Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trendy hoodie: Mikina s kapucí, kterou proslavil Rocky a která dodnes vyvolává emoce!

15. června 2020 | 06:00

Hoodie alias mikina s kapucí. Velký zlom oblíbenosti tohoto ikonického oděvu nastává v roce 1976, kdy v ní Rocky Balboa trénuje na šampiona v těžké váze. Amerika po ní doslova šílela! Proč se jinak obyčejný oděv stal středobodem městského street stylu?

Mikina s kapucí alias hoodie má za sebou pernou historii. Kápě, kukly či plášť s kapucí totiž nosil kdekdo, protože všem táhlo na hlavu. Takový plášť s kapucí si oblíbili především mniši. Ale tu první, na kterou jsme zvyklí my, ušil už ve 30. letech výrobce Champion, a to především pro dělníky na stavbě, pro pracovníky chladíren nebo mrazíren. Byla ale natolik praktická, že ji začali nosit sportovci a vojáci ve výcviku. V 50. letech byl tento kultovní oděv spojován s americkými univerzitami a jejich sportovními kluby.

Nejprve byly tedy tyto mikiny brány jako sportovní úbor, ale dívky je posléze začaly nosit na přednášky a poté všichni studenti, hrdí na svou školu. Totální boom v oblíbenosti pak přišel ještě pár let poté, a to díky legendárnímu Rockymu. Trénoval s ní totiž na šampiona v těžké váze. Na přelomu 70. a 80. let se hoodie stala středobodem amerického street stylu. A to vlastně platí dodnes.

Ještě ji nemáte? Podívejte se na ty nejstylovější mikiny z aktuálních kolekcí!

Nosí jí rappeři, sprejeři, breakdanceři aj. Proč se v ní ale cítí tolik komfortně a vystupují v ní na veřejnosti? Dodává jim totiž pocit anonymity a nezávislosti. Mikina si našla místo i v šatníku slavných. S oblibou ji nosí například Mark Zuckerberg, který ji obléká na své přednášky i obchodní schůzky, modelky, jako je třeba Gigi Hadid, nebo Kanye West poukazující na svou značku. Velkou výhodou je totiž maskování, stáváte se díky ní nerozpoznatelní. To však přineslo i svá úskalí. Nenosí ji totiž jen celebrity kvůli paparazzi fotografům, ale také kriminálníci, zloději a kapsáři. A právě kvůli tomu začala hoodie vyvolávat v lidech vlny nevole. Je spojována nejen s kriminalitou, ale i s rasovou nesnášenlivostí.

Řekli byste, že právě mikina vyvolá takovou vlnu emocí? Tak či onak, je praktickým oděvem i při neočekávané dešťové přeháňce a hodí se do základní výbavy každého ročního období. Jaké mikiny ale nosit, abyste držela krok s dobou, a jak ji správně kombinovat?

To a mnohem více praktických rad vám poví stylistka Barbora Havlíková:

Autor: Žaneta Podlahová