Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Severokorejská „princezna“ pohrozila Jižní Koreji a zběhům. „Všiví psi“ podle Kim ohrožují mír

Autor: Darina Jíchová - 
4. června 2020
11:40

Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una, je jednou z nejvýraznějších postav tamního režimu. Během bratrovy dlouhé absence v dubnu se o ní psalo jako o hlavní favoritce na jeho nástupce v čele KLDR. Přestože mladá Kim v rukou svírá značnou moc, její výroky se jen málokdy dostanou do tisku. Ve svém výjimečném projevu se obořila na sousední Jižní Koreu, aby zastavila šíření „zlé propagandy“, varovala, že pokud tak Soul neučiní, mohlo by to ohrozit mírové jednání, informoval deník The Guardian.

Jsou to převážně zběhové a aktivisté, kdo přes hranice do KLDR posílají balóny napěchované různými letáky vyjadřující kritiku ohledně vlády Kim Čong-una či odsouzení porušování lidských práv, ke kterému v KLDR dochází. Severokorejští vojáci balóny sestřelují a letáky sbírají, nikdy se jim ale nepodaří odstranit všechny. Kritický materiál pak Severokorejci šíří dál.

Kim Jo-čong ve svém posledním projevu důrazně vystoupila proti této praktice. Pohrozila, že pokud aktivisté budou pokračovat, může to ohrozit mírovou úmluvu, kterou v roce 2018 podepsal její bratr a jihokorejský prezident Mun Če-in, ve které se vůdci zavázali ke snížení vojenského napětí na společné hranici, známého demilitarizovaného pásma.

Záběry ze třetího všekorejského summitu:

Kim: Jižní Korea za to tvrdě zaplatí

„Pokud tento akt s jasným zlým úmyslem bude pokračovat přímo před našimi zraky a ještě pod záminkou svobody projevu a svobody jednotlivce, jihokorejská vláda se musí připravit na tu nejtvrdší odpověď,“ prohlásila Kim, její slova otiskla státní agentura KCNA.

„Aby vše bylo jasno, jihokorejská vláda bude přinucena zaplatit tu nejvyšší cenu, pokud situaci nechají bez povšimnutí a nabídnou nám jen další výmluvy,“ objasnila Kim.

Soul ale nemůže nic dělat, není v jeho moci, aby zabránil soukromým humanitárním organizacím či jednotlivcům, aby přes hranice posílali kritické zprávy. Kim připomněla, že dohoda podepsaná na třetím všekorejském summitu v září 2018 specifikuje, že bude zastaveno šíření propagandistických letáků. „V nastalé situaci smlouva ztrácí na významu,“ dodala Kim.

Zběhy, kteří šíří kritiku, Kim označila za „lidský odpad“ a „všivé psy a podvraťáky“. Upozornila, že pokud to takhle půjde dál, KLDR uzavře společnou kancelář, která nyní funguje v pohraničním městě Kesong. Profit města je přitom závislý na severokorejské pracovní síle a jihokorejském kapitálu a technologii.

V Soulu roste moc severokorejských zběhů

Slovní útok Kim přišel 2 měsíce poté, co se několika severokorejským zběhům podařilo získat místa v jihokorejském parlamentu. Což podle odborníků může znamenat, že se Pchjongjang obává jejich rostoucí moci v Soulu.

Novými jihokorejskými poslanci se stali někdejší severokorejský diplomat Tche Jong-ho a zběh Či Seng-ho. Oba se nedávno museli omluvit za šíření zprávy o smrti vůdce Kim Čong-una, který se v dubnu na 3 týdny stáhl z veřejného života, což vyvolalo spekulace o jeho smrti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi