výpadky sociálních i zdravotních služeb.

„83 procent lidí, kteří mají nedostupnou péči v tuhle chvíli, je ještě dobrý výsledek, v začátku karantény to bylo 90 procent a viděli jsme, že situace je pro ně opravdu neúnosná, protože když ze dne na dne vypadnou zdravotní, sociální a další služby, které ke svému životu potřebují právě kvůli svému zdravotnímu stavu, tak myslím, že to bylo opravdu dramatické,“ popsala výsledky jejich posledního průzkumu výkonná ředitelka Aliance pro individualizovanou podporu Agáta Jankovská. 

Video  Epicentrum - Agáta Jankovská  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aliance provedla již dvě vlny šetření, kterého se zúčastnilo na 40 organizací. „Přesto, že jsme měli informace z terénu, informace získané v první vlně průzkumu nás šokovaly,“ prozradila Jankovská.

S dvoumetrovým odstupem nikdo nenabídne pomoc

Lidé se zdravotním postižením každý den potřebují nějaký zdravotnický materiál. „Nebyla jim odepírána jen ta neakutní péče, ale i ta akutní péče... Neměli ze začátku ani přístup k základním lékům,“ popsala náročnou situaci některých rodin.

Podle Jankovské lidé s postižením nezvládají to, co pro ně bylo samozřejmostí. Například kvůli povinnosti nosit roušku lidé se sluchovým postižením nemohou odezírat. Povinné dvoumetrové odstupy zapříčiňují, že potřebným nikdo nenabídne pomoc na ulici nebo v obchodě.

Komplikace nezpůsobil ale jen výpadek zdravotních služeb, ale také výpadek služeb sociálních. „Tady často panuje dojem, že sociální služby jsou nějaká volnočasová aktivita, ale tak to skutečně není. Často jsou pro lidi se zdravotním postižením i jejich pečující jedinou možností, jak situaci zvládat. Řada těch lidí se není schopná sama najíst či napít, nejsou schopni vykonávat základní hygienické záležitosti,“ vysvětlila ředitelka Aliance nepostradatelnost služeb, z nichž některé byly na několik měsíců plošně uzavřeny.

Neřešitelná past

Lidé se zdravotním postižením a pečující se také potýkají i s finačními problémy. Z důvodu omezení možnosti vykonávat svou práci se často ocitají v neřešitelné pasti: „Viděli jsme případy, kdy lidé volili mezi tím, jestli se postarat o svého  člena rodiny, a nebo jestli chodit do práce a zajistit příjem,“ popsala Jankovská velký a pro některé až neřešitelný problém.

Odbornice pak doplnila: „Řada rodin se ocitla bez prostředků… popisovali, že jim na jídlo a na léky zbývá pár tisícovek na plnou péči o člověka, který má opravdu vyšší nároky.“

Mezi dvěma ohni

Jankovská také popsala další úskalí, jemuž musely některé rodiny během koronavirové krize čelit: „Pokud se vyskytne nějaký problém s tím, že někdo z rodiny je zdravotně postižený, velmi často se rodiny rozpadají a pečujícími jsou pak často ženy, matky… Jim najednou přibyla nejen péče o svého potomka, která je velmi velmi náročná, někteří vypovídají, že za posledních dvacet let nespali více než dvě hodiny denně a tak podobně, a k tomu jim přibyla péče třeba o svoje seniorní rodiče. Najednou se ocitli mezi dvěma ohni, kdy nevěděli co dělat dřív a do toho vstupoval ten obrovský strach, že když budou všechno obstarávat, tak že ještě zavlečou nákazu domů.“

Postupné rozvolňování zatím situaci pro zdravotně postižené výrazně nezlepšilo. „Karanténa zdánlivě skončila pro zdravou populaci, ale co se týče zdravotně postižených, tak některé služby zůstávají zavřené a to až skoro do konce června,“ uvedla Agáta Jankovská s tím, že otevření speciálních škol od 1. června vítají.  Apelují však na všechny, kdo o tom rozhodují:  „Aby zvážili, zda by bylo možné sociální služby už nikdy v životě takto plošně nezavírat, protože skutečně pomáhají zdravotně postiženým i jejich pečujícím přežít každý den.“

bullshit ( 29. května 2020 08:38 )

...ředitelka Aliance pro individualizovanou podporu... taky dobrý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa