"Tady to bývala Kampa…,“ zpívá se ve známé písničce, která na adresu nového pojetí staré pražské lokality pokračuje trochu nelichotivě. Možná je na Kampě oproti starým časům dráž, ale vila, ve které žil mimo jiné herec Jan Werich, si ráz a kouzlo doby uchovala. Objekt Werichovy vily, dříve zvaný Dobrovského domek nebo Engelova koželužna, má více než 450letou historii a úzce souvisí s dějinami ostrova Kampa, od nepaměti využívaného řemeslníky. Později – po vybudování nejprve šlechtických zahrad a poté veřejného parku – začal ostrov sloužit také jako vyhledávané místo odpočinku.

Fotogalerie
16 fotografií

Kam odešel Jan?

Věrná rekonstrukce nabízí pohled do soukromí. Pokoj, kde Jan Werich přijímal hosty, a jeho pracovna působí, jako by si jen někam odběhl. Obě místnosti byly zařízeny přesně podle dobových fotografií – nábytek, likérník s oblíbenou slivovicí a whisky, psací stroj nebo rádio, které hraje polku nazpívanou Werichem v USA. Několik věcí z jeho života se dochovalo. Třetinky plzně, pro které jezdila Werichova hospodyně do Tuzexu, a pár osobních věcí, které zapůjčila kromě sběratelů jeho vnučka Fanča – to místu dodává neopakovatelný pocit, že herce opravdu dobře znáte.

Nikdo nebude trpět hladem

U Werichů doma se předem nevědělo, kolik hostů se zastaví, proto byl ve spižírně vždycky dostatek jídla, aby nikdo netrpěl hladem. Vila v té době byla dost vlhká a studená, proto hospodyně pro skladování potravin využila kvelb – chladný kumbálek pod schody na půdu. Ve spižírně, která se nacházela hned vedle, byly demižony na víno a na slivovici a keramické hrnce na vyškvařené sádlo, máslo či domácí sýr. Nechyběly nakládané okurky nebo mísa s vlašskými ořechy. O zeď byly opřeny velký dřevěný vál na práci s těstem a malý váleček na nudle.

Dárky od Karla

Za zmínku stojí také letité přátelství Jana Wericha se zpěvákem Karlem Gottem. Ten vozíval herci z cest dárky, mezi nimiž nechyběly ani hedvábné kravaty. Když Werich později onemocněl a musel mít takzvaného slavíka, požádal Karla Gotta, aby ho potěšil raději šátkem. Jeden z hedvábných doplňků je k vidění i v prosklené skříni. Až budete pokojem procházet, rozhodně zvedněte sluchátko dobového telefonu. Co uslyšíte, to už vám neprozradíme...

Kdo tu bydlel?

Jan Werich – český filmový a divadelní herec, dramatik a scenárista – se svou ženou Zdenou, služebnou paní Tůmovou a vnučkou Zdenou přezdívanou Fanča obýval patro a podkroví. Vila však nebyla jeho, jak se mnozí domnívají. Žil tu v nájmu (a jeden čas vilu spolu s Werichem obýval v přízemí) i jeden z nejvýznamnějších českých básníků Vladimír Holan. Ti dva se údajně moc nemuseli, Holan byl spíš introvert a měl rád svůj klid, a tak bujarý život dalšího podnájemníka mu byl proti srsti. Ve vile pobýval i Werichův celoživotní souputník Josef Voskovec. Dříve tu žil mimo jiné osvícenský jazykovědec Josef Dobrovský.

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku.