Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Poslanci stáli ve frontě jak na nábytek. „Je to fraška. Jsme pro smích,“ běsní Britové

Autor: ČTK - 
3. června 2020
14:50

Britští poslanci v úterý odpoledne odhlasovali konec „hybridního“ režimu parlamentního zasedání, který umožňoval hlasování na dálku a projevy prostřednictvím videohovoru. Vzhledem k platným zásadám boje proti koronaviru to zřejmě znamená, že před vyjádřením stanoviska k návrhům budou muset stát v dlouhých frontách s předepsanými rozestupy. Podobně jako při nákupu nábytku v obchodním řetězci IKEA, například. Tuto praxi si vyzkoušeli už v úterý; někteří hovořili o frašce a mají za to, že parlament je lidem pro smích.

V britském parlamentu se na rozdíl od mnoha jiných legislativních orgánů nehlasuje elektronicky, zákonodárci se při hlasování odebírají z jednacího sálu do jedné ze dvou místností, kde se sčítají hlasy „pro“ a „proti“. Zpravidla tento proces zabere asi 15 minut. V úterý však trvala hlasování výrazně déle.

Po týdnech „hybridního“ zasedání při nich poslanci znovu museli být osobně přítomni ve Westminsterském paláci. Formálně se hlasovalo dvakrát a pokaždé to zabralo více než 35 minut, napsala agentura Reuters. V prvním případě bylo zamítnuto zachování dálkového hlasování, následně byl přijat vládní plán pro ukončení krizového režimu.

Fronta až na nádvoří

Poslanci při tom nehlásili své stanovisko v jedné ze dvou speciálních místností, nýbrž po jednom předstupovali k mikrofonům v hlavním sále Dolní sněmovny. Proces se neobešel bez jistých zmatků a předseda sněmovny Lindsay Hoyle na něj podle Reuters dohlížel „s rostoucí frustrací“. Fronta zákonodárců se vinula různými prostorami Westminsterského paláce a zasahovala i na jedno z nádvoří.

Poslanec v kraťasech

„Někteří zapomínali oznámit své jméno, někdy zapomněli říct 'ano' či 'ne' a předseda je musel popohánět, když tempo ochabovalo. Také napomenul Gavina Newlandse ze SNP (Skotské národní strany), který přišel vyjádřit svůj hlas v džínových kraťasech,“ popsal průběh zpravodaj BBC Marc D'Arcy.

Poslanec Gavin Newlands dorazil v kraťasech. Poslanec Gavin Newlands dorazil v kraťasech. | reprofoto/youtube

„Naprostá fraška... Tohle má být fungující parlamentní demokracie, ne zábavní park,“ napsal po hlasování na twitteru labourista Afzal Khan. Zachování hlasování na dálku prosazovali i někteří členové vládní Konzervativní strany, vláda ovšem tento souboj o několik desítek hlasů vyhrála.

„Parlament je teď lidem pro smích. Takový nesmysl. Zatímco zbytek země těží z potenciálu technologií na zvýšení produktivity... (člen vlády) Jacob (Rees-Mogg) trvá na tom, aby se britský parlament vrátil do 18. století,“ uvedl konzervativní poslanec George Freeman.

Hlasování na dálku není demokracie

Rees-Mogg, který za současný kabinet předkládá legislativní plány v Dolní sněmovně, přiznal, že hlasování nyní „budou zabírat trošku víc času“. Sněmovna ale podle něj může svou roli „pořádně“ plnit jen v případě, že jsou poslanci v jejím sídle.

„Jestliže se hlasuje uprostřed procházky na sluníčku nebo při sledování televize, není demokracii učiněno zadost... Máme důvod, proč členy žádáme, aby hlasovali osobně: Protože je to v srdci samotného smyslu parlamentu,“ řekl Rees-Mogg.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa