Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin láká voliče k urnám a slibuje slevy v obchodě i losování o byt. Kvůli referendu

Autor: mj - 
13. června 2020
18:30

Putin se obává nízké účasti v nadcházejícím referendu, a tak chce lidi motivovat na účast v hlasování. Záčátkem července se obyvatelé země vydají k urnám, aby rozhodli o změnách ústavy.

Kreml se tedy snaží, aby byl den voleb, 1. červenec, jednou velkou oslavou. Pokud občané změny ústavy schválí, Vladimír Putin bude moct u moci zůstat ještě déle. Podle současné právní úpravy už by na další mandát neměl právo, jak píše El País.

Marketing běží na plné obrátky

Proto teď ruské orgány spouštějí celou mašinerii reklam, návodů a motivačních opatření, aby povzbudili obyvatele země k vyšší účasti. Zatímco se většina společnosti postupně snaží navrátit k životu takovému, jaký byl před pandemií, úřady veřejnost přesvědčují, že koronavirus je už na ústupu. Dělají tak proto, aby se pak lidi nebáli vyjít ven a zúčastnit se referenda.

Jako motivaci využívají některé regiony příslib dárků, vstupenek, poukazů nebo dokonce slosování o jiné ceny. V Moskvě, která pro současnou hlavu státu představuje největší výzvu, je plán rozdat ve volebních místnostech dva miliony slevových poukazů do obchodů, restaurací a supermarketů. Jejich hodnota se má pohybovat od jednoho do pěti tisíc rublů (340 až 1700 korun).

Za hlasování můžete vyhrát i byt

Alexej Nemerjuk, šéf úseku obchodu hlavního města, tyto poukázky popisuje jako jednu z forem podpory domácí ekonomiky, která byla krutě zasažena koronavirovými opatřeními. V Krasnojarském kraji na jihu Sibiře, kde žije asi 2,8 milionu obyvatel, se zase organizuje losování o automobily, telefony a mezi cenami figuruje dokonce i byt. Organizátoři tvrdí, že sponzory soutěže jsou místní podnikatelé.

Podobná situace je i v jiných regionech – zprávy o rozdávání cen přichází z Ťumeňské i Sverdlovské oblasti a také z Chantymansijského autonomního okruhu. Na Sachalinu plánují rozdávat kancelářské potřeby, pera, tužky, flash disky a jiné drobnosti.

Opozice tyto kroky kritizuje a mluví o kupování hlasů. „Na získání hlasů využívají umělé metody, protože účast je důležitější než výsledek,“ myslí si Andrej Buzin z hnutí Golos (Hlas). Podle posledních průzkumů se ukazuje, že 65 % Rusů je ochotných jít k příštím volbám. Jiné agentury udávají nižší čísla, dokonce jenom 41 %. A jelikož oficiálně nejde o referendum, ale o „všelidové hlasování“, nemohou se ho účastnit nezávislí mezinárodní pozorovatelé.

Každý hlas se počítá

Ze stejného důvodu u hlasování není ani určená minimální účast, aby bylo platné, a jeho výsledky nejsou právně závazné. Ale i přesto by byla účast pod 65 % chápána jako prohra. Tolik lidí se totiž vydalo k urnám před dvěma lety, kdy Putim s přehledem vyhrál prezidentské volby.

V pátek prezident Putin apeloval na „centrální ruské hodnoty“ a vyzval občany k účasti na hlasování: „Nosíme v sobě společný historický kód, morální principy jako úcta k rodičům a k rodině či láska k naší vlasti,“ uvedl Putin ve svém projevu. Vyjádřil se také, že doufá, že většina Rusů tento názor sdílí.

Aby byla účast co nejvyšší, některé kraje povolily volby přes internet nebo možnost odvolit z domova, kam voličům urnu přinesou. Kromě toho bude i možnost volit už týden před oficiálním dnem voleb. Roztříštěná opozice se nedokázala domluvit ani na jednotném postupu. Většina relevantních stran však vyzývá k bojkotu voleb. To platí o Jablku, Parnasu, ale i nejvýraznější opoziční politik Alexej Navalnyj zastává tento názor.

Nejednotná opozice

„Prezident chce hodit tuto zodpovědnost na občany. A vládě je jedno, jak budou hlasovat, proto je povoleno hlasovat v předstihu, z ulice, doma i poštou. Potřebují hlavně iluzi diskuse a iluzi výběru,“ tvrdí lídr hnutí Jablko Nikolaj Rybakov. „Jenomže už samotné hlasování je nelegální. Neuznáme ho. Hlasovat by znamenalo uznat ho. To, co se teď děje, je v rozporu s ústavou a na tom se nemůžeme podílet,“ dodal.

Video  Muž pověsil obraz Putina do výtahu. Sledoval reakce lidí.  - Youtube Блог Бабули
Video se připravuje ...

Státní orgány straší obyvatele i ohrožením tradiční rodiny. Hlasováním v referendu tak prý mohou občané chránit nejenom sebe, ale hlavně děti, na které útočí LGBTI. K účasti tak vyzývají i manipulativními spoty, kde ukazují smutného chlapečka, kterého si adoptuje homosexuální pár. Adopce pro gay páry přitom není v Rusku možná ani teď.

Státní orgány v podpoře účasti zdůrazňují potřebu zachování „ruské kultury a jazyka“ nebo nutnost minimální mzdy a patriotizmus, ale opomíjejí to nejdůležitější – schválení změn by umožnilo Putinovi znova kandidovat v roce 2024. Ten je u moci už dvě desetiletí, kdy byl čtyřikrát prezidentem a jednou premiérem. Reforma ústavy by jeho „počítadlo“ vynulovala a mohl by do úřadu nastoupit opět.