„Již více než 20 let jsem na očích veřejnosti a nikdy jsem otevřeně nemluvila o tom, že jsem se stala obětí domácího a sexuálního násilí,“ svěřila se na svém blogu spisovatelka a miliardářka J. K. Rowlingová, jejíž majetek by měl být údajně větší než majetek britské královské rodiny. „Nestydím se za to, ale jsou to pro mě velice traumatické vzpomínky…“

Rowlingová však zároveň zdůraznila, že se o své drastické zkušenosti nepodělila s širokou veřejností, jelikož nechtěla, aby ji někdo litoval. „Svou minulost jsem zmínila jen proto, že i já, jako každý jiný člověk na této planetě, mám složitý životní příběh, který zformoval všechny mé obavy, záliby a názory,“ vysvětlila spisovatelka. Tím, že odhalila šokující fakta ze své minulosti, se patrně snažila omluvit všem, co ji odsoudili za její kontroverzní status na Twitteru z minulého týdne.

Slavná autorka knih o studentovi v magické škole čar a kouzel v Bradavicích totiž pobouřila názorem, že „pouze a jen ženy menstruují“. Rowlingová totiž sdílela komentář s názvem Vytvořme rovnoprávnější postcovidový svět pro lidi, kteří menstruují. Právě označení „lidé, kteří menstruují“ ji udivilo, a veřejně se ptala, jestli se pro ně vytvoří i nějaké nové slovo, protože podle ní je řeč jedině a pouze o ženách. To ale bylo podle mnohých kritiků nenávistné a diskriminační například vůči transgender lidem, genderfluidním lidem (osobám s proměnlivou genderovou identitou) a transsexuálům.

VIDEO: Transgender modelka Peťa Nitka slaví rok s novou vaginou! Přítel ji ale opustil

Video
Video se připravuje ...

Transgender modelka Peťa Nitka slaví rok s novou vaginou! Přítel ji ale opustil. Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Odsoudil ji mimo jiné také herec Daniel Radcliffe (30), jenž se proslavil coby Harry Potter, tedy hlavní hrdina filmů na motivy jejích knih. Transgender ženám se za Rowlingovou omluvil – měl totiž dojem, že není fér utiskovanou transgender komunitu „ponižovat zneplatňováním jejich pohlaví, a způsobovat jim tak další bolest“. „Čtenářům, kteří mají nyní pocit, že je jejich zážitek z knih o Harrym Potterovi pošpiněn či rovnou zničen, vzkazuji, že se hluboce omlouvám za bolest způsobenou těmi výroky.“

Sama J. K. pak svůj výrok zmírnila, ale za názorem si stojí i dál. „Respektuji právo všech transsexuálů žít způsobem, který je pro ně autentický a pohodlný. Šla bych s vámi do průvodu, kdybyste byli diskriminováni na základě toho, že jste trans. Současně však byl můj život formován tím, že jsem žena. Říct to podle mě není nenávistné,“ hájila se spisovatelka a záhy přiznala, s jakým traumatem se musela celý život potýkat.

Není to přitom poprvé, co je Rowlingová nařčena z transfobie. Kladně reagovala na twitterový příspěvek, jenž hodnotil transsexuální ženy coby „muže v šatech“, a loni v prosinci se na sociální síti zase zastala jedné britské vědkyně, která tvrdila, že transsexuální ženy nemohou zcela změnit své biologické pohlaví (což ji stálo kariéru).

VIDEO: Zapomeňte na Pokémony! Českem se prohánějí bytosti z Harryho Pottera. • VIDEO

Video
Video se připravuje ...

Zapomeňte na Pokémony! Českem se prohánějí bytosti z Harryho Pottera. • VIDEO Niantic, WB Games

Fotogalerie
48 fotografií