Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Srážky družic i znečištění oběžné dráhy: Expert o Crew Dragon i o dobývání vesmíru

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
4. června 2020
06:10

Za potlesku celého světa přistála historicky první soukromá kosmická loď na Mezinárodní kosmické stanici ISS. Expanze do vesmíru s sebou však nese i negativní následky. O každodenních úkolech astronautů z Crew Dragon, rizicích návratu na Zem i o tom, čím si zaděláváme na problém do budoucna, hovořil ve středečním Epicentru Michal Vaclavík z České kosmické kanceláře.

Astronauti Robert Benken a Douglas Hurley na Mezinárodní kosmické stanici podle informací Michala Vaclavíka stráví 110 dní. Průměrný pobyt stálé posádky je však půl roku. „Je to dostatečný čas na to, aby se tělo adaptovalo, čili pak může fungovat, a nedocházelo k významným poškozením negativními vlivy kosmického prostředí,“ řekl v pořadu Epicentrum a přiznal, že kosmonauti jsou vlastně takovými pokusnými králíky.

Video  Epicentrum - crew dragon  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Pro cesty na Mars potřebujeme, aby kosmonaut přežil dva a půl, tři roky a to ještě v drsnějším prostředí, protože poletí mimo atmosféru a magnetické pole Země, nebude jimi chráněn  a bude vystaven plné palbě kosmického záření, a tam ještě nevíme, jaké jsou dlouhodobé důsledky,“ vysvětlil jeden z mnoha důvodů, proč se cesty na Mars naše generace nejspíše ještě nedožije.  

Majitel SpaceX Elon Musk uvedl pro Aviation Week, že jeho největší obavou není start kosmické lodi Crew Dragon, ale její bezpečný návrat zpátky na Zem. „Kosmonauti mají po celou dobu startu rakety možnost se zachránit, ta kabina se může od rakety „odtrhnout“ a odletět pryč… při přistání tato šance není… Může selhat tepelný štít, padáky. Tam je strašně moc věcí, které mohou selhat a nemají záložní systém,“ vysvětlil obavy excentrického miliardáře a zdůraznil kritickou roli, kterou hraje úhel, pod kterým astronauti budou vstupovat zpátky do zemské atmosféry.

Kolize družic i znečištění oběžné dráhy

Většinu projektů podnikatele Muska považuje za přínosné, přesto přiznává určité pochybnosti: „Některé jsou úžasné, některé méně a některé jsou úplně blbé. To je normální, že člověk dělá různé věci a Starlink je na hranici těch méně podařených.“ Na jaře totiž Musk vypustil na oběžnou dráhu Země další družice, které mají poskytnout vysokorychlostní internetové připojení i v těch částech světa, kde webová infrastruktura zatím chybí. Momentálně jich je 420 a podle Václavíka jich do budoucna budou tisíce.

„Jsou hrozbou nejen pro astronomy, …ale tady opět zaspala legislativa, nebo nějaká odborná diskuze…regulace v podstatě neexistuje,“ řekl Vaclavík. Podle jeho slov by bylo lepší počkat na názor odborné většiny a připomněl i obavy Evropské kosmické agentury. „Jako jedna z mála si uvědomila, že je to hrozba a to nejen pro astronomy, ale i pro provoz družic,“ upozornil na nebezpečí úlomků, které vznikají při možné srážce družic, i znečištění oběžné dráhy, jež pak bezpodmínečně vzniká.

„Když tam budeme vysílat tisíce družic ročně, a Elon není jediný, kdo je tam bude posílat. Je to pak problém, kterým si možná zaděláváme do budoucna,“ uvedl Michal Vaclavík.

Video  Americký návrat do vesmíru: U ISS poprvé zakotvila loď Crew Dragon s posádkou  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa