Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nevěsta ISIS (20) bojuje o občanství. Její právníci vyšli Brity už na 890 tisíc

Autor: Darina Jíchová - 
13. června 2020
13:00

Šamíma Begúmová (20) v roce 2015 jako tehdy patnáctiletá školačka utekla se spolužačkami z Velké Británie do Sýrie, kde se přidala k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS). A provdala se za nizozemského džihádistu. Od loňského února se usilovně snaží vrátit zpátky domů, což se jí nedaří a britské ministerstvo vnitra jí dokonce odebralo britské občanství. Begúmová, která pobývá v syrském uprchlickém táboře, se proti rozhodnutí ministerstva odvolala. O dalším postupu se radí s právníkem, jeho služby ale hradí britští daňoví poplatníci, Begúmová je vyšla už na 892 tisíc korun, informoval list Daily Mail.

Begúmová chce dosáhnout toho, aby jí ministerstvo vnitra obnovilo její občanství. Zástupci ministerstva se ale nechali slyšet, že její odchod do Sýrie byl její vlastní volbou, a tudíž si za ztrátu občanství může sama. Celý svůj případ postavila na tom, že jelikož v Británii nemůže být osobně, odvolací soud nemůže být „spravedlivý a efektivní“. Tento argument zazněl i tento týden před odvolacím soudem.

James Eadie, který reprezentuje ministerstvo vnitra, poukázal na to, že důvodem, proč se Begúmová nemůže osobně účastnit soudu, je, že dobrovolně opustila Británii a přidala se k teroristické organizaci. Náklady na konzultace s právníkem „šly z kapes“ daňových poplatníků, ještě před zahájením soudu se jednalo o částku 431 tisíc korun, která se se začátkem líčení nejméně zdvojnásobila.

Šila vesty pro atentátníky

Pozornost na sebe Begúmová strhla loni v únoru, kdy ve vysokém stupni těhotenství požádala o návrat domů. To vláda zamítla a odebrala jí občanství, po porodu žádala, aby do Británie mohl alespoň její syn. Než se ministerstvo vnitra dohodlo, její novorozený syn zemřel na plicní infekci. Její případ rozdělil Británii, někteří lidé se domnívali, že by jí mělo být dovoleno se vrátit, většinu však pobouřilo, že neprojevila žádnou lítost nad svým činem. 

Ukázalo, že se podílela na šití výbušných vest pro sebevražedné atentátníky, a nechala se dokonce slyšet, že popravy západních zajatců se „daly tolerovat“.

Nevěsty ISIS dělají problémy v uprchlických táborech, napadají reportéry a děti učí propagandu. Nevěsty ISIS dělají problémy v uprchlických táborech, napadají reportéry a děti učí propagandu. | Reuters

Begúmová proti rozhodnutí ministerstva bojuje a obrátila se ke speciální divizi Nejvyššího soudu (SIAC), která se zabývá podobnými kauzami. Už v únoru SIAC rozhodl, že krok ministerstva byl v souladu se zákonem a že nenechalo dívku bez státní příslušnosti. Po matce je totiž občankou Bangladéše.

Právník: Nesprávné a nespravedlivé 

Nyní se Begúmová a její právník snaží získat povolení k tomu, aby se mohla soudu osobně zúčastnit. „Hlavním principem našeho práva je, že výkonná rozhodnutí nemůžou nabýt platnosti, když nejsou splněny základní požadavky přirozené spravedlnosti,“ prohlásil zástupce Begúmové Tom Hickman. „A v předloženém případu jasně došlo k narušení pravidel přirozené spravedlnosti,“ tvrdí právník.

Podle Hickmana byl vloni tehdejší ministr vnitra Sajid Javid upozorněn na to, že pokud Begúmové odebere občanství, zbaví ji i možnosti na „férový odvolací soud“. Zdůraznil, že je to poprvé, kdy SIAC nemůže rozhodovat „efektivně a spravedlivě“. To, jak se britská vláda a ministerstvo vnitra chovají k Begúmové, označil za „jednu nespravedlnost za druhou“ a dodal, že je to „z hlediska práva nesprávné“.

„Byla to jen patnáctiletá dívka, která neměla ani ukončenou školní docházku,“ připomněl Hickman u soudu. „Byla jen dítě, když opustila Británii, děti jsou snadno ovlivnitelné. Šamímu Begúmovou takhle někdo přiměl k odchodu do Sýrie,“ tvrdí právník. Ministerstvo si ale za svým rozhodnutím stojí. „Dobrovolně opustila Británii a přes všechny rady ministerstva zahraničí odcestovala do Sýrie a připojila se k ISIS,“ reagoval Eadie.

Proces byl odročen

„Tato její rozhodnutí vedla k tomu, že je v zařízení připomínající detenci na území zahraničního státu pod dozorem třetí strany, v tomto případě syrských ozbrojených sil. Žádné rozhodnutí ministerstva nevedlo k jejímu současnému stavu,“ navázal Eadie, který navíc dodal, že na rozdíl od žen v podobné situaci, Begúmová mohla mluvit se svými právníky. „Jen proto, že není přítomna v Británii, neznamená, že proces bude nespravedlivý,“ zakončil Eadie.

Jednání, které na svém YouTube kanálu vysílá Nejvyšší soud, bylo odročeno. Soudci Julian Flaux, Eleanor Kingová a Rabinder Singh se k případu ještě vrátí.