Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záhadná smrt Tadeáška (†4 měs.): Tragédie připomíná případ starý 19 let, říká policejní psycholožka

Autor: lc - 
6. června 2020
05:01

Za smrtí Tadeáška (†4 měsíce) z Mělnicka stále stojí mnoho nejasného. Ačkoli policie v úterý na tiskové konferenci ohlásila, že dítě patrně zemřelo na velmi vzácný syndrom náhlého úmrtí, stále není jasné, jak se tělíčko kojence dostalo do Labe. Ukrývala matka jeho mrtvolku nejprve doma? Policejní psycholožka Ludmila Čírtková pro Blesk.cz uvedla, že tragédie z Mělnicka vzbuzuje vzpomínky na 19 let starý případ Terezky Č. (†5), kterou matka v opilosti zalehla.

Závěry pitvy

„Na základě předběžných výsledků soudní pitvy bylo zjištěno, že příčinou úmrtí dítěte je syndrom náhlého úmrtí,“ uvedl v úterý náměstek krajského policejního ředitele Jan Krejčí. Co se ale dělo s tělem Tadeáška dál? V době, kdy matka policistům synovo zmizení nahlásila, mohl být hoch už několik dní mrtvý, doplnili policisté na tiskové konferenci. Matka pak patrně zazmatkovala a tělíčko hodila do řeky Labe.

Ale stál za smrtí dítěte opravdu jen syndrom náhlého úmrtí? Vyšetřovatelé zjišťují, jestli v případu nesehrály roli i drogy nebo alkohol. „Pravda je, že když dojde k syndromu náhlého úmrtí ve standardní rodině, tak reakce jsou poplachové, volá se pomoc, na místě je spousta lidí, snaží se dítě resuscitovat a podobně. To první, co napadne rodiče, kteří si užívali dítě, těšili se na dítě, tak je volat pomoc,“ popisuje policejní psycholožka Ludmila Čírtková.  

Pietní místo za zemřelého Tadeáška (†4 měs.). Pietní místo za zemřelého Tadeáška (†4 měs.). | Blesk.cz - Tonda Tran

Případ Terezky Č.

Tady se ale nic z toho nestalo... Matka pouze tvrdila, že usnula v parku a dítě i s kočárkem někdo odvezl. „Tohle je něco jiného, chování matky je těžko predikovatelné, protože jsou prolomeny všechny obranné mechanismy a standardní fungování psychiky. Záleží na mnoha okolnostech a někdy i na náhodě. Byl takový podobný případ Terezky Č., chladno, taky maminka nahlásila, že usnula,“ vzpomíná Čírtková.

Co se tehdy v červnu 2001 stalo? Helena Č. nahlásila pohřešování pětileté dcerky Terezky na policii. Dítě se podle její prvotní výpovědi ztratilo z hřiště v Kladně. Nakonec se po mnoha peripetiích ukázalo, že matka dcerku v opilosti zalehla a svůj čin pak chtěla skrýt.

Zůstávají otazníky...

Policisté k tragédii ještě dodali, že v současné době není v souvislosti s případem nikdo zadržený, ale probíhají úkony trestního řízení, aby bylo možné případnou trestnou činnost bezpečně vyloučit.

Pozadí celého případu tak stále zůstává nejasné. „Jsou tady určité detaily, které vzbuzují otazníky a ten případ halí do tajemství, a je pochopitelné, že každé tajemství láká a otevírá prostor pro různé spekulace, a už proto by bylo velmi dobré, kdyby veřejnost dostala nějaké projasnění případu,“ uzavírá Čírtková.

Syndrom náhlého úmrtí: Příčina nejasná!

Syndrom náhlého úmrtí kojenců je stav, kdy dítě přestane náhle dýchat, a pokud není zahájena resuscitace, dochází k úmrtí.  „Známe ho dlouho, učí se o něm dlouho, ale příčina dosud není objasněna,“ popsala pro Blesk.cz předsedkyně dětských lékařů MUDr. Ilona Hülleová. V této spojitosti se často diskutuje o nezralosti dechových center kojenců.

„Postihuje děti do roku věku, ale nejvíce případů je u malých kojenců, loni šlo v Česku asi o dvacet případů,“ přibližuje odbornice s tím, že ani při pitvě se nenalezne původ stavu. „Většinou, když při pitvě patolog nic nezjistí, tak to uzavře jako syndrom náhlého úmrtí, protože to dítě je jinak úplně zdravé. Neobjeví se žádná příčina smrti, třeba nějaký zánět, vrozená vývojová vada atd.,“ vysvětluje Hülleová.

Syndrom náhlého úmrtí je tak postrachem pro lékaře i rodiče. „Nejde tomu bohužel moc předcházet, existují pouze obecné rady, že by děti neměly spát na bříšku, doporučují se monitory dechu, nechat dítě odříhnout, nekouřit v přítomnosti dítěte,“ dodala předsedkyně pediatrů.

Video  Policisté našli tělo Tadeáška (†4 měs.)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

montevideo ( 6. června 2020 20:56 )

Syndrom náhlého úmrtí v batohu zatíženém kameny ... také se mi vybavila ta Terezka.

indianka ( 6. června 2020 20:20 )

pooomeranc:Přesně tak. Ale nevěřím, že Tadeášek zemřel přirozenou smrtí. Jak s ním zacházela ještě za jeho života, nadávala mu, kopala do kočárku, a házela na něj deku když plakal, o pravidelné stravě a přebalování si asi chudinka mohl nechat jen zdát. Tahala ho po hospodách, "kamarádech," a spala s ním venku přes noc místo aby byl doma v postýlce vykoupaný a nakrmený. Byl pořád v kočárku. Tu osudnou noc byl venku jen v tričku s krátkým rukávkem, nevěřím syndromu náhlého úmrtí kojence, ta ho umučila hladem, žízní, zimou a Bůh ví, co mu ještě udělala. Možná zase na něj v záchvatu vzteku když plakal, hodila tu deku, a stalo se to osudným. Toho miminka je mi strašně moc líto. Zabila ho ONA, i když né třeba přímo! Kdyby byl v normální rodině, tohle by se nestalo. Překážel jí, rozprodávala jeho věci před jeho smrtí!!!!! Po otřesném činu a zametení stop šla s kamarádkou na víno a řekla jí, že problém je vyřešen. Co dodat? To je "matka"? No hlavně, že má kroužek v nose, potetovanou ruku, a lidem ukazuje prostředníček!

Viera Vaňová ( 6. června 2020 19:40 )

To nevím .Jen jsem tenkrát četla že po skončení trestu začala žít z jedním z vyšetřovatelů.

JaNat ( 6. června 2020 19:39 )

No naštěstí nejsme v USA, protože jinak by se ti mohlo stát, že ti polda stlačí krk a je po tobě, anebo se spletou v adrese a odstřelí tě. Tresty jsou tam vysoké, ale k čemu tresty? Celá společnost je tam nemocná a u nás taky. Tohle není o trestech, ale o lidech a vychování lidu k zodpovědnosti, jenže to bez diktatury nejde. USA se chlubí nejvyššími tresty, to ano, ale ty trest jsou na prd, když se už stalo. Předejít tomu se musí. Byla jsem proti Barnevertu, dnes jsem pro. Ožralá matka? Dítě odebrat, matka a drogy v krvi, okamžitě dítě odebrat, na podruhé vykastrovat. Ty české krávy by konečně začaly šou.stat s gumou a přestaly rodit feťáky, z kterých stejně budou magoři a přenášet nakažlivé nemoci.

JaNat ( 6. června 2020 19:31 )

Lidi a to je výsledek drog a alkoholu. Ženy by měly být testovány, najde-li se v krvi droga a ta se najde i po dlouhé době, přerušit těhotenství. Děti feťáků jsou málokdy normální, většinou až později se projeví příznaky jako nervozita, vzteklost, vzpurnost, schizofrenie a další psycho potíže, které se po dětství nerozplynou, ale zvýší se a tyhle děti jsou agresivní k celému okolí. Prostě jsou z nich mišuge. Nepomůže ani, když je dají do jiné láskyplné rodiny. Děti feťáků přemýšlejí jinak, je dokázané, že děti feťáků jsou největší psychouši. Někoho zabít je pro ně jako, když uříznou kytku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání