Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Milujeme tě.“ Trumpovi přály děti, Ivanka ukázala fotku z dětství. Proč chyběla první dáma?

Autor: Darina Jíchová - 
15. června 2020
15:48

Prezident Spojených států Donald Trump v neděli 14. června oslavil 74. narozeniny, o víkendu si na oslavu zaletěl zahrát milovaný golf a na chvíli opustil Washington, který stejně jako další americká a světová města zmítají masivní protesty proti rasismu a policejní brutalitě. Vlnu nepokojů vyvolalo zabití Afroameričana George Floyda (†46), ten zemřel po brutálním zákroku bělošského policisty během zatýkání. Trumpova popularita mezi Američany klesá, je kritizován za svůj postoj k protestům, narozeniny si ale prezident nenechal zkazit, všechny jeho dospělé děti mu přály na twitteru. Většina z nich doplnila blahopřání o fotku z Bílého domu, Ivanka Trumpová „vytáhla“ snímek z dětství, uvedl list Daily Mail.

„Všechno nejlepší k narozeninám, miluju tě,“ napsala na twitteru Trumpova nejstarší dcera a poradkyně. Ivanka Trumpová doplnila, že otcovy narozeniny připadají na Svátek americké vlajky, otci tak na své sociální síti přála hned dvakrát.

„Všechno nejlepší, pokračuj takhle dál. Jsme na tebe nesmírně pyšní,“ vzkázal prezidentovi jeho syn Donald mladší. „Všechno nej, tati. Hrozně tě milujeme,“ přidal se Eric Trump. „Všechno nejlepší, tati. Jsem vděčná za tvoje rady a lásku. Miluju tě,“ sdílela jediná dcera z prezidentova druhého manželství Tiffany Trumpová.

První dáma prezidentovi nepřála, nejela s ním ani na golf

Na sociálních sítích první dámy a Trumpovy třetí manželky Melanie Trumpové přání k narozeninám chybí, jejich jediný syn Barron (14) zatím zřejmě žádné sociální platformy neužívá. Obrovské oslavy pro Trumpa uspořádali jeho podpůrci na Floridě a v Michiganu. Prezident v doprovodu dcery Ivanky a zetě Jareda Kushnera vyrazil na golf do New Jersey, manželka ho nedoprovázela. Sám prezident se o svých narozeninách zmínil během proslovu k absolventům vojenské akademie West Point v New Yorku.

„Sice to spolu nesouvisí, ale v neděli 14. června mám narozeniny, nevím, jestli je to náhoda, ale na ten den připadá i 245. výročí vzniku americké armády. Bude to skvělý den, protože armáda má narozeniny,“ řekl při svém sobotním projevu.

Místo Trumpovi lidé přáli Obamovi

Mnoho lidí Trumpovy narozeniny využili, aby vyjádřili nesouhlas s jeho vládou, a na twitteru se objevil nový hashtag #AllBirthdaysMatter, tedy Na všech narozeninách záleží, což je aluzí k názvu hnutí Black Lives Matter (BLM), v češtině Na životech černochů záleží, pod jehož záštitou probíhají protesty proti rasismu.

Demonstranti před Bílým domem na Trumpovy narozeniny rozšlapali narozeninový dort. Demonstranti před Bílým domem na Trumpovy narozeniny rozšlapali narozeninový dort. | ČTK/AP/Patrick Semansky

Uživatelé sociálních sítí hashtagu dokonce využili k tomu, aby popřáli k narozeninám exprezidentovi Baracku Obamovi. „Popřál bych Donaldovi Trumpovi k narozeninám, ale #NaVšechNarozenináchZáleží, takže všechno nejlepší, Baracku Obamo, nejlepší prezidente,“ varianty této zprávy se objevily v tisících příspěvků. A uživatelé twitteru dokonce 14. červen vyhlásili Dnem Baracka Obamy.

Demonstrace před Bílým domem

Demonstrace BLM probíhaly i na Trumpovy narozeniny, před Bílým domem na prezidenta, který se vracel z golfu, čekaly davy protestujících. Ti dali jasně najevo, co si o hlavě státu myslí, a tak rozbili maketu narozeninového dortu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi