Zvěř tak přes silnici přeběhne za rok průměrně na každém 6,5 kilometru!  A to se počítají jen srážky, které zaznamená policie. Od některých řidiči ujeli, aniž by je správně nahlásili, takže jich mohlo být i mnohem víc.  Kde končí nejvíc zvířat pod koly a kde taková srážka nejvíc stojí, prozradila Generali Česká pojišťovna.

Autor: Profimedia.cz

Největší škody jsou v Praze

Největší škody na kilometr silniční sítě najdeme, stejně jako při podzimním měření, v Praze. Průměrná škoda ale klesla o více než třetinu, z 31 202 Kč/km na 18 217 Kč/km. Následoval Středočeský kraj (11 401 Kč/km) a Zlínský kraj (9013 Kč/ km).

V Praze vyjde jedna srážka na každých 2,3 kilometru. Dále v počtu srážek se zvěří na jeden kilometr následuje Zlínský kraj (sražené zvíře na 4,0 km) a Moravskoslezský kraj (sražené zvíře na 4,8 km). Nejméně nehod na km silnic hlásí Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj.

POČET NEHOD A VÝŠE ŠKOD V JEDNOTLIVÝCH KRAJÍCH ČR
Autor: infografika Blesk

Nejčastěji srazíte srnce

Zatímco nejobávanější u řidičů jsou divoká prasata, kvůli tomu, že způsobují devastační škody, nejčastěji na silnici potkáte a srazíte srnce. „V zimních měsících se ve statistikách zvyšuje zastoupení prasete divokého. V obou obdobích ale dominují srnci,“ uvádí Michal Bíl z Centra dopravního výzkumu.

Letošní jaro ve znamení koronavirových restrikcí se podle odborníků podepsalo i na počtu sražených zvířat. Podle Miloše Fischera z Českomoravské myslivecké jednoty se mohl počet srážek snížit díky menší hustotě dopravy „Faktorem, který může počet srážek naopak zvyšovat, je zase historicky nejvyšší počet lidských návštěvníků přírody – a to včetně jejich psů,“ dodává Fischer. Vyplašená zvěř mohla podle něj naopak častěji vbíhat pod kola automobilů.

Co dělat, když srazíte zvíře

1) Zavolejte policii – došlo k poškození majetku třetí osoby (zvířete), takže ji volat musíte. Policie navíc zkontaktuje místní myslivecký spolek, aby se o zvíře postaral. Jinak byste myslivce museli shánět vy.

2) Se zvířetem nemanipulujte – divoké zvíře vás může poranit nebo nakazit nějakou nemocí. Navíc by manipulace se zvířetem mohla být považována za pytláctví, za které hrozí kromě finanční pokuty i pět let za mřížemi.

3) Volejte pojišťovnu – když máte střet se zvěří v pojistce, volejte svojí pojišťovnu. Jinak máte u divoké zvěře smůlu, nikomu nepatří, a škodu vám tudíž nikdo nezaplatí.

Fotogalerie
3 fotografie