Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tvrdý trest za smrt generála: Írán popraví špiona, který prozradil Američanům úkryt

Autor: ČTK - 
9. června 2020
11:40

Teherán oznámil, že brzy popraví íránského občana, který poskytl zpravodajským službám Spojených států a Izraele údaje o poloze íránského generála Kásema Solejmáního, což vedlo k jeho lednovému zabití Američany v iráckém Bagdádu. S odkazem na dnešní sdělení íránské justice o tom napsala agentura Reuters.

„Mahmúd Músaví Madžd, jeden ze špionů (americké) CIA a (izraelského) Mossadu byl odsouzen k smrti. Poskytl našim nepřátelům informace o poloze mučedníka Solejmáního,“ uvedl dnes mluvčí íránské justice Gholámhosejn Esmáílí.

Solejmání, který velel zahraničním operacím elitních íránských jednotek Kuds, dohlížel na íránský jaderný program a byl považován za architekta íránské vojenské strategie, takzvaných zástupných válek. Washington jej označoval za strůjce útoků s Íránem spřízněných milic na americké vojáky v regionu. Solejmání byl zabit v noci na 3. ledna 2020 při americkém útoku dronem u letiště v Bagdádu. Smrt jednoho z nejvýznamnějších představitelů režimu v Teheránu vyvolala odvetný raketový útok na irácké základny, na nichž byli i američtí vojáci, a také obavy z rozsáhlejšího regionálního konfliktu.

Při íránském útoku 8. ledna nepřišel o život žádný americký voják a bezprostředně po útoku také nebyla hlášena rozsáhlá zranění. Později bylo ale stovkám vojáků diagnostikováno traumatické poranění mozku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi