Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejhorší sériový vrah Německa: Zabíjel, aby mohl oživovat

Autor: ČTK - 
5. června 2020
06:48

Uplynul rok od chvíle, kdy byl za vraždu 85 lidí odsouzen k doživotnímu vězení bývalý německý nemocniční ošetřovatel Niels Högel. Na svědomí má desítky životů nemocničních pacientů, kterým tajně podával léky ovlivňující činnost srdce a pak je oživoval. Chtěl prokázat své schopnosti, namísto toho je ale často zabil.

Nejhorší anděl smrti v dějinách poválečného Německa si již odpykával trest za vraždu dvou pacientů, když vyšel najevo skutečný rozsah jeho běsnění.

Byl obžalován z vraždy 98 lidí, dohromady tak byl viněn z rovné stovky vražd. V pěti případech vinu popřel a na zbylé oběti si nepamatuje. Nevyloučil ale, že i v nich zabíjel. Soudní znalec potvrdil, že obžalovaný je příčetný, i když vykazuje nápadné poruchy osobnosti.

Chtěl předvést své schopnosti

Högel, který je označován za největšího sériového vraha v dějinách poválečného Německa, své oběti zabíjel v letech 2000 až 2005 na klinikách v severoněmeckých městech Oldenburg a Delmenhorst. Ošetřovatel pomocí léků ovlivňujících činnost srdce přiváděl pacienty do stavu vyžadujícího oživování, aby při jejich následné záchraně mohl prokazovat své schopnosti. Oživit se mu je ale často nepodařilo. Některé pacienty přitom oživoval během jedné noci i několikrát.

Zdravotníci s krví na rukou

K nejznámějším případům mnohonásobných vražd ve zdravotnictví patří série více než 200 vražd, které spáchal britský lékař Harold Shipman.

V Československu vzbudil v roce 1960 pozornost případ zdravotní sestry Marie Fikáčkové, která na přelomu 50. a 60. let vraždila novorozence v sušické nemocnici. Policistům se přiznala k nejméně deseti vraždám, prokázány jí byly dvě. Za tyto činy byla v dubnu 1961 popravena.

V ČR byl na doživotí v únoru 2008 za sérii vražd odsouzen bývalý zaměstnanec nemocnice v Havlíčkově Brodě Petr Zelenka, který podáním léku heparin připravil na oddělení ARO o život sedm pacientů a dalších deset se zavraždit pokusil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání