Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Za Ficovým luxusním zámečkem je i invalidní důchodce z Prahy. Dluží 63 milionů

Autor: mj - 
13. června 2020
15:45

Novináři zaznamenali, jak bývalý slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) odjíždí z luxusního zámečku nedaleko Bratislavy. Spekulace o tom, že by tam bydlel, rozhodně popřel. A tvrdí, že ho využívá pouze na rehabilitaci. Teď se slovenským žurnalistům podařilo zjistit něco víc o jeho majitelích – objevili napojení na zadluženého důchodce z Prahy.

Jak píše slovenský deník Sme, za luxusním zámečkem v obci Vinosady nedaleko Bratislavy se ukazuje invalidní důchodce z Prahy. Ten má navíc na krku dluhy za více než 63 milionů korun.

Další pochybný podnikatel

Investigativci přišli na to, že v pozadí případu se objevuje osoba podnikatele Rudolfa Vojkůvky, který má vazby na Slovensko. Zdá se, že jde o dalšího z pochybných obchodníků, kteří mají kontakty s bývalým slovenským premiérem Ficem.

Politik několik let bydlel v komplexu Bonaparte, kde měl v podnájmu nadstandardně vybavený byt, který patří Ladislavu Bašternákovi. Ten je dnes už odsouzen za daňové podvody a část jeho majetku byla státem zabavena.

Po tom, co se na veřejnost dostala informace, že Robert Fico tráví čas v zámečku nedaleko hlavního města Slovenska, začali novináři pátrat po tom, komu skutečně nemovitost patří. Skutečného majitele je nemožné zjistit, protože jde o různá propojení několika schránkových společností. Je možné, že Vojkůvka je jenom nastrčeným bílým koněm.

Majitel se skrývá za schránkovými firmami

Oficiálním majitelem je dle výpisu z katastru společnost s honosným názvem Obnova kutúrnych a historických pamiatok, která má své sídlo v Bratislavě. V představenstvu firmy sedí právník Vladimír Balog z Košic, ten má zase napojení na podnikatele Juraje Širokého, který patřil mezi mecenáše Ficovy strany Smer-SD. Balog pro deník Sme o fungování zámečku řekl: „Je to záležitost provozu a to nespadá pod moje kompetence.“ Objekt nemá ani webovou stránku, kde by se dala rehabilitace objednat.

V ještě dávnější minulosti se k objektu hlásil jiný z oligarchů spájených se stranou expremiéra, Jozef Brhel. „Původně to měl být realitní projekt chateau hotelu, který by byl součástí Malokarpatské vinné cesty. Měl sloužit na podporu cestovního ruchu,“ uvedl Brhelův mluvčí Puchý. Ze záměru však sešlo a oligarcha svůj podíl prodal.

Kupec je neznámý, jelikož šlo o soukromou transakci dvou komerčních subjektů. Ale v roce 2009 se firma Obnova kutúrnych a historických pamiatok stala nástupnickou společností firmy IS Invest, kterou ovládá právě rodina podnikatele Brhela.

Stopa vede až do Prahy

Tady se stopa přesouvá do Česka, jediným akcionářem firmy je totiž česká společnost Slug property se sídlem v Ostravě. Sto procent akcií Slug property zase vlastní Johnson Developments, Llc. z New Jersey, a tu zastupuje Rudolf Vojkůvka z Prahy. Jeho exmanželka i dcera jsou členkami dozorčí rady společnosti, na kterou je zámeček napsaný.

Ostravskou firmu zastupuje Pavel Zátopek, který slovenské redakci řekl, že o aktivitách Slug property nemá žádné informace a po několika dnech přestal zvedat telefon. Z insolventního rejstříku ČR je ale zřejmé, že podnikatel Vojkůvka loni požádal o osobní bankrot pro milionové dluhy. V návrhu na povolení oddlužení uvádí, že pobírá invalidní důchod 7997 Kč a od dcery dostává rentu ve výši 1200 Kč, jiné příjmy neuvedl.

Invalidní důchodce má jenom dluhy. A zámeček?

Na invalidním důchodu je od roku 2013 a v žádosti také napsal, že nemá ani žádný majetek kromě nezbytného vybavení domácnosti v hodnotě přibližně 5000 Kč. V ČR nemá ani trvalé bydliště, přechodně se zdržuje u známých na Slovensku. Dluhy důchodce soud vyčíslil na necelých 64 milionů korun.

O podnikání Vojkůvky se psalo už před třemi lety v souvislosti s motocyklovým závodníkem Lukášem Peškou, ten chodil s Vojkůvkovou dcerou Michaelou. Podnikatel si od něho půjčil peníze a ani po letech je nevrátil: „Jenom abyste nenaletěli zlodějům jako já,“ upozorňoval Pešek ostatní.

Na zámečku měl Fico trávit večery i se svou novou přítelkyní, se kterou ho fotografové zachytili i v hotelu Hilton. Celkově se expremiérovi poslední dobou nedaří – zdá se, že jeho životní projekt, strana Smer-SD, se rozpadne. Peter Pellegrini, místopředseda strany a také bývalý slovenský premiér, oznámil, že stranu opouští a plánuje založit nový politický subjekt.

slovan1954 ( 14. června 2020 01:48 )

007 ty si zase nevzal čípek,čechole?

laco ( 13. června 2020 22:10 )

Myslíš, že u vás v PEPIKLANDII je to iné?

mibek ( 13. června 2020 20:24 )

Vyslovené vycucané s palca so snahou poškodiť Fica. Ste proste bulvár ako vyšitý.

Zobrazit celou diskusi