Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Matku Tadeáška (†4 měs.) prověřuje policie! Sociálka řekla, jak to v rodině fungovalo

Aktualizováno -
1. června 2020
15:53
Autor: VaB, ČTK, dce - 
1. června 2020
15:02

Případ mrtvého kojence na Mělnicku nabírá na obrátkách! Policie prověřuje matku mrtvého Tadeáška (†4 měs.) kvůli nedbalosti. Vyšetřovatelé navíc pracují s několika verzemi. Ze hry je prvotní odůvodnění matky, která situaci vysvětlovala únosem.

Policie od pátečního odpoledne ve velkém pátrala po miminku v kočárku. Prvotní informace byla taková, že matce dítě někdo unesl v zámeckém parku v Hoříně! Na místě tak pátralo přes deset policejních hlídek, ve vzduchu visel i policejní vrtulník s termovizí. 

Policie si na místo později povolala i hasiče. Ti první den propátrávali hustý les a křoví, pomáhal jim v tom i dobrovolník na čtyřkolce. V deset hodin odpoledne ale pátrání bylo ukončeno a pokračovalo se druhý den od ranních hodin.

Video  Pátrání po miminku na Mělnicku  - Blesk.cz - Václav Burian
Video se připravuje ...

Po několika hodinách přišla zdrcující zpráva. Malého Tadeáška nalezli policisté mrtvého v řece Labe u obce Vliněves! „Policie ukončila pátrání. Našli jsme tělo miminka. Nařízena je soudní pitva,“ řekla Blesk.cz tisková mluvčí policie Eva Hašlová. Strážci zákona vyslechli dvě osoby. „Prověřujeme výpovědi dvou osob, se kterými provádíme další úkony,“ dodala Hašlová.

Výsledky zveřejnila policie ještě ten den. Podle policejní mluvčí Lucie Novákové pitva vyloučila cizí zavinění. „Násilná smrt či cizí zavinění byly soudní pitvou vyloučeny. Podezřelé osoby, které jsme v souvislosti s případem zadrželi a vyslýchali, byly dnes propuštěny. V této chvíli je to rodinná tragédie, určitě se nejedná o nějaký trestný čin, závažný zločin vraždy a podobně,“ řekla Blesk.cz. 

Únos je ze hry!

Podle agentury Aktu.cz byla kvůli pátrání zadržena matka kojence a její přítel, policie navíc pracuje s několika vyšetřovacími verzemi. Přesto, že matku dítěte policie propustila, postupně se k ní pravděpodobně vrací.

Video  Policisté našli tělo Tadeáška (†4 měs.).  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

„Případem se i nadále zabýváme, předběžná zprávy pitvy neprokázala cizí zavinění, prověřujeme ale jiné protiprávní jednání nedbalostního charakteru ze strany jiných osob, a to například matky,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí policie Markéta Johnová.

Z průběhu vyšetřování policie postupně vyloučila možnost únosu dítěte, jak ze začátku uváděla matka zemřelého Tadeáška (†4 měs.). „Verzi o únosu jsme vyloučili,“ dodala Johnová. 

Sociálka v případu nepochybila!

Mělničtí sociální pracovníci v případu kojence, který byl v sobotu nalezen mrtvý u Hořína, dle krajského úřadu nechybovali. „Jejich postup úřad přezkoumal,“‎ sdělila mluvčí mělnického úřadu Barbora Walterová. 

Mělnický Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) 11. května zajišťoval péči i bydlení pro matku s dítětem. „Celou dobu byla matka s OSPOD spolupracující, dítě bylo shledáno zcela v pořádku. Matce bylo poskytnuto kompletní sociální poradenství a bylo jí ze strany OSPOD nabídnuto ubytování v azylovém domě,“‎ uvedla mluvčí.

Podle ní bylo dítě na základě dalších získaných informací převezeno pracovníky OSPOD Mělník a předáno do péče širší rodiny 13. května. „Dítě bylo na rodinu i prostředí od narození zvyklé. O dalším výkonu sociálně-právní ochrany a postupu OSPOD Mělník byl vyrozuměn místně příslušný OSPOD podle místa trvalého pobytu dítěte, který převzal další výkon sociálně-právní ochrany dítěte,“‎‎ dodala mluvčí.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání