Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak se Čechům otevřou hranice: Petříček Blesku ukázal termíny pro Evropu i exotiku

Autor: Jakub Tomek - 
29. května 2020
05:00

Stále se nemůžete smířit s tím, že letošní léto strávíte v českých luzích a hájích? Možná vám zlepší náladu plán na otevírání hranic, do kterého měl Blesk šanci nahlédnout. Podle něj se uvažuje, že rizikové země zpřístupní pouze bezpečnější přímořské oblasti.

Česká diplomacie vyjednává s ostatními státy, kdy se plnohodnotně otevřou hranice. S našimi sousedy bychom se měli vrátit do normálu k 15. červnu.

Výjimkou může být Polsko. „Intenzivně jednáme, abychom termín i s Polskem směřovali k 15. červnu. Stále věřím, že i Polsko vyhodnotí situaci podobně jako my,“ řekl Blesku ministr zahraničí Tomáš Petříček (38, ČSSD). Ten ve středu požádal svého polského kolegu, aby jeho země otevřela víc přechodů pro pendlery.

Na Slovensko jen s papírem

Zatím „nejpohodlnější“ cestování je k našim bratrům Slovákům. Pokud se tam vydáte a do 48 hodin i vrátíte zpět do vlasti, není potřeba mít negativní test na covid-19. To samé platí pro Maďarsko.

Jenže Slováci vyžadují mít vyplněný formulář a pomocí namátkových kontrol ho policisté vyžadují k prokázání. „Občané by si ho skutečně měli vytisknout, protože hrozí, že vás bez něj nepustí. Pokud zjistí, že formulář nemáte, je tam i riziko finanční pokuty,“ apeluje na Čechy Petříček.

Chystá se semafor

V pondělí bude vláda jednat o modelu tzv. semaforu, kdy se rozdělí země podle rizikovosti. Tedy „zelené“ státy jsou bezpečné, ty „červené“ naopak rizikové. Na kritériích v současné době pracují odborníci. „Ty podmínky na obou stranách musí být stejné. Našim občanům musí být umožněn vstup bez testu a naopak,“ tvrdí Petříček.

Rozdělení zemí se bude měnit podle epidemiologické situace, takže se hodnocení bude měnit. A existuje možnost, že by se semafor týkal i jednotlivých regionů v daném státu. Formulář pro cestování na Slovensko a do Maďarska naleznete zde.

Jak tedy budeme moci cestovat?

Od 15. června: Rakousko, Německo, Řecko, Maďarsko, Chorvatsko a Slovinsko (tam je nejpozdější termín 1. července)

Od 26. června: Slovensko (v jednání je ale dřívější termín)

Od 1. července: Polsko, Španělsko (mimo pevninu), Bulharsko, Malta, Portugalsko, Itálie (jen ostrovy)

Od 1. srpna: Egypt, Tunisko

U dalších zemí (Turecko, Francie, Švýcarsko, Pobaltí a Dánsko) se čeká na další vývoj, případně společný postup EU) 

Kompletní přehled najdete také v informační tabulce, kterou pro vás Blesk připravil.

Kdy se otevře jaký stát? Kdy se otevře jaký stát? | Blesk - Veronika Zabilanská

Chorvatsko se otevřelo

Pro Čechy tolik oblíbená letní destinace ve čtvrtek plně otevřela hranice. Zatím ale jen pro občany deseti zemí Evropské unie, mimo jiné i pro Čechy. Návštěvníkům je ale doporučeno před cestou vyplnit registrační formulář.

Už v pondělí vychází další příručka Blesku Česko po koronaviru o nových pravidlech pro život.

Příručka Blesku pro život po pandemii. Příručka Blesku pro život po pandemii. | Blesk

Anifa ( 29. května 2020 17:16 )

Jasně Otíku. Dojez si tu svačinu nad notebookem a honem zpátky na pokoj. Za chvíli přinese sestřička prášky.A pozdravuj v Dominikáně

Anifa ( 29. května 2020 17:13 )

MarDis ( 29. května 2020 11:06 )

Můj příspěvek do této diskuze sice nepatří, ale v rámci vyváženosti zpravodajství bych chtěl upozornit na následující fakt. Zde na serveru je pod článkem, ve kterém bílý policista zaklekl černocha a ten později zemřel POVOLENA DISKUZE. Hned za tím existuje článek, ve kterém černoch velice brutálně znásilnil 65 ženu. Bohužel pod tímto článkem NENÍ ŽÁDNÁ DISKUZE! Že by v Blesk.cz byla plná redakce rasistů?

Anifa ( 29. května 2020 09:38 )

Ať si každý jede kam chce, na vlastní náklady pak i ev. karanténa, léčba. Tvrdé pokuty za nedodržení karantény a ohrožení okolí.Každý svůj předem rezervovaný plácek pod slunečníkem, žádné procházky po okolí, místo českého all inc obžerství někým opatlaná bageta v celofánu...Ať si to každý užije

dietr ( 29. května 2020 08:49 )

Všichni už se těší, jak je místní domorodci stáhnou z kůže. Počítejte s hodinovými poplatky za lehátka u bazénu, slunečníky na pláži,pokud na vás zbyde, švédské stoly nahradí předražené balené flákoty,za obejmutí na veřejnosti vám dají po zásluze po držce...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa