Krásné výhledy jsou všude napříč naší zemí. V bedekru najdete Kleť na Českokrumlovsku, Krásno u Sokolova, Černou Studnici v Jizerských horách, Akátovou věž u Brna nebo Křížovou horu v Orlických horách... I tam jsou rozhledny, o kterých se dočtete v bedekru Blesku.

Bedekr Nejlepší výlety po Česku v prodeji od středy 3. června.
Autor: archiv Blesku

Slevové kupony a důležité informace

Čekají vás i podrobné informace o otevírací době, výši vstupného a samozřejmě zde najdete také desítky krásných fotografií. V bedekru najdete i výhodné slevové kupony do vlaků, muzeí a restaurací.

I takové slevové kupony v bedekru najdete.
Autor: archiv Blesku

Zachránili Jakobínku

V bedekru je i příběh středověké věže Jakobínky v Rožmberku nad Vltavou. Ta byla ještě před osmi lety nejohroženější památkou Česka, teď je ale chloubou hradu Rožmberk. Při pracích na opravě se navíc památkáři řídili tradičními historickými postupy. „Použili jsme dřevěné lešení stoupající po šroubovici až na vrchol věže a šlapací jeřáb,“ uvedl architekt Jaroslav Svěrek. Šlapací jeřáb byl postavený podle skic vynálezce Leonarda da Vinciho. Vážil 3,8 tuny, byl 14 metrů dlouhý, sedm metrů vysoký a poháněli ho lidé.

Replika jeřábu je umístěna na vrcholu věže Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou.
Autor: David Malík

25 tun materiálu

Jeřáb byl na vrcholu věže, od podzimu 2017 do srpna 2019 přepravil25 tun stavebního materiálu. Unikátní opravu věže vysoké 40 metrůdokumentují letecké snímky Blesku. Na věž pak můžete s kastelánkou Andreou Čekanovou i sami vystoupat.

 

Fotogalerie
32 fotografií