Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Babybox slaví 15. narozeniny: 5 srdceryvných příběhů nalezených dětí

  • Autor: jel,ČTK - 
    1. 6. 2020
    05:13

    Babybox je schránka, ve které je možné anonymně a bez obav z postihu ponechat nechtěné dítě. I když je vzhledem k rozměrům určen pro novorozence, našly se v něm odložené i mnohem starší děti. Za 5 let existence babyboxů se v nich našlo celkem 207 dětí. K některým z nich se vážou dramatické případy. Tohle jsou ty nejzajímavější z nich.

    Myšlenka navazuje na tradici ponechávání nechtěných dětí u klášterů či kostelů, která se v Evropě rozvinula od středověku. Babyboxy bývají umístěny v ústraní, nejčastěji u nemocnice, aby byla zaručena anonymita lidí, kteří se rozhodnou dítě odložit. První český babybox byl instalován 1. června 2005 v soukromém GynCentru v Praze-Hloubětíně.

    Privátní zařízení zvolil zakladatel iniciativy Ludvík Hess (73) poté, co se k nápadu postavilo zdrženlivě ministerstvo zdravotnictví, které odmítlo instalaci zařízení v areálu pražské porodnice U Apolináře. „Existencí babyboxu bude legalizováno beztrestné nezodpovědné jednání rodičů,“ tvrdilo ministerstvo, vedené tehdy sociální demokratkou Miladou Emmerovou. Rezervovaný postoj k babyboxům měli ale i někteří další šéfové resortu.

    Na první odložené dítě se čekalo přes půl roku, jako první se v únoru 2006 ve schránce objevila měsíční holčička. Matka ve špatné sociální situaci odložila jedno z dvojčat z obavy, že se o dvě děti nedokáže postarat. Protože matka u dívenky nechala rodný list, byla brzy nalezena a po přesvědčování si za měsíc odnesla dceru domů. Nebyl to přitom jediný případ, kdy se během uplynulých let dítě odložené do babyboxu vrátilo k rodičům či jiným příbuzným.

    V České republice v současnosti funguje 76 těchto speciálních schránek a dosud v nich bylo odloženo 207 dětí - 113 děvčátek a 94 chlapců. Nejvíce dětí (28) bylo odloženo do babyboxu, který se aktuálně nachází ve Vinohradské nemocnici, kam se přesunul z Hloubětína. Následuje schránka v brněnské nemocnici Milosrdných bratří (19 dětí).

  • 1.Do babyboxu se Kája (2) skoro nevešel

    Případ Karla Spěváčka, kterého odložili do pelhřimovského babyboxu v polovině ledna minulého roku, byl opravdu šokující. Chlapečka se totiž jeho rodina vzdala až téměř ve dvou letech! „Doufám, že je to úlet matky a ona se teď přihlásí,“ řekl tehdy pro Blesk Hess, který dal chlapci prozatímní jméno podle svého kamaráda z autoservisu.

    „Je to div, že se tam ještě vešel, má přes 80 centimetrů. Na sobě měl zelenomodrou květovanou bundičku a džíny,“ podivoval se Hess a už tehdy se ozvaly hlasy, že tento zážitek by mohl být pro dítě velmi traumatizující, chlapec už totiž dokázal mluvit. Podle pozdějších informací ho však nakonec celá situace negativně nepoznamenala.

    Problém byl však s rodinou! Poté, co byl Karel umístěn do pěstounské péče, kde se mu dařilo dobře, ozval se člen jeho biologické rodiny, že chce dítě zpět. „Zaslechl jsem, že se o něj přihlásil asi jeho dědeček, nic víc o tom ale nevím,“ komentoval to Hess s tím, že by mohl případně o Karlově budoucnosti rozhodovat soud. „Pro prarodiče chlapce to byl šok. Syn jim ani náznakem neřekl, že by se malého chtěl se ženou zbavit,“ tvrdila Blesku blízká známá rodiny.

    Tuhle informaci nakonec soudkyně popřela a dohady o to, proč rodiče dítě odložili, ukončili oni sami tím, že se přihlásili úřadům. Situaci a důvody vysvětlili a práva na dítě se definitivně vzdali. V květnu minulého roku byl tedy chlapec umístěn k pěstounům a hledal se pro něj náhradní domov.

  • 2.Anežce rodiče o babyboxu vyprávěli pohádku

    Anežka patří mezi první děti odložené do českých babyboxů, dnes už jí je deset let, miluje tanec a žije u nové rodiny. O tom, že ji jako miminko odložili do babyboxu, ví odmalička, rodiče jí o tom vyprávěli pohádku. Navíc se zná také s Ludvíkem Hessem a ví, že to on vymyslel kouzelnou skříňku.  „Při posledním setkání mi řekla: Mám tě ráda! Z očí se mi koulely kapky slz. Je líbezná a půvabná nad jiné své vrstevnice,"  prozradil sám Hess.

    Anežku našli v kladenském babyboxu v roce 2001, byla zcela zdravá a stará pouze pár hodin, oblečená byla v růžovém župánku. Po deseti letech se objevila v pořadu ČT 168 hodin, kde popsala, jak bere to, že se našla v babyboxu. 

    „Netuším, kolik mi bylo, když jsem si to uvědomila, ale já jsem to nebrala ani nějak špatně, že nemám v podstatě biologický rodiče. Mně to přišlo prostě tak, že jsou na mě hodný a já je mám moc moc ráda. Já jsem vlastně ani nevěděla, kde se normální miminka berou, takže mi to připadalo v podstatě normální,“ popsala v pořadu.

    Dodala, že i její kamarádi a kamarádky to vzali dobře a většinou kvůli tomu naštěstí neslýchá žádné hloupé poznámky, a když už ano, tak si jich nevšímá, nebo to bere tak, že si na někom pouze chtějí vybít vlastní zlost. Její tatínek v pořadu uvedl, že nad biologickými rodiči se pozastavuje jenom tehdy, když třeba objeví nějaký skrytý talent.

    Anežka ráda tančí Anežka ráda tančí | reprofoto ČT

  • 3.Chlapečka údajně do babyboxu neodložila matka!

    Tento případ se odehrál krátce před vánočními svátky. Do babyboxu v České Lípě někdo odložil devítiměsíční děťátko, které dostalo jméno Vojtěch. Říkalo už dokonce slova máma a táta.

    „Vojta je zcela zdravý, měl modré džíny a červený svetr na prsou s obrázkem, na hlavě teplou modrou čepici přivázanou pod bradou tkanicemi. Na fotce z babyboxu se tvářil přívětivě, žádná panika. Po levici si nesl do světa složku papírů v igelitových deskách. Zase přidělá práci úředníkům,“ uvedl tehdy Ludvík Hess.

    „Mohlo jít o náhlé pohnutí mysli, finanční problémy nebo také rodinné spory. Klidně by to mohla být reakce jakési pomsty mezi partnery,“ uvedl možné důvody odložení v prosinci pro Blesk psychiatr Jan Cimický (71).

    Pak ale přišel překvapivý zvrat! U Vojtíška byly přiloženy i jeho dokumenty, takže se podle nich dala rodina celkem dobře vypátrat. Ukázalo se, že matka chlapečka do babyboxu nedala. Pravděpodobně tak učinil její partner.

    Ukázalo se, že matka je v tom nevinně, že dítě do babyboxu dal někdo jiný. Takže teď se řeší, aby se chlapec vrátil k mamince, která s jeho odložením nesouhlasila a nadále o něj jeví zájem,“ řekl v lednu MF Dnes důvěryhodný zdroj obeznámený se situací. Vypadalo to, že nalezený chlapeček bude vrácen do péče maminky. Jak celý případ dopadl, však není známo.

  • 4.Leničku čekal nešťastný osud, zemřela

    První děťátko odložené do chebského babyboxu má opravdu smutný osud. Holčičku našli koncem prosince roku 2015 a při první prohlídce se lékařům zdála naprosto zdravá. Ukázalo se však, že má vývojovou vadu, té bohužel o pár měsíců později podlehla.

    Přestože její vada byla později odhalena, byla tak vážná, že byla v podstatě neslučitelná se životem, protože na ni neexistuje léčba, jak řekl tehdy mluvčí Karlovarské nemocnice.

    Přestože se dokonce objevili zájemci o adopci, Lenička v únoru 2016 zemřela. V Chebu jí místní křesťané vystrojili pohřeb, na němž se s děvčátkem přišly rozloučit dvě desítky lidí. Na poslední cestu Leničku vyprovodily zdravotní sestřičky, které se o ni v nemocnici v Karlových Varech láskyplně staraly.

    Pohřeb Leničky z babyboxu: Děvčátko z Chebu zemřelo na vrozenou vadu. Pohřeb Leničky z babyboxu: Děvčátko z Chebu zemřelo na vrozenou vadu. | Kateřina Moravcová

  • 5.Miminko se zraněnou lebkou: Ublížila mu matka?

    Poslední velká kauza spjatá s babyboxy je opravdu smutná. Chlapeček nalezený v červenci 2017 totiž po několika dnech zemřel. A to zřejmě cizí vinou! Podle všeho matka dítěte Jana F. (32) celé těhotenství tajila, porodila doma na podlahu v koupelně. Podle soudu pak údajně miminku způsobila zranění na hlavičce.

    „Dítěti pak drtila hlavičku a těžce ho zranila,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová u soudu, který už se táhne několik let. Máma Jany, která do té doby netušila, že je její dcera těhotná, pak miminko odvezla do babyboxu, protože netušila, že je dítě zraněné!

    „Dítěti jsem nijak neublížila, nijak jsem s novorozencem nemanipulovala. Nechala jsem ho ležet na místě, pak jsem odešla a pak přišla mamina. Pupeční šňůru jsem nepodvazovala a také jsem ho nemyla,“ uvedla u soudu Jana F.

    U soudu promluvila také její matka Dagmar, ta řekla, že když byla na záchodě, uslyšela zamňoukání jako od kotěte a pak si všimla, že na hadru po psovi leží pod umyvadlem miminko s celou pupeční šňůrou. „Jana byla chladná, řekla, že neví, jestli je to kluk, nebo holka, ať ho vezmu a odvezu do babyboxu. Pak odešla do kuchyně, kde si sedla,“ řekla Dagmar F.

    Matka už byla za vraždu odsouzena k 17 letům ve vězení, případ se však vrátil k soudu. Údajně totiž chybí dostatečné důkazy, že by matka dítěti ublížila záměrně. Mohlo se prý také poranit při porodu, jelikož šlo o domácí porod a je známo, že dítě vypadlo na podlahu, mohlo si zranění přivodit i tímto pádem. 

    Jana F., obžalovaná z vraždy novorozeného synka, u Krajského soudu v Plzni. Jana F., obžalovaná z vraždy novorozeného synka, u Krajského soudu v Plzni. | Romana Vébrová
  • 6.Galerie

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi