Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Neuvěříte! Tyhle dámy zrají jako víno, inspirujte se, jak být šik po čtyřicítce i padesátce

18. září 2023 | 06:00

S přibývajícími léty jsme moudřejší, více se projevuje naše osobnost, víme už dobře, kým jsme a co od života chceme... Jsme krásnější i přes přibývající vrásky a nové šedivé vlasy, které jsou ostatně naopak sexy! Tím největším sex-appealem je totiž umění stárnout s grácií, bez neuvážených a násilných estetických zákroků. Být sebevědomá je hlavní klíč k bráně půvabu. O tom vědí i slavné dámy, které se nebojí přiznat věk, a umějí se navíc skvěle oblékat. Inspirujte se a podívejte se, co nosit, a čeho se naopak vyvarovat.

Je vám přes čtyřicet, ba je váš věk dokonce za hranicí padesátky? Zhostěte se toho s grácií! Dejte na odiv svůj osobitý styl a neřiďte se trendy. Základní pravidlo, které funguje. Pokud víte, že vám sluší pastelové, jemné tóny barev, neoblékejte se do žluté písečné, agresivní červené či výrazné královské modře jen kvůli tomu, že je to právě trendy! Jen vy sama se znáte nejlépe a víte, v čem se cítíte dobře, co vám opticky vylepší ženské křivky, a co naopak poukáže na vaše nedostatky. Nechte na okolí zapůsobit své vědomí o tom, že víte, kým jste.

S věkem přibývá nejen moudrost, ale také se upevňuje společenské postavení a zlepšuje finanční stabilita. Nenechte se tedy zmást manipulativními slevami v obchodech řadových řetězců a zainvestujte do kvalitního a nadčasového oblečení. Na rozdíl od čerstvých dvacítek si to můžete dovolit.

Podívejte se do fotogalerie na inspirativní ženy!

Klíčovým artiklem jsou dobře padnoucí džíny. Pokud jste majitelka štíhlých nohou, pořiďte si skinny džíny, které klidně můžou disponovat i dírami – samozřejmě ve vkusném a přijatelném měřítku. To, že byste je měla přenechat mladším ročníkům, platí jen v případě, že by bylo úmyslné proděravění hlavní doménou kalhot a odhalovalo by příliš velkou část kůže. To je ostatně za hranicí vkusu i pro náctileté dívky. Pokud máte silnější stehna, vsaďte na osvědčenou černou klasiku s vysokým pasem, na kalhoty rovného střihu či zvonové džíny, které nohy opticky dotvarují k ideálu. Skvělou volbou budou ale také kalhoty v délce nad kotníky s minimalistickým rozparkem ze strany, jenž opticky prodlouží a zeštíhlí vaši siluetu. Nezapomeňte vyzdvihnout především pas.

Chybu naopak uděláte s příliš volnými a neforemnými střihy, a to neplatí jen u kalhot. Mnoho žen se domnívá, že se za volným oblečením schová, ale opak je pravdou. Přidá vám spíše na objemu. I když nemáte míry modelky, nebojte se s citem vsadit na kousky upnutější v těch správných partiích. Vždy se snažte docílit siluety přesýpacích hodin. Pokud nohy nejsou tou částí těla, na kterou chcete upozorňovat, nevolte k úzkým kalhotám upnutý vršek a dejte důraz na ramena v podobě halenek s volány, řasením, objemnými rukávy či blejzrů s ramenními vycpávkami.

Další nestárnoucí klasikou je i béžový trenčkot – vysoce elegantní kabát povětšinou béžové barvy, který se dostal z vojenských zákopů až na přehlídková mola, a stal se tak oblíbencem mužů i žen. S oblibou ho nosí Angelina Jolie, která ho obléká i na šaty maxi délky, či Jitka Schneiderová, která k němu volí džíny, basic tričko a bílé tenisky. To jsou mimo jiné i další základní oděvy a obuv, které patří do šatníku žen nad 40. Nemusíte se ale striktně vázat minimalistickým odíváním! Originální halenka je právě to, co vypovídá o vaší osobnosti. Je si toho vědoma i Reese Witherspoon, která občas nosí i veselé halenky. Například s decentním motivem červených pusinek na bílém podkladu. Jako ostřílená módní znalkyně ale přesně odhadla tu správnou kombinaci. Zvolila k ní totiž jednoduché džíny a espadrilky na klínku. Svěží kombinace, bez zbytečného vracení se do mladších let. Své outfity rozsvítí klidně i džínovou bundičkou, kloboukem či bílými botami.

Na pováženou jsou především krátké střihy sukní, šortek a šatů. Pokud s námi souhlasíte, že není úplně důstojné ani vkusné, abyste nechala nahlédnout do svého klína, volte délku minimálně 10 cm nad kolena. Šik je midi střih, který volí i jedny z nejlépe oblékaných žen, jako jsou Daniela Peštová, Charlize Theron či Amanda Holden. A právě Amanda, která už je dokonce za hranicí 50 let, je příkladem toho, jak s grácií nosit přibývající roky – ty nehalí do tlumené a zemité palety barev, nýbrž ulice klidně rozsvítí svěžími pastelovými tóny. Nebojte se mentolové, barvy magnólie, romantické lila či blankytně modré, i když máte nějaká ta kila navíc!

Stylové oblečení pro všechny věkové kategorie najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Co řekla více o svém stylu Daniela Peštová? To se dozvíte ve videu:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: videohub

Měřítko stylu udávají i instagramerky, které už dávno nepatří mezi čtyřicátnice. Například Linda Fargo, která se nebojí výrazných kreací, influencerka Grece Ghanem, bývalá fitness trenérka, či Dánka Msorrig, která si hraje s barvami a oversized střihy.

Autor: Žaneta Podlahová