Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Kůže se nám škvařila a opadávala.“ Přeživší popsali hororové chvíle po výbuchu sopky

Autor: Darina Jíchová - 
10. června 2020
17:30

Tento týden uplynulo půl roku od výbuchu sopky na novozélandském ostrově White Island, který je hojně vyhledávaný turisty. Také 9. prosince 2019 se k vulkánu vypravilo na několik desítek zvědavců se svými průvodci, celkem 47 lidí bylo na ostrově, když došlo k erupci, 21 z nich zemřelo, zbytek skončil s těžkými popáleninami v nemocnici. Přestože od tragédie uplynulo už šest měsíců, přeživší se jen pomalu vrací k normálnímu životu, tři z nich u příležitosti výročí zavzpomínali na horor, který si na sopečném ostrově prožili, jejich příběhy přinesla stanice TVNZ.

Matt a Lauren Ureyovi z amerického státu Jižní Karolína byli na svatební cestě a dobrodružná výprava k novozélandské sopce byla její součástí. Pár, který se seznámil na seznamce, se bral jen dva měsíce před erupcí. Výlet k vulkánu vybral Urey, který byl od malička fascinován Novým Zélandem a Austrálií.

„Průvodce řval, ať utíkáme“

Ureyovi pro TVNZ zavzpomínali na plavbu na ostrov. „Dost to houpalo, většina lidí zvracela, ani Lauren nebylo moc dobře,“ uvedl Urey. „Průvodci nás poučili o tom, kam se na ostrově nesmí, a upozornili nás, že pro sopku platí druhý stupeň ohrožení. Dostali jsme respirátory,“ popsal Urey. „Fotili jsme se a obdivovali okolní přírodu, respirátory nám visely na krku,“ připustil Američan.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu.  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

„Bylo před čtvrt na tři tamního času, když najednou všechno utichlo. Pak se začaly ozývat výkřiky. Když jsme se ohlédli, z jezera v kráteru stoupal houbovitý oblak kouře. Náš průvodce na nás řval, ať utíkáme,“ sdělil Urey novinářům. „Krajinu a nás překryl mrak tmavého prachu a dýmu, začaly padat kameny. Byla taková tma, že jsem neviděl ani ruku před obličejem. V životě jsem se tak nebál,“ dodal Urey.

Přeživší: Kůže se nám škvařila a odpadala

„Začala mě pálit kůže, úplně mi hořela, představte si to, jako když smažíte maso a ono se začne škvařit a prskat,“ Ureyové se jen těžce mluví o chvílích na ostrově. „K tomu na nás padaly kameny, mírnou ochranu nám poskytly helmy, které jsme dostali,“ uvedla. „Společně s osmi dalšími lidmi jsme se ukryli pod převis kamenů. Myslel jsem, že je to náš konec. Nevěděl jsem, jak něco takového může někdo přežít,“ svěřil se Urey.

„Respirátor jsem v tom chaosu ztratila, držela jsem Matta za ruku a opakovala jsem, že ho miluju. Myslela jsem, že nás od smrti dělí vteřiny,“ navázala Ureyová. „Jeho celé tělo pokrýval nános popela a nebýt jeho výšky, nepoznala bych ho,“ pokračovala Američanka. „Pak nastalo úplné ticho, bylo to až děsivé, ozýval se jen nářek a zoufalé volání,“ Urey dodal, že jejich skupinka se přesunula k pobřeží, kde se nalodili na člun.

Manželé Matt a Lauren Ureyovi z USA přežili výbuch novozélandské sopky. Manželé Matt a Lauren Ureyovi z USA přežili výbuch novozélandské sopky. | Facebook Lauren Ureyové

„Byla to loď jiné společnosti, než se kterou jsme přijeli. Začala se nám odlupovat popálená kůže, odpadaly nám celé kusy kůže. Lauren ztratila respirátor a nadýchala se toxických výparů, na lodi upadla do šoku. Byla to muka, mohl jsem ji jen držet a poslouchat, jak křičí bolestí a strachem,“ vypověděl Urey.

Manželé mají před sebou ještě dlouhou rekonvalescenci

Urey vyvázal s těžkými popáleninami třetího stupně na polovině těla, stav jeho ženy byl vážnější, měla poškozené i plíce a lékaři se dlouho obávali, že nepřežije. Manželé strávili dva měsíce v nemocnici, náročné pro ně bylo i to, že každý byl hospitalizován v jiném zařízení. Už byli propuštěni a mohli se vrátit domů do Spojených států, jejich rekonvalescence ale ani zdaleka není u konce.

Svoje přežití považují za zázrak, mají před sebou ještě několik operací. Lékaři jim chtějí pomoct nabýt ztracenou mobilitu a zmírnit zjizvení kůže. Po zbytek roku budou muset nosit kompresní oblečení. Erupci přežila rovněž Australanka Stephanie Browittová (23), která se na sopku vyjela podívat se svým otcem Paulem a sestrou Krystal (†21), oba zemřeli. Browitt podlehl zraněním v nemocnici, tělo Krystal se dodnes nenašlo.

Australanka: Bolí mě srdce, když na to vzpomínám

Browittová utržila popáleniny třetího stupně na 70 procentech těla včetně obličeje, z nemocnice dívku propustili až v polovině letošního května, na svém instagramu se svěřila, že ji všechno „bolí víc a víc“. Těžce se vyrovnává se ztrátou otce a sestry, se kterou si byly velmi blízké. „Čas rozhodně nezmenšil tu hroznou bolest, kterou prožívám,“ napsala Browittová.

„Upřímně? Každý měsíc devátého cítím, jak mi buší srdce a trne tělo, mysl mi plní vzpomínky na ten den,“ uvedla Australanka. „Jsem plná úzkosti. Nesnáším to, čas to rozhodně nezlehčil. Bolí to, když pomyslím na to, kolik doby uběhlo od chvíle, kdy jsem naposledy viděla tátu a Krystal,“ vypověděla Browittová.

Rodina Stephanie Browittová, otec a sestra erupci sopky nepřežili. Rodina Stephanie Browittová, otec a sestra erupci sopky nepřežili. | Instagram Stephanie Browittové

„Bolí mě srdce, když si na ně vzpomenu, chtěla bych vrátit čas. Je to už půl roku, ale pro mě je to jako včera. Čas mi teď plyne zvláštně. Doufám, že každá z obětí včetně mě se z toho nějak dostane, nic jiného nám nezbývá. Musíme posbírat kousky našich životů a nějak to překonat,“ ve svém příspěvku rovněž poděkovala všem, kdo ji podporují a starají se o ni.

Dívka musí na popáleném obličeji nosit masku, která pomáhá s hojením jejích zranění. Její kůže je velmi křehká a musí se vyhýbat lidskému kontaktu, neodpustí si ale objetí se svou matkou Marií Browittovou. Mladou Australanku zachránil hrdinský čin jejího otce, který trval na tom, aby ji záchranáři odvezli v první várce, sám se do nemocnice dostal až s pozdní vlnou. Bohužel svým zraněním po měsíci intenzivní péče podlehl.

Turisty na aktivní sopku upozornili až na ostrově

„Byl to nejhorší den v mém životě, přišla jsem o polovinu rodiny. Nejde jen o fyzickou bolest ze zranění, ale hlavně o tu psychickou z jejich ztráty,“ vysvětlila Browittová. Odtajnila rovněž to, že je nikdo před odjezdem na ostrov neupozornil na to, že by mohlo hrozit nějaké nebezpečí. „Teprve když jsme se vylodili, nám oznámili, že byl vyhlášen druhý stupeň ohrožení. To je nejvyšší stupeň před erupcí, v tu chvíli ale nemůžete nikam utéct, protože jste na ostrově,“ vypověděla v rozhovoru pro stanici ABC.

„Měla jsem strach, na všech z nás to bylo vidět, ale na druhou stranu jsem věřila průvodci a organizátorům zájezdu, že vědí, co dělají, že by nás tam nevzali, kdyby skutečně hrozil výbuch,“ doplnila. Rodiny obětí a přeživších žalují firmu pořádající zájezdy k sopce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi