Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Až 10 let natvrdo za množírny. Pomůže novela skoncovat s nechutným byznysem?

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
15. června 2020
05:30

Konečně je tu. Přísnější tresty tyranům zvířat mohou nyní nově ukládat soudy. Začátkem června totiž začala účinkovat novela trestního zákona, která tresty za týrání zvířat zpřísňuje. Postihuje už také množitele, a nově zavádí i nový druh trestu, a to zákaz držení a chovu zvířat.

Dosud platilo to, že pachateli odsouzenému za týrání, který nespáchal tento čin v souvislosti se svou profesní činností, nebylo možné chov zvířat zakázat. „Díky tomuto novému trestu by se už nemělo stávat, že si pachatelé hned druhý den pořídí nové zvíře a to budou také týrat,“ vysvětlil spoluautor novely, právník Robert Plicka, který dva roky tyto změny prosazoval.

Kateřina Lang a Robert Plicka v Epicentru Blesku Kateřina Lang a Robert Plicka v Epicentru Blesku | blesk.cz

Až šest let vězení

Novela, za jejíž schválení bojovaly i Blesk tlapky, také zvyšuje trestní sankce za týrání zvířat. „U nejbrutálnějších případů byla dosud sazba 1 až 5 let, nyní je to 2 až 6 let. Tím se přesunujeme z přečinu do zločinu, což otvírá soudcům možnost ukládat i nepodmíněné tresty,“ uvedl Plicka.

Odchytit se podařilo i vážně zraněnou fenu, které se teď konečně dostane řádné péče a ošetření Odchytit se podařilo i vážně zraněnou fenu, které se teď konečně dostane řádné péče a ošetření | Jana Ulrichová

Dopad na množitele

Třetí novinkou, a to velmi zásadní, je zavedení nové skutkové podstaty trestného činu, kterou je chov zvířat v nevhodných podmínkách. „Ta bude dopadat zejména na nechvalně známé nelegální množírny,“ vysvětlil Plicka. Dodal, že nelegální obchod se zvířaty je třetí nejvýnosnější nelegální byznys v rámci Evropy a čtvrtý na světě.

Novinkou jsou i odposlechy

Sazby přitom jsou u trestného činu chovu zvířat v nevhodných podmínkách 2 až 8, případně 5 až 10 let, což už umožňuje nasadit odposlechy a díky tomu rozplést skupinu množitelů včetně spolupracujících veterinářů, překupníků a dalších podílníků. „To bylo doposud velmi těžké, většinou se podaří dopadnout pouze jednoho pachatele. Ti ostatní, jakmile se o tom dozvěděli, rychle odstranili důkazy,“ uvedl Plicka.

Odebraní psi se nyní zotavují v chebském útulku Odebraní psi se nyní zotavují v chebském útulku | Archiv Marie Lokingové

Dosud jen podmínky

Změny, které novela zákona přináší, jsou velmi důležité už proto, že podle statistik nebyl dosud v Česku odsouzen jediný prvopachatel za týrání zvířat k nepodmíněnému trestu. Ti kteří si za týrání zvířat šli sednout, spáchali buď více trestných činů najednou nebo byli v podmínce. Ani jedenkrát také nebyla dosud v rámci týrání zvířat odhalena organizovaná skupina. To vše by se teď mělo změnit.

Mnau1 ( 26. června 2020 00:05 )

Tak proc se uz neco nedeje.Neni den, abych neco necetla o mnozkach nebo tyrani a sedet natvrdo jeste nikdo nesel.

milan1203 ( 17. června 2020 08:12 )

za co děkujete

milan1203 ( 17. června 2020 08:11 )

To budou kryminaly plne CHovatelu psu a koček co chovatel to množitel,,, vyděky jste jejich fenky jak smykaji ceciky po zemi,,, štěnata 2x do roka a vam ukažou identickou fenu jak se oně doře straji,,,, nejvic kecani ti co ty psy tiraji,,,,

ivuska1 ( 16. června 2020 09:20 )

Velky dik Blesku.

Uživatel_5426369 ( 15. června 2020 07:42 )

Nesouhlasím s množírnami, ale ať si sáhnou do svědomí ti, co prodávají psy s PP. Kdyby nechtěli astronomické ceny za štěně, tak si množiny ani nešrtnou a nebudou mít komu prodávat. Je těžký, dát za psa 25000, když náklady na štěně se pohybuje minimálně o polovinu méně.

Zobrazit celou diskusi