Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bez jídla i bez peněz. Zoufalý muž musel ujít 2000 kilometrů, aby se v karanténě dostal domů

Autor: sova - 
31. května 2020
19:05

Dopady omezení vlivem šíření koronaviru v Indii ilustruje příběh Rajeshe Chouhana (26). Ten kvůli karanténě, kterou země vyhlásila, nachodil bezmála 2000 kilometrů během deseti dnů. Muž z vesnice, který pracoval v jednom z velkých indických měst, byl najednou bez práce a daleko od svého domova. Ocitl se v podobné situaci jako 100 milionů dalších Indů. Bez jídla a úspor tak musel absolvovat cestu domů po svých. O jeho strastiplném putování pojednává článek stanice CNN.

Dokonce i rozsáhlá železniční síť po celé Indii přestala obsluhovat cestující, a tak mnozí učinili rozhodnutí jako Rajesh. Ten se rozhodl vzdorovat přísným nařízením, která vstoupila v platnost po celé Indii, a pustil se do cesty dlouhé přes dva tisíce kilometrů od technologického centra v Bengalúru do jeho vesnice v severním státě Uttarpradéš.

Doufal, že mu v cestě pomůže stopování aut, ve hře však byla hrozba policejních kontrol nákladních automobilů, a tak řidiči požadovali od Rajeshe poplatek, který byl nad rámec jeho rozpočtu. Po dobu deseti dnů se musel vyhýbat policejním kontrolám, přežívat na čaji a sušenkách a ujít nepředstavitelnou dálku po bolavých nohou.

Doma by si vydělal polovinu

Jsem si jistý, že na tenhle zážitek do konce života nezapomenu. Takovou úzkost a smutek jsem dosud nezažil,“ vzpomíná Ind.

Chouhan se přestěhoval do Bengalúru loni v prosinci, aby pracoval jako zedník na tamním staveništi. Ve své vesnici Tribhuvan Nagar na indické hranici s Nepálem vydělával denně 250 rupií (3,30 amerických dolarů). V Bengalúru dostával dvojnásobek.

Koronavirus v Indii Koronavirus v Indii | ČTK / AP / R S Iyer

On a jeho bratr, který pracoval v jiném státě, poslali za měsíc domů asi 14 000 rupií (185 dolarů) – dost na to, aby udrželi naživu svou jedenáctičlennou rodinu, včetně Chouhanových dvou malých dětí a jeho starých rodičů, žijících v domě s doškovou střechou uprostřed pole s cukrovou třtinou a pšenicí.

Muž zhubl deset kilo a otekly mu nohy

Chouhan obvykle platil 48 rupií (4 dolary) za 48hodinovou cestu domů nejnižší přepravní třídou, ale během pandemie tato cena stoupla na 1200 rupií (téměř 16 dolarů). Státní policie byla pověřena prodejem jízdenek a udržováním pořádku na policejních stanicích plných cestujících, kteří se zoufale chtěli dostat domů.

Rajesh narozdíl od jemu podobných cestu úspěšně dokončil. Během cesty zhubl 10 kilogramů a jeho nohy otekly natolik, že má problém jít i do koupelny ve škole, kde nyní musí strávit v karanténě 14 dní.

MAMKA2316 ( 31. května 2020 20:11 )

CO NA TO KOMEDIANTE HRUŠINSKÝ A DALŠÍ NICKY

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa