Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zachraňte Čechy v Banátu, prosí Petříček. Festival ale letos bude bez tradičního vlaku

Autor: Nikola Forejtová - 
14. června 2020
05:30

Český Banát se s napětím dívá na konec srpna, kdy se má konat Festival Banát. Třídenní akce místním totiž už osm let přináší až jednu třetinu ročního příjmu a na pár dní vlije do téměř opuštěných a pustých vesnic život. Organizátor Štěpán Slaný Blesk Zprávám řekl, že život festivalu visel na vlásku. Ale nyní je 99procentní šance, že se konat bude. I když značně okleštěně. Nevyjede například ikonický půl kilometru dlouhý vlak, akce se bude moci kvůli opatřením účastnit jen 500 lidí a některé kapely byly koronakrizí donuceny odmítnout účast. Slaný je ale optimista a zmiňuje, že je Banát prioritou ministerstva zahraničí, a také prozradil, že chystá s kolegy kampaň na Hit Hit. 

Drsný život Čechů v srdci Rumunska je nyní kvůli koronakrizi ještě obtížnější. Pět českých osad v Banátu upadá už několik let. Z domovů mizí „mladá krev“, lidé zde nemají příliš pracovních příležitostí a problémem je i špatně přístupná zdravotní péče.

„Chybí tu hlavně práce. Mladí se stěhují do Čech nebo do větších měst, aby si vydělali. Teď tu zůstaly hlavně vdovy a staří lidé, kteří tu mají důchod,“ zmínil Blesk Zprávám muž žijící celý život v jedné z českých vesnic, Bígru. Svěřil se, že udržovat život na vesnici, kam se dováží chleba na objednávku, pomáhají hlavně turisté a organizace jako Člověk v tísni.

Bígr pomalu chátrá. Na fotografii je vidět konec ulice, která je zakončena kostelem. Od něj vedou další dvě silnice doprava a doleva. Vesnice má totiž připomínat kříž - vystavěna tak byla jako uctění svaté trojice. Bígr pomalu chátrá. Na fotografii je vidět konec ulice, která je zakončena kostelem. Od něj vedou další dvě silnice doprava a doleva. Vesnice má totiž připomínat kříž - vystavěna tak byla jako uctění svaté trojice. | Blesk - Nikola Forejtová

Turismus měl ale kvůli koronaviru teď stopku a ani po postupném uvolňování bezpečnostních opatření neslibuje lepší časy. „Ono to vypadá, že díky festivalu vešel Banát ve větší známost a jezdí tam turisté, ale ono je tam opravdu liduprázdno. V Eibentálu máme 230 lůžek a obsazených je tak 8 denně,“ řekl Blesk Zprávám organizátor Festival Banát Štěpán Slaný. 

To potvrzuje i poslanec Dominik Feri (TOP 09), který rovněž Banát navštívil mimo sezonu. „Nikdo tam nebyl. Ono se zdá, že ten Banát je nafouklej, ale to je dojem, který vyvolává jen festival. Mimo sezonu je tam ale pusto,“ svěřil se Feri se svou cestou. Nebál se dokonce vzít batoh a vyrazit na třídenní túru.

Okleštěný festival bez vlaku

Slaný Blesk Zprávám okomentoval i blížící se festival, který pro většinu obyvatel tvoří i jednu třetinu celého ročního příjmu. Letos se i přes nepřízeň osudu bude konat 19. - 22. 8. a bude se jednat o už 9. ročník. „Na 99 procent se bude konat,“ uvedl. 

Konání festivalu ale bylo nahnuté a stále trochu je. „Byli jsme v Banátu ještě v březnu a odjížděli jsme skvěle naladěni. Mysleli jsme si, že nás čeká nejlepší festival a program. O 14 dní později už bylo všechno jinak,“ vypráví Slaný Blesk Zprávám. „Stejně jako u jiných českých festivalů jsme nevěděli, na čem jsme. U nás je to o to složitější, že musíme projíždět i další evropské státy.“ 

Festival Banát byl založen z jediného důvodu: Oživit české osady s více jak 100letou tradicí a pomoci tamním lidem vydělat si na živobytí. Tři roky za sebou se podařilo vypravit speciální půl kilometrů dlouhý vlak, který přivezl do tichých vesnic až 1300 návštěvníků, muzikantů a i jiných umělců.

Letos se ale musí organizátoři spokojit se skromnými podmínkami. „Rumunsko prozatím povolilo pouze akce do 500 lidí, tak se tím řídíme. Vlak jsme museli zrušit, protože by to bylo velice neekonomické vypravovat jej poloprázdný,“ řekl Blesk Zprávám Slaný. 

Dodal také, že mu odřeklo několik kapel, které původně přislíbily účast. Nediví se jim. „Vzhledem k tomu, že to bylo chaotické, tak přestaly věřit, že festival bude. Měli jsme domluvených 35 kapel, s tím, že se asi devět odhlásilo, a to z velmi racionálních důvodů. Stále ale pojede mnoho z nich, včetně PSH,“ láká na festival Slaný.  

Podle Slaného je ale smutnější to, že se kvůli koronakrizi nedostane do Eibentálu, kde se festival koná, velká část příbuzných místních obyvatel. „V létě to tu ožívá. Ulice jsou zase plné dětí...,“ svěřila se dříve Blesku místní obyvatelka. 

Nová manufaktura a velké plány

I přesto, že letošní festival bude trošku chudší, neznamená to, že by se mohly vesnice zcela položit, jak dále zmiňuje Štěpán Slaný. Dle svých slov je totiž krize „naštvala“ a nakoplo jej to tak k větším činům. „Děláme různé přednášky, divadelní představení a chceme letos otevřít i kostel s vážnou hudbou. Rovněž bude i předvoj festivalu v Srbsku, kde je rovněž jedna česká osada. Především jsme se pak rozhodli rozjet manufakturu,“ svěřil se Blesku Slaný. 

„Chceme spustit kampaň na Hit Hit. Rádi bychom vykupovali kvalitní suroviny od krajanů, které bychom pod značkou dováželi do Čech. Byly by to marmelády, čaje, bylinky, chutney, sýry,“ dodává. 

Manufaktura by tak mohla dát krajanům práci, která jim tak schází. „Potřebují tam různorodé nabídky zaměstnání. I manažerské pozice (...) Řada lidí tam pracuje ve větrných elektrárnách, což nevím, jestli je v pořádku. V podstatě se hned uvrhnout do práce dělníka,“ komentuje dále Slaný. 

Vlití krve do žil upadajících českých osad plánuje i ministerstvo zahraničí. „Je to jedna z priorit Tomáše Petříčka,“ zmiňuje Slaný a dává mu za pravdu i mluvčí resortu. Potvrzuje to i vytvoření nových internetových stránek, kde ministerstvo láká na krásy Banátu, ale také na krásy Srbska, kde rovněž žije česká komunita.

Petříček navštívil nejvýše položenou vesnici

„Člověk jako by se vrátil do naší vlasti zpátky v čase. Vesnice mají opravdu jedinečnou atmosféru a lidé jsou tam srdeční a pohostinní. Člověk přejede stovky kilometrů do vzdálené oblasti v krásné přírodě a najednou tam slyší tamní děti mluvit česky. To mile překvapí. Dokonce jsem měl pocit, že mnozí tam mluví spisovněji než v Praze,“ zmínil v rozhovoru pro Blesk Zprávy již dříve Petříček, který vyrazil do Rovenska - nejvýše položené české vesnice.

Ministerstvo dokonce poslalo do oblasti dva učitele českého jazyka. „Dnes se zaměřujeme především na vytvoření odpovídajících životních podmínek pro mladé lidi, například co se týká zaměstnanosti, cestovního ruchu, místního podnikání, posílení školství, zdravotní a sociální péče, ochrany životního prostředí nebo ekologického zemědělství,“ dodává pro Blesk Zprávy mluvčí resortu Zuzana Štíchová s tím, že se ministerstvo o blaho místních obyvatel stará už od 90. let. 

Stejně jako Slaný i Štíchová zdůrazňuje, že hlavním cílem je udržet ve vesnicích mladé lidi, kteří budou region budovat a rozvíjet. S radostí pak dodává, že se epidemie koronaviru nedostala do žádné z těchto vesnic. 

Banát navštívil jak Feri tak i Petříček. Banát navštívil jak Feri tak i Petříček. | Archiv Dominika Feriho, Archiv Blesku

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa