Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mutantní klíšťata útočí! Nemocnicím docházejí vakcíny na záchranu lidí

Autor: shp - 
3. června 2020
05:20

Na chladné ruské Sibiři je nyní pořádné horko! Tamní obyvatele totiž ohrožuje nový druh mutantních klíšťat. Jsou velmi nebezpečná a ohrožují lidi na životech. V ruském regionu navíc na záchranu obyvatel docházejí vakcíny.

Ne, to není scénář béčkového filmu s gumovými monstry. Situace na Sibiři je vskutku tragická. V regionu hlásí 428krát větší výskyt krvelačného hmyzu než normálně, uvedl Daily Mail s odkazem na zprávu Ruského ministerstva obrany.

Nebezpečný mutantní druh

Vědci z Východu navíc zjistili, že klíšťata, která se na Sibiři nacházejí, nejsou obyčejná klíšťata. Jde o mutantní druh. Jedná se o hybrida mezi dvěma běžnými druhy, které se v Rusku nacházejí. Přemnožená klíšťata ohrožují hlavně obyvatele Sibiře.

Lékařům v nemocnicích docházejí vakcíny, které by dokázaly potenciálně zachránit lidské životy. Klíšťata mohou velmi snadno zabít člověka. Přenášejí totiž encefalitidu. Ta zabila jenom v roce 2015 150 tisíc lidí. Klíšťata navíc přenáší také nebezpečnou lymskou boreliozu.

Nebezpečná situace v Rusku

V krasnojarském regionu v centru Ruska za poslední dobu lékaři evidují 8215 kousnutí klíšťat. V 2125 případech šlo o děti. „Mutantní klíšťata útočí. Nejde o titulek nedůvěryhodných novin, ale o fakt,“ uvedla státní televize Zvezda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání