Funkce, která má upozornit na možné podvodníky a podezřelé osoby, staví na algoritmech umělé inteligence. Ta by měla odhalit podvodníky, vydávající se za přátele, nebo osoby, poskytující nejrůznější podvodné nabídky. Novinka je od března k dispozici v aplikaci pro Android a v tomto týdnu bude implementována do Messengeru pro iOS.

Pozor, bavíte se s podvodníkem!

Když Facebook Messenger zjistí podezřelou aktivitu některého účtu, upozorní účastníky na druhé straně na skutečnost, že se může jednat o podvodníka. Provozovatel sociální sítě nijak neupřesňuje, na základě jakých atributů bude nežádoucí jednání detekovat.

TIP: Facebook Messenger má nové aplikace pro počítače: s Windows i macOS

Jedním z cílů je snaha eliminovat předstírání jiné než skutečné identity. Pokud se takový podvodník pokusí prostřednictvím Messengeru kontaktovat jiného uživatele, zobrazí se příjemci upozornění, že se může jednat o podezřelou osobu. Ten pak může dotyčného ignorovat nebo rovnou zablokovat.

Podobně, když Messenger zjistí, že se odesílatel zprávy pokouší vydávat za někoho z přátel příjemce, upozorní ho, že osoba, která mu posílá zprávy, může pouze předstírat, že je někým, koho zná. Lze ale očekávat, že podvodníci časem přijdou s dalšími triky, jak tento bezpečnostní systém přelstít.

Bacha, píše vám predátor!

Facebook také hodlá bojovat proti takzvaným internetovým predátorům. Zaměří se na ochranu nezletilých před nežádoucím či nevhodným kontaktem ze strany dospělých osob. Uživatelé budou například poučeni o tom, proč a jak by měli být opatrní při interakci s takovými lidmi.

Pokud dojde k tomu, že uživatele mladšího osmnácti let bude kontaktovat starší osoba, kterou nezná (nemá v přátelích), zobrazí se upozornění s poučením a možností nahlásit takové počínání. Ředitel pro bezpečnost a ochranu soukromí Jay Sullivan k tomu řekl, že nové funkce „pomohou milionům lidí vyhnout se potenciálně škodlivým interakcím a možným podvodům bez ohrožení jejich soukromí.“

TIP: Čištění Facebook Messengeru dokonáno: příběhy na prvním místě, chatboti ustupují

Svým způsobem může být zarážející, jak chce Messenger detekovat nežádoucí jednání, když jsou zprávy v jeho síti šifrovány end-to-end šifrováním. Facebook navrhl bezpečnostní funkce tak, aby fungovaly i s tímto zabezpečením a poznamenává, že se technologie strojového učení zaměřuje spíše na celkové chování uživatelů než na obsah jejich zpráv. Jako podezřelý tak například bude vyhodnocen dospělý, který odesílá velké množství požadavků na přátelství nebo zprávy lidem mladším 18 let.