Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Vy jste ho zabili?!“ Nové video ukazuje, jak svědkové prosili policii o Floydův (†46) život

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. června 2020
10:39

Na sociálních sítích se objevilo nové video ze zatčení Afroameričana George Floyda (†46), který po drsném zákroku bělošského nyní již expolicisty Dereka Chauvina (44) zemřel. Jeho smrt vyvolala vlnu demonstrací proti rasismu a brutalitě policie nejen ve Spojených státech, ale i po celém světě. Chauvin byl obviněn z vraždy, další tři zasahující strážníci pak z napomáhání k vraždě. Nejnovější záběry ukazují, jak policista Tou Thao ignoroval křik přihlížejících, kteří prosili o záchranu Floydova života, uvedl list Daily Mail.

K Floydově zatčení došlo 25. května v americkém Minneapolisu, Chauvin muži téměř 9 minut klečel na krku, nepolevil ani poté, co ho zatýkaný opakovaně upozorňoval, že nemůže dýchat. Incident sledovalo několik přihlížejících, kteří se neúspěšně dovolávali toho, aby Chauvin zmírnil svůj útok a přestal Floyda dusit.

Dokonce prosili Thaoa, aby zasáhl a zatýkanému pomohl. Svědkové v šoku sledovali, jak Floyd lapal po dechu, až přestal reagovat úplně.

Video na svém instagramu zveřejnil právní zástupce Floydovy rodiny Ben Crump, podle kterého by nejen Chauvin, ale všichni čtyři zasahující policisté měli čelit obvinění z vraždy. Kromě Chauvina a Thaoa se na Floydově zatčení podíleli ještě Thomas Lane a J. Alexander Kueng.

Právník: Za tohle zvěrstvo musí být usvědčeni z vraždy

„Ty záběry jsou víc než drastické, je to horší než to původní video,“ upozornil Crump ve svém příspěvku. „Tou Thao tam jen stál jako na stráží, zatímco Derek Chauvin vraždil George Floyda. Svědkové téhle popravy se snažili dovolávat se spravedlnosti, pokoušeli se Georgeovi zachránit život,“ napsal Crump.

„Protesty těchto svědků, kteří odmítli jen tak stát, mlčet a přihlížet tomu, co se dělo, se jako ozvěna rozléhají po celém světě a podněcují demonstrace proti nespravedlnosti a policejní brutalitě! 8 minut a 46 vteřin,“ Crump zmínil i přesnou dobu, po kterou Chauvin Floydovi klečel na krku. „Za tohle ohavné zvěrstvo musí být všichni čtyři usvědčeni z vraždy. Musí nést odpovědnost,“ dovolává se právník.

Strážník Tou Thao ignoroval výkřiky přihlížejících, kteří prosili o záchranu Floydova života. Strážník Tou Thao ignoroval výkřiky přihlížejících, kteří prosili o záchranu Floydova života. | Reuters

„Myslíte si, že tohle je v pořádku? Zkontrolujte mu tep,“ na videu jsou jasně slyšet výkřiky pobouřených svědků. „Ani se nepohnul, nehýbá se,“ řvou lidé na policisty. „To ho necháte, aby ho zabil přímo před vámi,“ v jednom momentu se přihlížející obrátí přímo na Thaoa. „Řekněte mi, jaký má teď tep. To jste ho ksakru zabili? Slezte mu z krku, nevidíte, že se nehýbá,“ ani tyhle reakce nijak neobměkčily strážníky.

Protestuje se po celém světě

Thao se ani náznakem nepokusil zmírnit Chauvinovu brutalitu, místo toho se dohadoval s přihlížejícími a řval na ně, aby zůstali na chodníku a nepřibližovali se k místu činu. Záběry rovněž obsahují moment, kdy dorazili záchranáři a naložili Floydovo bezvládné tělo na nosítka.

Všichni čtyři strážníci byli propuštěni od policie, následně zatčeni. Chauvin původně čelil obvinění z vraždy třetího stupně, obvinění bylo zvýšeno na vraždu druhého stupně. Zbylí tři budou souzeni za napomáhání k vraždě, Laneovi se podařilo složit kauci a byl propuštěn z vazby. Mezitím v USA a ve světě včetně Česka už čtvrtým týdnem probíhají masivní nepokoje, které pořádá hnutí Black Lives Matter, v překladu Na životech černochů záleží.

V Atlantě zabili dalšího Afroameričana

Lidé se dožadují spravedlnosti nejen pro Floyda, ale také pro další Afroameričany jako Breonna Taylorová, Tony McDade, Ahmaud Arbery nebo Rayshard Brooks (†27). Poslední jmenovaný byl zastřelen při potyčce s policisty v pátek 12. června v Atlantě. Brooksova smrt v USA posílila debaty o policejních reformách, které zažehlo již Floydovo úmrtí. 

Brooks se dostal do střetu s policisty poté, co usnul v autě u restaurace rychlého občerstvení a následně neprošel dechovou zkouškou na alkohol. Když se jej snažil příslušník pořádkových složek zatknout, strhla se šarvátka, při níž Brooks zřejmě jednomu z policistů vzal jeho taser a dal se na útěk. V jednu chvíli pak paralyzérem namířil na jednoho z policistů. O okamžik později se podle dostupných videí z incidentu ozvaly tři výstřely, po nichž se Brooks skácel k zemi. Po převozu do nemocnice zemřel.

Video  Expert o rasových nepokojích v USA: Trump by si mohl pohodlně nakráčet k znovuzvolení  - Blesk TV
Video se připravuje ...

panchovilla ( 16. června 2020 12:11 )

Ondřeji prosím

choseeeee ( 15. června 2020 19:46 )

sorry http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/NVI­ACZSK

choseeeee ( 15. června 2020 19:45 )

http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/NVI­ACZSK­/vide­os/289­216089­135252

choseeeee ( 15. června 2020 19:44 )

http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/Tac­tical­Trai­ning­.cz/vi­deos/­550546­232515­030

choseeeee ( 15. června 2020 19:41 )

tohle je fakt hnus ale kvůli tomu rabovat???
a co Video pro otrlejší:
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=_c-E_i8­Q5G0&f­bclid=­IwAR­3wq622­FERtA5-7iaTri­z9clM1­ufFP4­vUDVrJ­GGwW6n­4mOU0D­K91O­o1SnM
stejný případ
Muž se jmenuje Tony Timpa. V roce 2016 byl udušen při policejním zásahu v americkém Dallasu. Při zásahu více než třicetkrát prosil o pomoc, opakoval policistům, že ho zabijí. Policisté na něm klečeli celých 14 minut i přesto, že měl spoutané ruce i nohy. Když Timpa po čtrnácti minutách utrpení upadl do bezvědomí, policisté mezi sebou vtípkovali, protože si mysleli, že usnul. Vyšetřování později ukázalo, že policisté čekali skoro pět minut poté, než se obtěžovali zavolat pomoc. V moment, kdy dvaatřicetiletého muže nakládali do záchranky, byl již po smrti. Timpa nebyl nikdy trestaný a policii zavolal navíc sám. Pitva později klasifikovala jeho smrt jako vraždu. A teď to nejlepší - zasahující policisté se po krátké vynucené pauze vrátili do aktivní služby. Média vydala pár zmínek (o tři roky později), celebrity, korporace a influenceři mlčeli. Nikdo neprotestoval a žádná města nehořela.
Muž č.2 se jmenuje George Floyd. Zemřel následkem veskrze stejného zásahu, po veskrze stejném martyriu, jakým si prošel Tony Timpa. Floyd byl devětkrát trestaný, včetně loupežného přepadení těhotné ženy. Policisté jsou ve vazbě, obviněni z vraždy. Média, celebrity, korporace a influenceři se mohou přetrhnout, aby vyjádřili podporu tomu, co se nyní v jeho jménu děje. Americká města hoří, dochází k masovému rabování a rasově motivovaným útokům na bílé Američany.
Jen jeden měl černou barvu pleti, ten druhý "jen" bílou.
#WhiteLivesMatter
tak kde je pravda

Zobrazit celou diskusi