Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po pandemii přibývá dětských tlouštíků: Odbornice vysvětlila, jak je to s tuky v jejich jídelníčku!

Autor: Iva Dvořáková - 
5. června 2020
05:00

Práce, stres, domácí výuka, omezený pohyb. Tato slova v poslední době skloňuje denně většina rodičů. Není jednoduché vše skloubit. Tak si rodina ušetří čas a objednává pravidelně jídlo z fastfoodů nebo restaurací přímo domů. A může se stát, že během tří měsíců karantény hodně přiberou na váze nejen dospělí, ale i děti.

Počet obézních dětí stoupl ve všech státech Evropy od roku 1980 více než trojnásobně. U nás více než 20 procent dětí ve věku 6 až 12 let má nadváhu a mezi třinácti až sedmnáctiletými je 13 % s nadměrnou hmotností. Pouze 24 % dětí, které mají oba rodiče obézní, má v dospělosti normální váhu. Příčinou je málo pohybu a přespříliš nevhodného jídla.

Z lékařských statistik vyplývá, že pouze 10 % obézních dětí se tloušťky navždy zbaví a těm ostatním přinese zdravotní potíže. A nyní se odborníci obávají, že po »koronavirové době« dětí s nadváhou přibude.

Co s tím?

● zařadit do každodenního režimu pohyb

● z jídelníčku vyloučit sladké nápoje

● vyhnout se jídlům z fastfoodů s vysokým obsahem nasycených tuků

● dbát na dostatečný příjem ovoce, zeleniny

● při přípravě pokrmů dávat přednost prospěšným tukům, mezi které patří například řepkový.

Z lékařských statistik vyplývá, že pouze 10 % obézních dětí se tloušťky navždy zbaví a těm ostatním přinese zdravotní potíže. Z lékařských statistik vyplývá, že pouze 10 % obézních dětí se tloušťky navždy zbaví a těm ostatním přinese zdravotní potíže. | istock

Jak je to s tuky v dětském jídelníčku?

Zvláštní kapitolou dětského jídelníčku jsou tuky, které by měly tvořit asi třetinu energetického příjmu. Ale… „V dětském jídelníčku je třeba maximálně omezit potraviny s vysokým podílem nasycených (živočišných) tuků, a to i ve skryté formě. Mezi takové patří např. uzeniny a masné výrobky, tučné maso, chipsy, jemné a trvanlivé pečivo či některé cukrářské výrobky s tučnými krémy a polevou, ve kterých je palmový tuk,“ říká výživová poradkyně MUDr. Hana Mojžíšová a dodává:

„Vhodnou volbou je používání kvalitních rostlinných olejů. Jejich přínos spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných více nenasycených mastných kyselin. Ty mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky pozitivnímu ovlivnění hladiny cholesterolu. Zároveň jsou tyto oleje bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které mimo jiné mají protizánětlivý efekt a tělo si je neumí vyrobit.“

Tip na rychlý oběd pro nejmenší

Zdravé lívance s vůní banánů

Zavolejte děti k přípravě, bude jim tak chutnat ještě více a vám pomůžou. Vidličkou rozmačkejte zralý banán, přidejte dvě celá vejce a vše rozmixujte. Lívancové těsto máte hotové. Tak jednoduché to je.

Nyní už těsto jen dozlatova osmažte z obou stran ideálně na řepkovém oleji. Díky neutrální chuti oleje tak zůstane banánová chuť v lívanečcích dobře znatelná. Navíc se ke smažení řepkový olej hodí nejlépe, protože se přepaluje až při opravdu vysoké teplotě. Před podáváním můžete dobrotu ozdobit čerstvým ovocem nebo skořicí.

Zavolejte děti k přípravě, bude jim tak chutnat ještě více a vám pomůžou. Zavolejte děti k přípravě, bude jim tak chutnat ještě více a vám pomůžou. | istock.com

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa