Minulost této části Prahy 2 u Vltavy se stala námětem pro několik celovečerních filmů, které se v Podskalí odehrávají a zachycují proměnu Podskalí v čase. „Posadit se na trávník nebo židličku v parku na Výtoni a sledovat na stěně původní Podskalské celnice, jedné z mála zachovaných budov starého Podskalí kupříkladu němý film připomínající, jak toto místo kdysi vypadalo, a který živě doprovází pianista, bezesporu patří k nezapomenutelnému zážitku,” uvedl organizátor Jiří Cieslar.

Klasiky (nejen) pro pamětníky

Letos se diváci mohou těšit například na němou groteskní krimi-komedii režiséra Karla Antona z roku 1923 v hlavních rolích s Anny Ondrákovou a Karlem Lamačem. Druhý večer je na programu sociální drama režiséra Carla Junghanse Takový je život, řazené mezi vrcholná díla české němé kinematografie. Sobotní zakončení pak bude plně patřit snímkům zasvěceným řece Vltavě.

Zážitky prvorepublikového kina doplňuje živá hudba. Festival se koná u Podskalské Celnice, jíž spravuje Muzeum města Prahy. Promítat se bude na zadní stěnu směrem od dětského hřiště každý večer od 21:00. Vstup na všechny projekce je zdarma, program je na webu pořádajícího spolku Hraběnka z Podskalí.
Fotogalerie
4 fotografie