Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nové ohnisko nákazy: 50 tisíc mrtvých je falešným pocitem bezpečí, míní expert. Obavy má i Prymula

Aktualizováno -
31. května 2020
15:32
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
31. května 2020
13:55

Jako nové epicentrum nákazy je nově označována Latinská Amerika. V regionech napříč státy je hlášeno 920 tisíc potvrzených nakažených a 50 tisíc úmrtí. Počet zesnulých pak rychle roste. Odborníci se pak jednomyslně shodli, že situace se bude nadále zhoršovat. Vrásky má kvůli situaci v Jižní Americe také český epidemiolog Roman Prymula, který na situaci za oceánem upozornil již před pár dny. 

„V Jižní Americe se koronavirus šíří nekontrolovatelným způsobem a očekává se, že ještě dva a půl měsíce se takhle šířit bude. Hrozí tak nebezpečí, že do Evropy přijde epidemie z druhé strany,“ poznamenal během rozhovoru pro Novinky epidemiolog a nový zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. 

Necelý týden po tomto prohlášení mu pak zahraniční experti dali za pravdu. „Je to nové epicentrum nákazy,“ konstatoval pro CNN Marcos Espinal, ředitel přenosných nemocí v Pan American Health Organization. 

Je 50 tisíc mrtvých skutečným číslem?

První případ zažila Latinská Amerika v únoru, kdy se z dovolené v Itálii vrátil 61letý Brazilec. První úmrtí pak zaznamenala Argentina až 7. března. Nyní už se hranice nakažených pomalu blíží k hranici jednoho milionu. Za posledních 24 hodin dokonce přibylo 33 tisíc nových potvrzených případů. Zesnulých je pak 50 tisíc, přičemž za poslední den přibylo jen Brazílii 956 mrtvých.

Brazílie se s aktuálním počtem nakažených, což je více jak 500 tisíc, posunula na druhé místo v žebříčku nejvíce postižených zemí na světě. První místo zaujímá nadále USA. Zde zemřelo 105 tisíc lidí.

Tato čísla ale nemusí být přesná, jak varují odborníci napříč světem. „Oficiální čísla poskytují falešný pocit bezpečí,“ tvrdí Espinal. Státy v Jižní Americe totiž mají nedostatek testů a pochybnosti vyvolal i způsob počítání mrtvých. 

Pohřbívání obětí koronaviru v Brazílii. Pohřbívání obětí koronaviru v Brazílii. | Reuters

Experti: Dalo se to očekávat

Drastickému zhoršení situace se ale odborníci nediví. Podle nich se to dalo vzhledem k postoji tamních vlád očekávat. Země za oceánem navíc sužuje hlad a sucho - řada měst se dokonce na tomto kontinentu dostalo na „bod nula“ a vodu musí do oblastí dovážet v cisternách.

„Existuje několik špatných příkladů vlád, které se prostě nestaraly,“ řekl Luis Guillermo Solís, bývalý prezident Kostariky. Konkrétně poukázal na hlavy dvou největších latinskoamerických zemí, Brazílie a Mexika, které představují zhruba polovinu celkové populace v regionu.

Prezidenti mj. poznamenali, že se jedná o „malou chřipku“.  Mexická hlava státu Andrés Manuel Lopéz si dokonce na tiskovou konferenci vzal amulety. S úsměvem tvrdil, že ty jej ochrání. 

 

Omasta ( 1. června 2020 13:49 )

Nestačilo ti, že zavřeli důl, kvůli 300 bezpříznakovým, žádného nemuseli dát do nemocnice. Ale 300 lidí je v karanténě na nemocenské 14 dní. To máš 300.000 za testy a 4,5 mil na výplaty jejich nemocenské. Ještě tomu tleskej ty mamlase, škody se budou platit i z tvého. Doufám, že stejně nadšeně přivítáš až budou za půl roku zvyšovat daně.

Omasta ( 1. června 2020 09:51 )

Prymula se přikloní vždy na tu stranu, kde mu to přinese oblibu. Kam vítr, tam plášť. Odpornej oportunista.
V Brazilii mají asi strašně moc levné testy, když jim vychází tolik nermocných.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa