Stavba jednoduchého, převážně dřevěného pavilonu s venkovní pergolou byla na místě mezi rybníkem čápů černých a pavilonem gaviálů zahájena v loňském roce, zhruba touto dobou. Finance ve výši 2 milionů na ni uvolnil Investiční odbor Magistrátu hlavního města Prahy z prostředků, které měl připravené právě pro stavbu čističky.

 „Na této akci nakonec vydělali jak návštěvníci, tak kotulové. Ti mají nejenom modernější ubikaci, ale zejména skvělý výběh se vzrostlou moruší, kterou si náramně užívají,“ řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Je skvělé, že tu moruši máme. Venkovní výběh je velmi malý, ale stromovým zvířatům je to jedno. Pro ně je důležitý ten třetí rozměr výběhu, což nám tady ta moruše krásně splňuje,“ doplnil ředitele kurátor chovu savců Pavel Brandl.

„Po Darwinově kráteru otevíráme další novinku, která potěší všechny návštěvníky Zoo Praha. Pavilon je opět unikátní, krásně architektonicky zpracovaný a usazený do místa plného zeleně, kam je radost přijít,“ uvedl náměstek primátora hl. města Prahy Petr Hlubuček.

10členná skupina

V novém domově se postupně zabydlelo devět samic a nový samec Manu, který do Zoo Praha přicestoval na sklonku minulého roku z Francie. „Když se francouzské ošetřovatelky loučily s naším novým samcem, prý všechny plakaly. Až tak si ho zamilovaly,“ podotkl ředitel Bobek.

Podle Martina Vojáčka, chovatele primátů v Zoo Praha, byly jednotlivé samičky k Manuovi přidávány postupně, aby si na sebe navzájem všichni zvykli. „S minulým samcem se nám nepodařilo vytvořit takovouhle skupinu. Dvě starší a zkušené samice ho neustále šikanovaly. Proto jsme teď zvolili trochu jiný postup.“

Chovatelé jednotlivé samičky přidávali zhruba po týdnu. Nyní už jsou minimálně 3 samičky březí a v nejbližších dnech se návštěvníci mohou těšit na první kotulí mláďata.

Kotul je původem z Jižní Ameriky

Kotul je nejmenší zástupce své čeledi, který původně pochází z Jižní Ameriky. Jeho krátká srst jen hýří nejrůznějšími barvami od černé až po zelenou či zelenošedou. Přední končetiny má žuté, až zlatavé. Jeho dlouhé, štíhlé prsty mu umožňují se obratně a rychle pohybovat po stromech. Kotul veverovitý je opravdu drobný živočich, jeho tělo dosahuje sotva 26-30 cm. Hmotnost se pohybuje od 0,6 do 1,4 kg.

Původní přibytek bude zbourán

Původní příbytek kotulů bude zbourán během úprav kmenových stok, které procházejí areálem Zoo Praha. Rozšíření kapacity Ústřední čistírny odpadních vod bylo jednou z zásadních investic minulých let. Nyní mu k jeho celkovému dokončení právě chybí upravit nátoky kmenových stok, takzvaný nátokový labyrint.

Součástí projektu je sice obnova objektu, ale kotulové by řádově na půl roku neměli střechu nad hlavou, proto jim byl v předstihu zajištěn náhradní pavilonek v expozičním celku Vodní svět a Opičí ostrovy.