Ondřej přišel vloni před Vánoci na návštěvu ke své babičce v Brně-Řečkovicích. Neměl totiž peníze na pervitin, prohrál je v automatech. Napadlo ho proto, že babičku zabije.

„Přemýšlel jsem, jak to provedu,“ líčil klidným hlasem u soudu mladík. V kontejneru na oblečení našel triko, odtrhl mu spodní lem, že ho použije jako škrtidlo.

„Babička otevřela, pozvala mne dál. Dívali jsme se v obýváku na televizi. Babička uvařila čaj,“ řekl její vnuk u soudu.

Škrtil ji deset minut

Když se pak dobrotivá stařenka otočila zády, přiložil jí zezadu škrtidlo na krk a utáhl. „Spadli jsme na zem, škrtil jsem ji pět až deset minut. Babičce tekla z nosu krev. Přehodil jsem jí deku přes hlavu, abych se na ni nemusel dívat. Pak se ozval jakýsi vzdech. Asi její poslední vydechnutí,“ vylíčil bez mrknutí oka poslední vteřiny života své babičky vrah.

Video
Video se připravuje ...

Ondřej L. (21) je obžalovaný z kruté vraždy vlastní babičky (†80). Uškrtit ji měl kvůli drogám Jiří Nováček

Přiznal, že při škrcení babičky, která se nebránila, vůbec nic necítil. „Žádnou lítost, nic.“

Vše utratil za dva dny

Pak prohledal byt, ukradl peníze a šperky. Zavolal si taxík, osprchoval se, přes babičku položil dvě křesla. Nastoupil do taxi. Odjel na hlavní nádraží, koupil si pervitin. 

Přespal v hotelu, na druhý den prodal ve frcu šperky. Nakoupil oblečení a šel do herny na Staré Osadě. „Prohrál jsem tam pět tisíc korun. Přespal jsem v hotelu a na druhý den prohrál v herně u nádraží zbytek peněz. Pak jsem jezdil autobusem po Brně, až mě zatkla policie,“ popsal vrah.

Zhroucení rodiče se ho zřekli

Vrah je bez vzdělání, učňák opustil ve třetím ročníku. „Práce? Nechtělo se mi. Radši jsem kradl,“ přiznal.

Od patnácti kouřil marihuanu, brzy nato začal brát pervitin. Nejprve dvakrát do měsíce, loni v létě už šňupal čtyřikrát do týdne. „Jedna dávka přišla na čtyři stovky.“

Ještě před vraždou, v září, okradl babičku o rodinné šperky za 18 000 korun. Zlato okamžitě prodal do zastavárny za 4 000 korun. Koupil si za ně boty, modré rifle a černou bundu, zašel si do kina a obstaral si pervitin.

Mladého narkomana kvůli tomu vyhodili rodiče z bytu. Přespával v sušárně a ve sklepě paneláku. Občas mu matka podstrčila do krabice od bot na zápraží tři stovky.

Vrah vypovídal bez emocí. Rodiče se zhroutili. Otec vraha a zároveň syn zavražděné babičky nenašel sílu, aby k soudu přišel. Maminka syna podle všeho zavrhla.