Metro D se v současné době nachází v takzvané nulté fázi, kdy je prováděn geologický průzkum. Podle ředitele DPP Petra Witowského dopravní podnik již zažádal o stavební povolení na první úsek. „Skoro na den přesně před rokem jsme začínali s geologickým průzkumem. Jsem tedy rád, že se posouváme do další fáze a já mohu říct, že pro 1. úsek z Pankráce do Nových Dvorů už máme zažádáno o stavební povolení.“

V loňském roce město a dopravní podnik představily výtvarné koncepty pro dvě stanice metra a ve středu další tři. Čtvrtečního vyhlašování vítězných výtvarných návrhů se zúčastnil také primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Jsem rád, že jsme se konečně vrátili k původnímu konceptu a probíhají výtvarné soutěže. Stavba nové trasy metra D je jedním z největších dopravních projektů, které v příštích desetiletích zasáhnou do života hlavního města a jeho obyvatel. Doufáme tedy, že nové stanice obstojí ve světové konkurenci a Pražané se v nich budou cítit dobře.“

Již při minulém představování náměstek pro dopravu Adam Scheinherr zmiňoval, že chce navázat na minulost, kdy se stanice metra stavěly jako výstavní skříň města. Ze stanic byl prý cítit rukopis architekta a umělce. „Ke stejnému konceptu jsme se chtěli vrátit i u stanic metra D. Nemohli jsme už zasáhnout do architektonické podoby stanice bez zdržení celé stavby, ale nové stanice dostanou výtvarné ztvárnění navržené špičkovými českými umělci přesně tak, jak si zaslouží,“ doplnil primátora radní pro dopravu Adam Scheinherr.

Kolíbalovy Nové Dvory

Každý z vybraných výtvarníků má na starosti konkrétní stanici. Nové Dvory připadly Stanislavu Kolíbalovi. „Můj návrh vychází z lásky ke geometrii, kterou ve svých dílech používám už od 60. let. Tentokrát jsem si zvolil téma rovnoběžek, které jsou v návrhu ostře zbarvené do žluté, červené, dvou modrých a zelené. Jak bude toto řešení vypadat v prostoru, jsem vyzkoušel ve Veletržním paláci, kde je můj pokus k vidění,“ řekl Kolíbal.

Kromě barevných rovnoběžek navrhl do stanice dva devítimetrové reliéfy. „Budou nad jezdícími schody, každý na jedné straně. Na jednom bude ústřední motiv čtverec, na tom druhém kruh, aby strany byly odlišené,“ vysvětlil umělec.

Nádraží Krč Vladimíra Kopeckého

Jedinou nadzemní stanicí bude Nádraží Krč. To ovlivní i výtvarné zpracování, protože dílo bude viditelné jak zevnitř, tak zvenčí. „Kromě nových možností vnímání to přináší i problémy s proměnou prostoru v různé denní době i vnímáním uměleckého díla při pohledech na objekt zvenčí i zevnitř do okolí. Je to ale napínavé a osvěžující. Jako spojující prvek jsem zvolil barevnou vlnící čáru, která celou stanici oživí,“ řekl Vladimír Kopecký ke svému vítěznému návrhu stanice Nádraží Krč.

Černického Nemocnice Krč

Poslední z výtvarníků – Jaroslav Černický – navrhoval stanici Nemocnice Krč „Chtěl jsem ve svém návrhu zohlednit přítomnost nemocnice, která je zde dominantou. Nechtěl jsem se ale inspirovat nemocemi nebo úrazy, moje návrhy tedy vychází především z lékařských výzkumů, které byly největší inspirací,“ řekl.

Černický navrhl několik strategií, z nichž nakonec vykrystalizovaly dvě. „Tou první je interaktivní „multi-graf“ v podobě ornamentu vyjadřujícího životní funkce člověka. Měl by být aplikován na dominantní stěně podél kolejiště. Druhou je improvizace s vitrážovými kolečky, jejichž podoba vychází z pozorovacích platforem, na kterých se provádějí mikrobiologická pozorování a chemický laboratorní výzkum například pohledem do mikroskopu nebo Petriho misky,“ řekl Jiří Černický ke svému návrhu stanice Nemocnice Krč.

Výtvarné soutěže se vypisovaly dodatečně

Původně na projekt metra D nebyla vypsaná ani architektonická, ani výtvarná soutěž. Dodatečné vypsání architektonické soutěže by celou stavbu obrovsky zdrželo, proto se magistrát uchýlil alespoň k té výtvarné. Pro vypsání soutěže byly i tisíce lidí, kteří dokonce magistrátu poslali petici. Loni v červenci byly také představeny první dvě stanice, Pankrác a Olbrachtova. Na nich se výtvarně podílejí Jakub Nepraš a Vladimír Kokolia. Komisi, která návrhy posuzuje, vede architekt David Vávra.

Fotogalerie
15 fotografií