Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zánět močového měchýře může být nakažlivý! Na co si musíte dát pozor?

...
15. června 2020 | 06:00

Kdo už zánět měchýře, neboli cystitidu, zažil, jistě potvrdí, že jde o velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění. Každá návštěva toalety se v akutním stadiu může změnit v malý horor. Během života prodělají zánět močového měchýře více než dvě třetiny žen. Nepříjemné je, že za určitých okolností je nemoc nakažlivá. Co s tím?

Ženy jsou k problému daleko náchylnější než muži, a to především z anatomických důvodů. Zatímco muži mají delší močovou trubici a bakterie se k měchýři dostávají poměrně složitě, ženská trubice měří jen pět centimetrů, takže bakterie můžou měchýř ohrozit snadněji. Negativní roli pak hraje i blízkost konečníku – bakterie ze střeva můžou ke krátké ženské močové trubici doputovat velmi snadno. Tam se rychle množí a stoupají vzhůru k měchýři. Výsledek? Tkáň se zanítí a ohlásí se silnou bolestí.

Nákaza: Pozor na prkýnka a ručníky

Přestože je nejčastější příčinou onemocnění nákaza vlastními patogeny ze střeva, zánětem se můžeme i od někoho nakazit. Například tehdy, když si sedneme nebo se rukama opřeme o toaletní prkýnko na záchodě. Při utírání pak může dojít k přenosu patogenů. Stačí, když předtím WC použil a znečistil někdo nakažený. „Ještě pravděpodobnější je přenos střevních bakterií z ručníku nebo kliky – nemocná žena si po odchodu z toalety neumyje důkladně ruce, otře si je do ručníku a vezme za kliku. Patogeny se na předmětech uhnízdí a můžou se dostat na ruce další ženy, která se na WC při manipulaci s intimními partiemi nakazí,“ říká infektolog Jaroslav Rubeš. Proto je podle lékařů i hygieniků důležité mýt si po použití záchodu ruce důkladně a pečlivě vodou a mýdlem.

Pohlavní přenos infekce

Vedle střevních bakterií zvaných E. coli, které jsou nejčastější příčinou cystitidy, můžou zánět měchýře způsobit i jiné mikroorganismy. Jsou to kvasinky, některé viry a bakterie jako například stafylokoky nebo enterobakterie. Ty způsobují také záněty střev a průjmy. „Původcem choroby ale můžou být i pohlavně přenosné patogeny jako např. gonokoky nebo chlamydie. Dokonce způsobují i chronický zánět dělohy, vejcovodů a vaječníků,“ říká doktor Rubeš. Pokud je infekce močového měchýře způsobena těmito původci, je důležité léčit i sexuálního partnera. Je to způsob, jak zabránit opakované infekci.

Rychlá pomoc: Častější močení

Náš organismus má přirozené mechanismy, jak se infekci močových cest ubránit. „U žen je to především kyselé poševní prostředí. To zabraňuje množení bakterií a také chrání vstup do močové trubice. Vedle toho jsou patogeny při každém močení spláchnuty, a nemůžou se tak usazovat a množit,“ vysvětluje uroložka Simona Vydrová. Proto lékaři při pocitech pálení v močové trubici radí víc pít, ideálně vlažnou vodu, aby bylo močení častější. Když se podchytí cystitida v počátku, zánět se nemusí rozvinout, protože bakterie se z močových cest vypláchnou.

Další příčiny: Dehydratace, imunita a sex

V řadě případů si ale tělo s původci cystitidy neporadí. „Některé důvody jsou lehko odstranitelné. Mezi ně patří dehydratace: při ní málo močíme a močové cesty se neproplachují. Důvodem může být i oslabený imunitní systém. Může to být kvůli jiným nemocem, jako je cukrovka, dále kvůli stresu, fyzickému přetížení. Příčinou můžou být také hormonální změny a snížená hladina estrogenů v období menopauzy nebo přehnaná intimní hygiena. Dalším důvodem bývá intenzivní sexuální styk, který dráždí sliznice v pochvě, a oslabuje tak její přirozenou ochrannou funkci. Tento typ zánětu měchýře se nazývá cystitida medových týdnů, protože bývá častý u novomanželek. Důvodem mohou být i ledvinové kameny nebo příliš úzká močová trubice,“ říká uroložka.

Nejčastější příznaky: Je mezi nimi i horečka?

Cystitida začíná většinou celkem nevinně. Při močení pocítíte pálení. Později se přidávají tlak a bolest v podbřišku. Ty můžou rychle nabírat na intenzitě. Silnou bolest pacienti cítí při močení, nejhorší pak při domočování. Přidávají se celkový pocit únavy, slabost, někdy nevolnost.

K obrazu běžného zánětu měchýře naopak nepatří horečka a bolesti v zádech – to svědčí o závažnější diagnóze, nejčastěji o zánětu ledvin.

Jak vypadá moč při zánětu močových cest?

Moč může zapáchat, být zakalená, v horších případech s příměsí krve. V tom případě je nutné vyšetření u lékaře. Pacient by měl s sebou rovnou vzít vzorek moči, vhodná je pro něj sterilní zkumavka, která se dá za pár korun koupit v lékárně.

Autor: sia
Video se připravuje ...