„Je to jednoduché, rychlé a jen se po tom zapráší. Při pečení dortu obvykle něco zbude, tak to švihnu do pohárků a pohoštění, které je vhodné i na svatby, je na světě,“ popsala.

Pokud hospodyňky nemají po ruce zbytky korpusu, nebo nemají čas ho připravit, postačí i rozdrcené máslové sušenky nebo italské piškoty. S výsledkem zaručeně uspějete a potěšíte i rozmlsané strávníky. Dezert je navíc variabilní, takže si ho může každý připravit podle své chuti, možností a ovoce, které je momentálně k dispozici.

Kromě ostružin lze použít i maliny, jahody, borůvky a další druhy ovoce.
Autor: Vlaďka Hradská

Korpus:

POTŘEBUJETE: 2 lžičky kakaa, 3 lžíce smetany, 4 ks vajec, 100 g čokolády na vaření, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, 2 lžíce cukru, 100 g másla, 100 g hladké mouky, špetku soli, 1 lžíci horké vody.

POSTUP: Ve vodní lázni nebo mikrovlnce rozpustíme čokoládu s máslem a necháme vychladnout. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Aby byla nadýchaná, přidáme lžičku horké vody. Mouku smícháme s kypřicím práškem, solí a kakaem. Pěnu smícháme s rozpuštěnou čokoládou, pak přidáme kakaovou mouku a nakonec vmícháme 3 lžíce sladké smetany. Těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 175 °C. Pečeme 20 minut a pak necháme korpus vychladnout.

Lucka Švihovcová ze Slaníku se svým „Švihlým potěšením“ s ostružinovým rozvarem.
Autor: Vlaďka Hradská

Krémová náplň

POTŘEBUJETE: 1 šlehačku 33 %, 1 zakysanou smetanu, 1 tvaroh (možno nahradit mascarpone nebo pomazánkovým máslem) a cukr podle chuti (lze nahradit kondenzovaným mlékem nebo čekankovým sirupem)

POSTUP: Všechny suroviny smícháme a našleháme v robotu nebo ručním mixérem a dochutíme cukrem.

Ostružinový rozvar

POSTUP: Ostružiny (cca půl kila) povaříme s trochou cukru a rozmixujeme na pyré a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili semínek. Vrátíme zpět do hrnce a svaříme na polovinu. Dáme do skleněné misky a přikryjeme fólií, aby se neudělal škraloup. Necháme trochu zchladnout.

Kompletace lahůdky

Do skleniček či kelímků nastrouháme vychladlý korpus do 1/3, druhou třetinu doplníme krémovou náplní a navrch dáme zchladlý rozvar. Dozdobíme zbytkem krému, čokoládou nebo květinami. Dáme vychladit. Tento dezert je tak variabilní, že si jej můžou udělat i lidé s bezlepkovou či bezlaktózovou dietou.

Fotogalerie
4 fotografie