Stejná agentura přidává i další zajímavé statistiky – podíl Androidu na všech chytrých mobilních platformách a zároveň pořadí nejúspěšnějších androidových telefonů podle počtu prodaných kusů daného modelu.

TIP: 1Q 2020: Největší propad trhu chytrých telefonů v dějinách ustál Apple a Xiaomi

Ze všech prodaných smartphonů měly ty s Androidem zastoupení 86 %, zbytek připadl iOS. Ostatní chytré mobilní platformy jsou naprosto okrajové. Na počet prodaných kusů mezi androidovými telefony v daném čtvrtletí zvítězil Samsung Galaxy A51. Dosáhl tržního podílu 2,3 %, což znamená, že do distribuce se dostalo více než 6 milionů kusů. Oblíbený je podle analytiků globálně, nejvíce v Evropě a Asii.

Nejprodávanější mobily s Androidem měl v prvním čtvrtletí Samsung a Xiaomi
Autor: Mobilmania.cz

V první šestce má Samsung ještě další tři modely – z toho na třetím místě vlajkový Samsung Galaxy S20+. Prostřední model se ukazuje jako nejoblíbenější mezi třemi sourozenci aktuální řady Galaxy S20. Dále Samsung uspěl ještě s levnými modely Galaxy A10s a Galaxy A20s. Prodeje se u všech globálně počítají na miliony kusů.

TIP: Trh smartphonů letos klesne o pětinu. Návrat na původní čísla může trvat tři roky

Do první šestky zasáhlo také Xiaomi, resp. jeho dceřiná značka Redmi. Nejprodávanějším modelem čínské značky byl základní model Redmi 8 na druhém místě. Na páté příčce jej potom doprovází zařízení nižší střední třídy Redmi Note 8. Podle analytiků byla v uplynulém čtvrtletí patrná zvýšená citlivost zákazníků na cenu – mezi nejprodávanějšími Androidy byl pouze jediný zástupce v cenově nejvyšší hladině nad 800 dolarů.