Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maláčová jela za nemocnou babičkou. Pro důchoďáky dost neudělali, tepe vládu šéfka TOP 09

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. června 2020
05:30

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) míní, že situaci kolem domovů pro seniory v 1. vlně pandemie koronaviru se nakonec podařilo zvládnout. Blesk Zprávám prozradila, že spolu s ministerstvem zdravotnictví nyní připravují plán ochrany nejzranitelnějších, který by měl pomoci v případě druhé vlny, aby se dařilo rychleji a lépe reagovat. Reakce vlády byla podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nedostatečná. Důchoďáky nechali na holičkách, míní. Maláčová se brání.

Řada seniorů v Česku zažila během pandemie těžké časy i bez nemoci. Obavy z nákazy nejzranitelnějších izolovaly na dlouhé měsíce například klienty v pečovatelských domovech. Ty již v rámci uvolňování otevírají své brány hostům. A vrací se i doba návštěv u babiček.

„Sociální izolace byla nejtěžší část pro všechny zúčastněné, já jsem svoji babičku neviděla tři měsíce, až minulý víkend jsem ji navštívila. Babička je po úrazu, je nemocná, měli jsme strach z nákazy,“ řekla Blesk Zprávám ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Situaci domovů pro seniory řešila tento týden i během výjezdu na Vysočinu, kde navštívila například Nové Město na Moravě, které vede další místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Za babičkou a také novorozenou neteří se byla předtím podívat na Slovácku.

Nový plán ochrany nejzranitelnějších a 5,2 miliardy na odměny

Maláčová přitom nyní upozorňuje, že co se ochrany seniorů před případnou druhou vlnou pandemie týče, její resort nezahálí.

„V tuto chvíli s ministerstvem zdravotnictví připravujeme plán ochrany nejzranitelnějších před případnou další vlnou, to je věc, kde pracujeme se zkušenostmi z těch uplynulých měsíců. Připravujeme se na to, kdyby se nákaza vrátila, abychom mohli reagovat ještě rychleji a ještě lépe. Očekáváme lokální ohniska. Nebudeme si vypínat celou ekonomiku a společnost,“ říká ministryně.

„Největší radost mám z toho, že se nám coby ČSSD podařilo na vládě vybojovat 5,2 miliardy korun, které půjdou na odměny zaměstnanců v sociálních službách,“ dodává v reakci pro Blesk Zprávy.

Pekarová Adamová: Seniory v domovech nechali na holičkách

Vláda však za situaci kolem pomoci domovům pro seniory sklízela i kritiku. Pokračuje v ní šéfka opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Vláda pomáhala nedostatečně zajistit to nejzásadnější pro ohroženou skupinu lidí, která právě v domovech pro seniory žije - a totiž ochranné pomůcky, dezinfekci a veškeré věci, které potřebuje každé takovéto zařízení. Já jsem mluvila i s některými řediteli těchto zařízení. Situace už je naštěstí lepší, uklidnila se. Zpětně se snažili hodnotit, jak to proběhlo v samotném začátku. Byl v tom chaos v informacích,“ vytkla při dotazu Blesk Zpráv vládě i resortu Maláčové špatnou komunikaci.

Problémy se podle ní obnažily navíc v momentech, u kterých každý doufal, že nenastanou. Když se covid-19 rozšířil mezi klienty zařízení. Jako se to stalo třeba v Řevnici. „Když se to někde stalo, tak jsme viděli, že to byl opravdu obrovský průšvih,“ podotýká jediná žena mezi předsedy parlamentních stran a pokračuje: „To nebylo proto, že by se tam neuměli dobře postarat o své klienty, ale protože byli ponecháni na holičkách a neměli potřebné prostředky. Všechno to odskákali přímo ředitelky a ředitelé těchto domovů, museli si pomoct sami. Mám tu zpětnou vazbu z terénu takovou, že opravdu byli ponecháni všichni na holičkách.“ 

Podle Pekarové Adamové přicházely pozdě jasné pokyny. Tvrdí, že až po třech týdnech. A vytýká „chaos v informacích“ i pomalost vydávání konkrétních opatření zaměřených čistě na tuto značně rizikovou oblast. „Paní ministryně tu situaci absolutně neřešila, ignorovala jejich výtky, výhrady,“ útočí poslankyně.

Maláčová nesouhlasí: Dávali jsme jasné návody

Ministryně Maláčová však s Pekarovou Adamovou nesouhlasí. Upozorňuje, že již od 3. března dávali dle ní jasné návody, jak postupovat, co dělat.

„My jsme už 3. března, když počet nakažených v ČR stoupl ze tří na pět, vydali pokyn, jak mají všechna zařízení postupovat, aby se ubránila nákaze. Aby (ředitelé) zřídili krizové štáby, připravili si krizové plány, zásobili se dopředu, jak hygienickými pomůckami, léky, tak třeba i ochrannými pomůckami. Od té doby jsme začali nonstop sociální služby řídit a dávat podrobné návody, jak postupovat,“ popisuje Maláčová, podle které komunikovali včas a rychle.

Potíž kolem nedostatku ochranných pomůcek a chabého předzásobení zasáhla celé Česko, v první fázi roušky a respirátory chyběly takřka všude. Čekalo se na velké dodávky z Číny, hledal se systém distribuce.

„Když konečně převzalo zásobování ministerstvo vnitra zejména domovů pro seniory, ale všech sociálních služeb obecně ochrannými pomůckami, tak jsme pomáhali třeba i tak, že jsme na webu MPSV zřídili formulář, kde nám na začátku chodily desítky informací, že některé služby stále nemají ochranné pomůcky. My jsme to předávali krajům, já jsem volala hejtmanům osobně, než si ten systém sedl a začalo to kompletně fungovat,“ ohlíží se Maláčová za hektickou dobou.

Tři miliony letáků i testování v důchoďácích

Ministryně připomíná i další opatření, která její resort pro seniory připravil. „Provozovali jsme linku 1212, tzv. seniorskou linku. Týden po vyhlášení nouzového stavu jsme do všech domácností distribuovali leták, tři miliony kusů, zaměřený na seniory, aby měli veškeré potřebné informace, aby nevycházeli, poprosili o pomoc rodinu, když nefungovala rodina, tak kamarády, známé, v krajním případě obec,“ připomíná Maláčová.

„Podařilo se zajistit, aby byli senioři testováni, aby byli přednostně testováni zaměstnanci v sociálních službách a také aby kraje zřídily krizová lůžka pro případ, že by se nákaza rozšířila, což naštěstí nenastalo,“ dodává ministryně.

Seniorka, která vypila dezinfekci, vyděsila i Babiše

Že přitom nejen testování, ale i osvěta, uklidňování a přísun informací byly nutné, bylo patrné i na smutném případu z Berounska, kdy v jednom z domovů seniorů vypila důchodkyně dezinfekci AntiCovid, kterou si do hrníčku „načepovala“ ze zásobníku, protože se bála nákazy. Zvracela a do domova spěchala záchranka.

„Ježišmarjá. To mně strašně moc mrzí, to je asi nějaké pochybení na tom místě. Já nevím, jestli to byl omyl, nebo to požila naschvál. Záměrně? Ježišmarjá. To potom určitě musíme nějak edukovat ty lidi, to by se nemělo stávat,“ říkal Babiš v zatím posledním díle pořadu Ptám se, pane premiére. Připomněl více než pět miliard na odměny pro pracovníky. „Ten personál by je měl nějakým způsobem edukovat. Tohle je samozřejmě extrémní případ,“ dodal v půlce května Babiš.

Plácáme se po ramenou, ale neděláme dost, varuje šéfka TOP 09

Pekarová Adamová k informovanosti míní, že ani samotné domovy pro seniory stále dostatek instrukcí nemají. „Stále v těch zařízeních nemají dostatek informací, co by měli dělat, když se nákaza znovu vrátí, rozšíří se v nějakém ohnisku. Je s tím třeba velmi rychle začít nakládat. Život se vrací do relativně normálních kolejí, začínáme se tvářit, že všechno je normální, v pohodě a že jsme připraveni. Já o té přípravě velmi pochybuji,“ podotkla.

„Není to jen o tom, aby měli nějakou zálohu ochranných pomůcek, ale zejména je to o těch procesech. Co se musí udělat, když budeme mít nakažený personál, kde vezmeme další. Ti lidé potřebují 24 / 7 péči, to není tak, že se obejdou bez zdravotního personálu. Tváříme se, že už je dobře, plácáme se, jak jsme to zvládli a že máme málo úmrtí, ale neděláme dost proto, abychom zamezili negativnímu scénáři do budoucna,“ kritizuje.

Ke vznikajícímu plánu ochrany nejzranitelnějších pak Pekarová Adamová podotkla: „Já bych to považovala za naprostou samozřejmost, že se taková věc připravuje, že se na tom intenzivně pracuje a že je to priorita číslo jedna.“ 

Izolovaní senioři a pomoc i z Vietnamu

Jedno z opatření, které přišlo brzy, seniory odřízlo. Zatímco čeští důchodci mimo pečovatelské domovy zůstávali často ve svých bytech a domcích a s rodinami se nevídali, v nemocnicích a sociálních zařízeních platil dlouho zákaz návštěv.

„Je normální, že do nemocnic, domovů pro seniory či dalších zařízení tohoto typu se zakážou návštěvy po nezbytně dlouhou dobu, aby se dál ta nemoc nešířila. To se tady ukázalo nezbytné. Na druhou stranu ta doba byla opravdu pro seniory dlouhá, často zůstali bez kontaktu nejen se svými blízkými, ale i vzájemně,“ říká Pekarová Adamová.

Maláčová k tomu podotýká: „Dobrá zpráva byla, že zafungovalo celé množství obcí, které těm odřízlým obstaraly tablety a lidé mohli být takto aspoň přes Skype v kontaktu se svými nejbližšími.“ I ona sama se pustila předtím, než mohla opět vyrazit do terénu, do volání přes Skype. Ale vzpomněla i moment, kdy s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) navštívili v dubnu pražské domovy na Zličíně a v Bohnicích a předali tam zásoby zdravotnického materiálu, věnovaného Česku občany Vietnamu. Šlo celkově o 8000 látkových roušek, 20 000 jednorázových roušek, 8000 ochranných rukavic a přes 100 litrů dezinfekce.

Video  Maláčová o vyhazovech z práce, Antiviru či home office. V létě chce do Portugalska, řekla v Epicentru na Blesk.cz  - Blesk TV
Video se připravuje ...

hejhej ( 12. června 2020 19:34 )

A co udělala Pekarová v době pandemie,když je tak přemoudřelá a hned při vzniku, nebo ještě před ním věděla jak se má postupovat ?? Pekarová je neskutečně hloupá.

vikiki ( 12. června 2020 14:10 )

gejzovic ( 12. června 2020 12:03 )

gejzovic ( 12. června 2020 12:01 )

A videl jste reportaze ze spanelska ,pak unas nemuzete nic kritizovat

hejhej ( 12. června 2020 11:18 )

JaNat:výstižné !!!!
Bambitka Pekarová nedělala min. 2 měsíce nic,brala plat + náhrady mohla chodit do domovů pro seniory a dělat jim společnost. Kalousek je odporný, ale tato blbka je ještě horší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa