Z běžně turisticky rušné ulice zmizela limuzína začátkem týdne a byl to bizarní pohled! „Odtah tohoto nestandardního vozidla nařídili strážníci v pondělí. Vozidlo stálo v Dlouhé ulici v záboru a bránilo výkopovým pracím,“ uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Limuzína na odtahovce

Jednalo se o poměrně nestandardní situaci, ale díky šikovnosti řidiče odtahu vše proběhlo bez problému. Nákladní vůz s naloženou limuzínou museli doprovázet městští policisté, jako by se jednalo o nadměrný náklad. „Podle informací kolegů z terénu se jedná zatím o nejdelší vozidlo z kategorie osobních vozidel, u kterého strážníci nařizovali odtah,“ dodala mluvčí. 

Podle jednoho z pracovníků odtahové firmy to zas takový problém nebyl. „Jen prostě jsme museli vymyslet, abych to nepoložil na hulváta na odtahovku a něco s tím neudělal,“ uvedl pro Blesk.cz. Nakonec to vyřešili tím, že pod limuzínu strčili několik starých pneumatik, aby se nedotýkala podvozkem korby nákladního vozu. 

Obří limuzína bránila stavebním pracím, proto byla odtažena.
Autor: Čtenář Blesku

Majitel vozu nyní dostane pokutu do dvou tisíc korun, plus musí uhradit náklady na odtah, nic mu však nezabrání tam znovu zaparkovat.  

Reklama na půjčovnu 

Vedení Prahy 1 se dlouhodobě potýká s tím, jak se zbavit nejen limuzín, které fungují v podstatě jako reklamní nosiče. Mnozí lidé si právě tato auta spojí se známým nočním klubem u Václavského náměstí, reklama na erotické služby je přitom ze zákona zakázána. Radní pro dopravu Prahy 1 Richard Bureš (ODS) upozorňuje, že shodou náhod ale existuje i stejnojmenná půjčovna kostýmů, jejíchž propagaci nikdo zakázat jen tak nemůže. 

V boji proti takovým praktikám pak podle něj úřad často kvůli takovým právním kličkám „tahá za kratší konec“.  Podobný případ se řešil již u Prašné brány, kde stála podobná limuzína. Jen dokázat, že auto stojí a nehýbe se, což by nakonec mohlo vést k jeho odstranění podle zákona, je ale často nekonečný boj. 

Změna pravidel

Radní Bureš chce této praktice zamezit úpravou nařízení, které se týká parkovacích zón tak, aby opravdu sloužily rezidentům a ne jako prostor pro reklamu. „Chceme, aby v nařízení o zóně placeného stání bylo napsáno, že ze zóny se nesmí nic nabízet a nesmí se na ní ani poskytovat žádné služby. Rádi bychom omezili také délku aut, která by v zóně mohla parkovat,“ říká. Takový návrh však musí projít ještě přes magistrát. 

Fotogalerie
3 fotografie