Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Doplňky stravy ano, či ne? Víme, zda se do nich vyplatí investovat

...
8. června 2020 | 06:00

Stále častěji hledáme, co nás udrží v kondici. Zázračné pilulky přitom neexistují, některé doplňky stravy nám ale mohou pomoci. Jak se tedy vyznat v široké nabídce doplňků stravy a vybrat si ty nevhodnější? Proberte nejprve se svým praktickým lékařem svůj zdravotní stav a případné potíže. Podle toho můžete odhadovat, jaké vitaminy nebo jiné prvky vám chybějí.

Za zdraví jsme ochotni utratit hotové jmění, zvlášť když se o něj bojíme. Není tedy divu, že se záhy po příchodu koronavirové epidemie objevili prodejci, kteří začali nabízet nejrůznější doplňky stravy zaručeně chránící před onemocněním Covid-19. „Nic takového ale zatím neexistuje, takže se jedná o klamání spotřebitele,“ upozorňuje Bohumil Hlavatý, ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny, a dodává: „Užívání doplňků stravy je vhodné konzultovat s lékařem nebo lékárníkem, případně je třeba čerpat informace z ověřených zdrojů a nenechat se zlákat klamavou reklamou.“ Máme pro vás rady od odborníků, které platí obecně pro každého z nás a s nákupem v lékárně pomohou.

Proč jsou multivitaminy zbytečné?

Multivitaminový doplněk jen stěží pokryje potřebnou dávku chybějícího vitaminu nebo minerálu, protože je v něm od všeho jen trochu. Je proto bezdůvodné namáhat tělo nedostačujícími dávkami a neposkytovat mu konkrétní vitamin nebo minerál v množství, které si zdravotní stav žádá. Třeba vitaminy rozpustné ve vodě (B a C) se při nadměrném příjmu z organismu bez dalšího užitku vyloučí. Zároveň zvyšují riziko tvorby ledvinových kamenů a kožní vyrážky. Vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E a K) se při špatném množství mohou v těle hromadit, takže není vyloučeno předávkování.

Není jedno, co s čím užíváme

Některá spojení minerálů a vitaminů se vzájemně ruší. Brání vstřebávání přes střevní stěnu do krve, a trávicím traktem tak projdou některé složky bez výrazného užitku. Takže doplňky stravy našlapané celým spektrem vitaminů a minerálů je zbytečné kupovat. Například zinek zpomaluje proces vstřebávání mědi a železa.

Kdy je přírodní forma lepší než umělá?

Přírodní vitaminy dostáváme do těla stravou, tudíž mu zároveň dodáváme i další látky obsažené v jídle, ty podporují účinek daného vitaminu. V případě syntetických vitaminů podpůrné látky přirozeně chybějí, účinné látky jsou navázány na další chemické látky, které nemusí všichni dobře snášet. Je proto dobré s lékárníkem vždy probrat složení daného doplňku stravy a jeho vstřebatelnost. A tady platí: Pestrou stravu žádné doplňky nenahradí.

Tobolka je stravitelnější než tableta

Velký rozdíl je v tom, jestli doplněk stravy koupíme ve formě tablety, tobolky, nebo jako šumivou směs. Právě v tabletě jsou většinou vitaminy navázány na nosič, jenž vyplní tabletu. Jiná chemická látka je potřebná na to, aby držela tableta pohromadě, a další na to, aby se rozpadala. V barevných tabletkách jsou přidaná barviva. Někteří lidé nemusí všechny tyto přídavné látky dobře tolerovat. Časem se v těle nahromadí a mohou způsobovat zdravotní potíže. U šumivých tablet je riziko nadměrného příjmu sodíku. Naproti tomu tobolka je dutá forma naplněná pouze účinnou látkou. Nejlepší je proto volit přírodní doplňky stravy v této podobě – tělo totiž zbytečně nezatíží.

Ráno, nebo večer?

Doplňky stravy často konzumujeme všechny naráz bez ohledu na další okolnosti. Někdy tím ale zbytečně bráníme jejich pozitivním účinkům. Platí, že vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) se mohou jíst s jídlem. U vitaminů rozpustných ve vodě (B a C) a některých minerálů je lepší dát si od jídla časový odstup dvou hodin, případně je zapít nalačno půl hodiny před jídlem. Oproti tomu zinek a vápník je vhodnější užívat večer. Kostní metabolismus je totiž nejaktivnější v noci, proto je ideální spolknout tobolku klidně před spaním. Kombinaci vitaminů K2 a D3 podporují jeho účinek je naopak vhodné konzumovat ráno.

Jak fungují probiotika, betaglukany a vitaminy, najdete v červnovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6359012:gallery:true:true

Autor: lac
Video se připravuje ...