Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jako ve válce: Obří protesty paralyzují USA, policie zatkla 1400 demonstrantů

Aktualizováno -
31. května 2020
10:30
Autor: ČTK - 
31. května 2020
08:40

Přes 1400 lidí bylo od čtvrtka zadrženo a desítky dalších utrpěly zranění při pokračujících demonstracích, které po celých Spojených státech vypukly v reakci na úmrtí černocha George Floyda při pondělním zatýkání policií v Minneapolisu. Los Angeles, Philadelphie, Atlanta, Denver či Seattle se v sobotu zařadily mezi města, která v obavách z neklidné noci vyhlásila noční zákaz vycházení, je jich už 25. V Minneapolisu platil zákaz již předchozí noc, protestující ho ale porušovali a totéž se děje v noci na dnešek. Tentokrát proti nim policie nasadila slzný plyn. Informovala o tom dnes agentura AP.

V Los Angeles demonstranti v sobotu skandovali heslo „Black Lives Matter“ (Na černošských životech záleží), jak zní také název hnutí, které upozorňuje na případy policejního násilí na černoších. Policie použila k zatlačení davu obušky a gumové projektily. Během rušné noci z pátku na sobotu, kdy výtržníci rozbíjeli výlohy, vykrádali obchody a zapalovali ohně, policisté v Los Angeles zatkli 533 lidí, většinu z nich ale později propustili. Zranění utrpělo 12 policistů a blíže neupřesněný počet demonstrantů. Dalších 200 lidí zatkla policie v New Yorku.

Protesty proti smrti černocha George Floyda v americkém městě Minneapolis (29.5.2020) Protesty proti smrti černocha George Floyda v americkém městě Minneapolis (29.5.2020) | Reuters

„Na černošských životech záleží“ a „Nemůžu dýchat“ zaznívalo v sobotu také před Bílým domem ve Washingtonu. Demonstranti tím připomínali okolnosti smrti George Floyda, jemuž více než osm minut klečel na krku bělošský policista. Demonstranti před Bílý dům přišli znovu, přestože prezident Donald Trump předtím protestujícím pohrozil „těmi nejzlejšími psy a nejstrašlivějšími zbraněmi“.

V Tallahassee na Floridě do davu demonstrantů najela dodávka, vážná zranění ale nezpůsobila. V Miami původně poklidný sobotní protest přerostl v násilí a výtržnosti, při nichž někteří demonstranti zapalovali policejní auta. Policie odpověděla slzným plynem, uvedli podle agentury AP svědci. Úřady následně v Miami vyhlásily zákaz vycházení od 22:00 hodin a uzavřely důležitou dálnici na východním pobřeží USA Interstate 95, kterou demonstranti zablokovali.

V Seattlu byla uzavřena dálnice Interstate 5 procházející centrem města, kde v sobotu odpoledne policie zasahovala proti demonstrantům pepřovým sprejem a ohlušujícími granáty. Také ve Philadelphii se po původní mírumilovné sobotní demonstraci rozhořelo násilí, při němž bylo zraněno nejméně 13 policistů.

Guvernér státu Minnesota Tim Walz kvůli neutuchajícím nepokojům plně mobilizoval národní gardu a uvedl, že zvažuje nabídku ministerstva obrany USA na vyslání vojenské policie. Později aktivovali národní gardu také guvernéři států Georgia, Kentucky, Ohio a Texas.