Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kačka (†25) zemřela po banální operaci: Může za její smrt nemocnice?

Autor: VaB - 
13. června 2020
16:03

Dagmar přišla před rokem o svou dceru Katarínu (†25). V nemocnici měla podstoupit banální zákrok, vše se ale zvrtlo a mladá studentka zemřela. Matka se s tím nechce smířit, viní personál nemocnice.

Slovenka Dagmar truchlí. Přišla totiž 1. dubna 2018 o svou milovanou dceru Katarínu (†25). Mladá slečna byla v trnavské nemocnici na vyšetření, lékaři konstatovali, že jde „jen“ o zápal slepého střeva. Jenže problém byl někde jinde.

Zdravotní stav mladé ženy se zhoršoval z minuty na minutu. „Stěžovala si, že jí všechno bolí a trápil jí silný kašel. Personál si přivolat nemohla, zvoneček jí dali mimo dosah rukou. Naháněli jsme lékaře, aby s tím něco dělali. Vymlouvali se na její přecitlivělost,“ vyprávěla pro portál Plus Jeden Deň matka Dagmar. Lékaři později udělali CT vyšetření a zjistili, že má Katarína těžký zápal plic. Převezli ji proto na jednotku intenzivní péče a uvedli ji do umělého spánku.

Lékaři podle matky doufali, že se mladé tělo se vším popasuje samo. Matka žila týden ve strachu, pak přišla smutná zpráva. Lékaři rodině oznámili, že Katarína prodělala mozkovou smrt, o den později pak vydechla naposledy. 

Viní nemocnici

Zdrcená matka Dagmar se se smrtí své dcery nechce smířit. Podle ní byla Katka zdravá dívka, která nikdy neměla vážné zdravotní problémy. „I proto jsem byla nemile překvapená, když mi přišlo vyrozumění, že ze strany Fakultní nemocnice Trnava byla zdravotní péče poskytnuta správně,“ řekla serveru Plus Jeden Den. 

Maminka ze smrti viní nemocnici. Podle ní nevzali v úvahu některé velmi závažné skutečnosti, které mají jednoznačně ukazovat na nesprávně poskytnutou lékařskou péči. Dagmar také zmínila, že v nemocnici došlo k dalším podobným případům, vše chce proto nechat přezkoumat. 

Co na to inspekce?

Maminka Kataríny vše nahlásila na Úřad pro dohled nad zdravotní péčí. Ani tam však nepochodila. „Vycházeli jsme z dostupné zdravotní dokumentace, zdravotních vyšetření, z vyjádření ošetřujících lékařů a vedoucích pracovníků. K výkonu dohledu byli přizvání konzultanti úřadu z medicínských oborů: chirurgie, anesteziologie a intenzivní medicína a ošetřování,“ řekla pro slovenský portál mluvčí úřadu Radoslava Muchová.

Podle ní nedošlo ze strany nemocnice k žádnému pochybení, lékařská péče byla poskytnutá správně. „Navzdory dodržení standardního postupu však došlo během hospitalizace ke komplikaci, na kterou bylo včas a správně reagováno," upřesnila Radoslava Muchová.

Případem se zabývá i policie, ta vyšetřování zatím neuzavřela. „Vyšetřování ve věci pro přečin usmrcení stále pokračuje. Za účelem zjištění přesné příčiny úmrtí vypovídali znalci z několika odvětví oboru zdravotnictví a farmacie. V případu končí další fáze znaleckého dokazování,“ dodala trnavská krajská policejní mluvčí Martina Kredatusová. 

msml20 ( 13. června 2020 23:38 )

Chudák holčina, taková krásná a milá.
Moc lituji rodinu a přeji jim, aby viníci byli náležitě potrestaní. Člověk nikdy neví, co kdy zaviní a vinu nepřiznají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání