Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

78 let od nacistické hrůzy: Oběti vypálených Lidic si připomněl i Zeman

Aktualizováno -
10. června 2020
11:09
Autor: for, ČTK - 
10. června 2020
08:25

V Lidicích si ve středu přeživší a pamětníci připomínají zničení původní obce v roce 1942. Pietní akce je letos poprvé od roku 1945 neveřejná, důvodem jsou opatření kvůli covidu-19. Uctít památku obětí přijel i prezident Miloš Zeman, který dokoce vyslovil přání, že by si přál někdy vidět film o kněžím Josefu Štemberským z Lidic. Objevili se ale i další ústavní činitelé, hold vzdal i premiér Andrej Babiš (ANO), ale také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Veřejnost bude moci na pietní místo přijít odpoledne.

Opatření kvůli covidu-19 se sice podle ředitele Památníku Lidice Eduarda Stehlíka postupně uvolňují, ale nebylo možné plánovat dostatečně dopředu, aby mohla být pietní akce v obvyklém rozsahu. Součástí vzpomínky nebude ani tradiční přehlídka dětských pěveckých sborů.

Prezident vyslovil přání: Chtěl by film 

Na ceremoniál dorazil prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ale také ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), předseda SPD Tomio Okamura a předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Pan prezident se v Lidicích setkal s přeživšími řádění německých nacistů. Vyzdvihl osobnost lidického katolického kněze Josefa Štemberky, který odmítl nabídku milosti a byl také zavražděn. Skutečný duchovní pastýř. Pan prezident vyslovil přání, aby o P. Štemberkovi vznikl film,“ dodal k pietnímu setkání na twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Prezident Miloš Zeman uctil památku mužů, žen i dětí ze starých Lidic. Spolu s dalšími ústavními činiteli se účastnil 75. výročí (10.6.2020) Prezident Miloš Zeman uctil památku mužů, žen i dětí ze starých Lidic. Spolu s dalšími ústavními činiteli se účastnil 75. výročí (10.6.2020) | Twitter/ Jiří Ovčáček

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) novinářům řekl, že vyhlazení Lidic bylo podle něj projevem rasismu. „Lidice, to byla odveta, pomsta nacistů za atentát na Reinharda Heydricha. A Heydrich, to byla snaha o genocidu českého národa,“ uvedl Zaorálek s tím, že rasismus je aktuální problém i v dnešním světě.

„Tehdejší idea, že některý národ je méněcenný a že si zaslouží být vyhlazen, to je něco, co není vůbec tak staré a tak minulé, jak si myslíme, a proto je důležité si to připomínat,“ dodal.

Letošní vzpomínky v Lidicích i Ležákách připadly na středy, stejně jako tomu bylo v roce 1942, kdy nacisté obě obce vyhladili. Také pietní akt v Ležácích 24. června bude v komorní podobě.

Bývalá ředitelka památníku Martina Lehmannová v lednu rezignovala v důsledku sporu s některými lidickými pamětníky. Nahradil ji vojenský historik Stehlík.