Psal se rok 1951, kdy se mladý student pražské DAMU a člen komunistické strany Leoš Suchařípa vydal do Moskvy studovat divadelní vysokou školu. Tam poznal ruskou baletku Toňu, s níž nedlouho poté počal syna Pavla. Stejně jako jeho otce, kterého za války udali nacistům a odvezli do koncentračního tábora, z nichž v jednom později zemřel, i on se setkal s obdobnou zradou. „Udal ho chlap, když viděl na balkoně viset flanelovou košili, kterou oni neměli. Podle ní zjistili, že tam žije nějaký cizinec,“ zavzpomínal herec a režisér Jan Kačer(83) v dokumentu ČT Předčasná úmrtí na drsnou epizodu ze Suchařípova mladého života. Následně tak byl Leoš Suchařípa předvolán před sovětskou tajnou bezpečnost a pod pohrůžkou vyhoštění, či transportu do sibiřských gulagů spolupráci s KGB raději podepsal.

„Když za váma v 50. letech v Rusku přijde KGB a dá vám na vybranou, tak buď musíte být velmi silný člověk, octnete se v gulagu a zemřete, anebo uděláte to, co udělal táta, totiž že podepsal jakousi spolupráci,“ bránil už před lety otce jeho syn David Suchařípa (55) v rozhovoru pro Lidové noviny. Nicméně po studiích se tehdy Leoš i s rodinou vrátil do Prahy, kde se o několik let později po nástupu sovětských vojsk jeho život zásadně změnil. Cítil hluboké zklamání a odešel ze strany, což mu v následujících několik desetiletích komplikovalo život zejména po pracovní stránce. Nemohl se totiž oficiálně uplatnit coby dramaturg, a tak se začal, nejdříve příležitostně, věnovat herectví.

VIDEO: Herec David Suchařípa mezi sexy zajíčky

Video
Video se připravuje ...

Herec David Suchařípa mezi sexy zajíčky Jan Jedlička, hudba: Yellow

Paradoxně díky jedné ze dvou mrtvic, po které částečně ochrnul a musel se znova učit mluvit, se jeho vyjadřování společně s charisma, kterým oplýval, staly nezaměnitelnou součástí jeho osobnosti a pomohly mu stát se jako herec oblíbeným a výrazným i v menších rolích.

Kromě mrtvic prodělal i infarkt a s novým tisíciletím se zdravotní stav Leoše Suchařípy začal výrazně zhoršovat. A protože prý příliš nedbal rad lékařů, zcela se nevzdal kouření, ani oblíbené vodky, jeho zdraví se bohužel nezlepšovalo a 14. června 2005 po operaci cév zemřel.

VIDEO: Sparťan Suchařípa poradil Stramaccionimu sestavu do derby. Do brány Bičík, velí

Video
Video se připravuje ...

Sparťan Suchařípa poradil Stramaccionimu sestavu do derby. Do brány Bičík, velí 

Fotogalerie
15 fotografií